ChristenUnie wil geld voor aanleg fietssnelweg

vrijdag 30 oktober 2015 18:49

ZWOLLE/STAPHORST/MEPPEL

Tweede Kamerlid Carla Dik-Faber van de ChristenUnie wil dat er binnen de begroting voor infrastructuur en milieu 25 miljoen euro beschikbaar wordt gesteld voor de aanleg van snelfietsroutes in de regio zoals de beoogde fietssnelweg Zwolle-Meppel.

DOOR JANSKE MOLLEN

Daarvoor dient zij vandaag een amendement in. In het amendement noemt ze expliciet het initiatief van de lokale en provinciale ChristenUnie-fracties voor de fietssnelweg van Zwolle naar Meppel. Voor dat traject zou het bestaande gedeelte van Zwolle tot de Lichtmis, een vervolg moeten krijgen via Rouveen en Staphorst, parallel aan de snelweg.

Dat plan, mede een wens van de gemeente Staphorst, werd eerder dit jaar nog door de Provincie Overijssel afgewezen. De Staphorster ChristenUnie pleitte eind vorig jaar in deze krant voor zo'n fietspad. "Als je vanaf De Lichtmis rechtdoor langs de snelweg naar Staphorst kunt fietsen, hoef je niet meer over de drukke Oude Rijksweg in Rouveen en Staphorst te peddelen", stelde fractievoorzitter Dik Vedder destijds.

De politiek rekent er stiekem op, dat de komst van een fietssnelweg ervoor zorgt dat minder mensen vanuit Staphorst en Rouveen met gemotoriseerd verkeer naar de provinciehoofdstad gaan.

Volgens Dik-Faber moeten Rijk en regio samen bijdragen aan de realisatie van een landelijk 'F-wegennet'. Het ChristenUnie-Kamerlid stelt dat investeren in nieuwe en verbeterde fietsroutes een goede bijdrage kan leveren aan het verminderen van files. "Mede door de spectaculaire opkomst van de elektrische fiets kunnen middellange afstanden steeds beter met de fiets worden afgelegd. Ik wil dat we daar als overheid aan bijdragen, omdat het gezond is en goed voor het milieu. Dan is het belangrijk dat we investeren in bruggen en tunnels. Dat maakt de fiets een aantrekkelijk alternatief voor de auto."

Het Kamerlid wijst er op dat het overgrote deel van de reizen korter zijn dan 7,5 kilometer. "Het fietsgebruik in Nederland kan nog fors groeien. Met de E-bike worden ook afstanden tot 15 kilometer aantrekkelijk voor forenzen. Bovendien zijn investeringen in fietsverbindingen relatief goedkoop. Vaak zijn er maar een paar knelpunten die moeten worden opgelost op een route. De ChristenUnie wil dat de komende jaren elk jaar nieuwe routes worden gerealiseerd. Als rijk, provincies en gemeenten samen de schouders er onder zetten dan kan een landelijk fietswegennet over een paar jaar een feit zijn."

De ChristenUnie-fracties van Zwolle en Meppel hebben studenten van Hogeschool Windesheim gevraagd om het plan van de fietssnelweg verder uit te werken. De studenten presenteren de resultaten aanstaande maandag.

« Terug

Archief > 2015 > oktober

Geen berichten gevonden