Winkelpuien in Meppel

binnenstad meppeldinsdag 01 december 2015 21:24

Aan het college van burgemeester en wethouders
van de gemeente Meppel

Stadhuis Meppel

Onderwerp: gevelwanden winkelpuien binnenstad

Meppel, 1 december 2015

Geacht college,

Onlangs is het Actieplan binnenstad verschenen, het startsein voor een meer levendige en aantrekkelijke binnenstad van Meppel. Onze fractie heeft hierin meegedacht door middel van de notitie

‘Laat 1000 bloemen bloeien’, waarin diverse aspecten van ons centrumgebied zijn belicht. Eén hiervan betreft de kwaliteit van de openbare ruimte. ‘Ga met de ondernemers in gesprek over de wijze waarop hun pand een bijdrage kan leveren aan de positieve beleving van ons centrum’, zo luidde onze oproep. Als aandachtspunten benoemden wij onder andere gesloten gevelwanden van winkels.

Recent opende de ANWB haar winkel in de Hoofdstraat en daar is onze fractie zeer content mee. Echter, wat ons tegenstaat is het feit dat deze winkel aan de zijde van de Touwstraat nu een gesloten gevelwand heeft gerealiseerd. Voorheen gaven deze ramen inkijk in de winkel van Adam en dat zorgde voor enige levendigheid in dit straatje. We beperken ons niet tot het pand van de ANWB, het is een meer toegepaste situatie in de binnenstad. Een korte rondgang leverde bijgevoegde fotoserie van panden op die de afgelopen tijd of al in een verder verleden hun gevels hebben dichtgemaakt. Deze situaties doen zich met name voor in de zijstraatjes van de Hoofdstraat en dat zijn straten die er toch al wat minder flatteus bij staan. Wij begrijpen heel goed dat winkeliers hun pand ten volle willen benutten voor het uitstallen van hun waren. Maar wat ons betreft heeft dat zijn beperkingen en is er met enige creativiteit ook winst te behalen voor de openbare ruimte. Daarvan zijn in de binnenstad ook voorbeelden te vinden.

Wij zijn van mening dat de dichte gevelwanden geen bijdrage aan de kwaliteit van de openbare ruimte en aan de levendigheid van de binnenstad leveren. Een levendigheid die we juist nu met z’n allen door middel van het Actieplan Binnenstad nastreven.

Wij stellen u hier dan ook de volgende vragen over.

1.Bent u met ons van mening dat dichte gevelwanden van winkelpanden geen bijdrage leveren aan de levendigheid van een winkelstraat en hiermee aan de beleving en de kwaliteit van de binnenstad?

2.Hebt u een beleidslijn hoe u handelt, als u bij een bouwaanvraag of anderszins met voorstellen tot het dichten van gevelwanden wordt geconfronteerd? Zo ja welke is dat?

3. Zo nee, bent u dan bereid deze wel te ontwikkelen en in de praktijk te hanteren voor (ver)bouwplannen van winkels?

4.Hebt u voor de ANWB-winkel en voor de andere bijgevoegde voorbeelden bij de bouw of verbouw toestemming gegeven voor het dichtmaken van de gevels?

5.Zo nee, wat bent u dan van plan tegen deze ongewenste situaties te doen?

6.Zo ja, bent u dan bereid met de winkeliers opnieuw in gesprek te gaan om gezamenlijk te bezien hoe de levendigheid van het pand kan worden teruggebracht en de gevels een meer open karakter kunnen krijgen?

Bert Kunnen, fractievoorzitter.

Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
puien binnenstad205,3 kBapplication/pdfdownload

« Terug

Archief > 2015 > december

Geen berichten gevonden