Persbericht

logo christenunie meppelwoensdag 23 september 2015 14:35

Meppel, 14 september 2015

Fietssnelweg Meppel-Zwolle komt dichterbij

De plannen voor een snelle fietsverbinding tussen Meppel en Zwolle zouden wel eens eerder gerealiseerd kunnen worden dan eerst werd gedacht. De fracties van de ChristenUnie uit Meppel, Zwolle, Staphorst, Drenthe en Overijssel hebben onlangs besloten in gezamenlijkheid te streven naar een fietssnelweg tussen beide plaatsen. Nu dit project in het collegeprogramma van Drenthe is opgenomen en Overijssel ook positief is, komt het idee een flink stuk dichterbij.

Er zijn in Nederland al enkele van deze fietsverbindingen gerealiseerd en er liggen inmiddels nog ruim 500 plannen. "Onze leefomgeving staat onder druk. De ChristenUnie is van mening dat de fiets onmisbaar is voor leefbare dorpen en duurzame mobiliteit", stelt Bert Kunnen, fractievoorzitter van de ChristenUnie in Meppel. "Daarnaast is fietsen uiteraard heel gezond en is het veel goedkoper dan autorijden".

Nadat de ChristenUnie van Meppel in 2013 de handen van de gemeenteraad op elkaar kreeg om de fietssnelweg als project op te nemen in de Structuurvisie, is de fractie op zoek gegaan naar medestanders binnen de eigen partij. "Zo’n fietssnelweg wordt steeds belangrijker nu veel mensen een ebike hebben en bereid zijn om langere afstanden af te leggen", stelt Kunnen. Zij vinden volgens hem nog teveel obstakels onderweg om bijvoorbeeld de route Meppel-Zwolle te gebruiken. "Toen wij vernamen dat ook de Christenunie uit Staphorst er mee bezig was en Zwolle eveneens bereid was om mee te doen kregen we ook steun vanuit beide provincies".

Mee door toedoen van de inbreng van de ChristenUnie bij de onderhandelingen voor een nieuw college in Drenthe kreeg het project, als belangwekkend aspect van het fietsbeleid in deze provincie, meer status. Ook gedeputeerde staten van Overijssel zijn bereid mee te werken aan de snelle fietsverbinding tussen Meppel en Zwolle.

"We hebben de afgelopen tijd niet stilgezeten en contact gezocht met Hogeschool Windesheim om het project door studenten verder te laten uitwerken", vertelt een enthousiaste Kunnen. "Studenten van de opleidingen Mobiliteit en Civiele Techniek gaan het trace tussen Meppel en Zwolle nader verkennen".

Onlangs was er een bijeenkomst met ongeveer vijftig studenten die in groepjes aan de slag gaan met een tracéstudie en het inventariseren van obstakels. "Dat biedt een mooie bouwsteen voor de beide provincies om de plannen concreet te maken’, meent het Meppeler raadslid. "En voor de studenten is dit natuurlijk een perfecte leeromgeving", vult hogeschooldocent Armand Gijsman aan. "Ze leren in een bestaande casus in een bestaand gebied vanuit een probleemanalyse goed na te denken over mogelijke varianten voor een fietssnelweg tussen Meppel en Zwolle. We laten ze daarin behoorlijk vrij en vragen uiteraard ook een onderbouwd advies op het eind".

De resultaten van de opdracht worden in de loop van november verwacht.

De fractie van de ChristenUnie heeft over de betrokkenheid van Meppel bij de initiatieven vanuit Overijssel en Drenthe inmiddels vragen gesteld aan het Meppeler college.

« Terug

Archief > 2015 > september

Geen berichten gevonden