Aan het college van burgemeester en wethouders

logo christenunie meppelmaandag 07 maart 2016 20:02

Geacht college,

Opnieuw worden wij als fractie opgeschrikt door recente cijfers over de nog steeds schrikbarende toename van incidenten, die door verwarde mensen worden veroorzaakt. In de jaren 2011-2013 hadden wij in Meppel al te maken met een verdubbeling van het aantal incidenten. Gezien de recente cijfers over Noord-Nederland zal Meppel in 2014 en 2015 bij een forse stijging van incidenten niet zijn achtergebleven. Wat hierbij in het oog springt, is het feit dat de toegezegde noodopvang van deze kwetsbare groep mensen nog steeds niet adequaat geregeld is. Daarin zijn we zeer teleurgesteld.

 Onze maatschappij is kennelijk nog steeds niet in staat om verwarde mensen, veelal met een psychiatrische achtergrond, tegen zichzelf en tegen incidenten te beschermen en dat baart mijn fractie grote zorgen. Hoe lang moeten verwarde mensen nog accepteren dat zij geen adequate begeleiding krijgen om te voorkomen dat zij verder verward raken en voor overlast zorgen? Hoe lang moeten wijkbewoners overlastincidenten nog accepteren en soms onacceptabele risico’s lopen?

 

Wij hebben de problematiek meerdere malen aan uw college voorgelegd[1] en steeds weer hadden wij de hoop dat aan de martelgang van verwarde mensen op straat via een politiecel tot staan zou worden gebracht. Hoewel de opvang niet de directe verantwoordelijkheid van uw college is en wij er van overtuigd zijn dat u uw uiterste best doet om de opvang te helpen realiseren, zien wij ons genoodzaakt weer opnieuw aan de bel te trekken.

Wij zijn erg teleurgesteld in die organisaties en deskundigen die verantwoordelijk zijn voor de oplossing door middel van georganiseerde noodopvang. Wij verzoeken uw college, in samenwerking met de andere 9 Drentse gemeenten, om al het mogelijke te doen om deze opvang op zeer korte termijn te realiseren. Eerst kregen wij berichten dat dit voor de zomer van 2015 zou zijn gerealiseerd, daarna werd september 2015 genoemd en in september gaf u aan niet te weten wanneer de opvang dan wel zou zijn gerealiseerd.

 

Naar aanleiding van het bovenstaande stellen wij u daarom de volgende indringende vragen.

 

1.Zijn de personen waar het om gaat in Meppel duidelijk in beeld? En hoe wordt er aan de voorkant voorkomen dat deze mensen verward op straat belanden en voor overlast zorgen?

 

2.Kunt u ons de cijfers geven over het aantal incidenten met verwarde mensen in Meppel in de jaren 2014 en 2015 en hoe duidt u deze cijfers?

 

3.In september 2015 gaf u op vragen van de Christenunie aan dat er gewerkt wordt aan één centrale plek voor noodopvang in centrumgemeente Assen, waar crisisgevallen naar toe kunnen gaan. U gaf toen aan nog niet te weten wanneer de noodopvang zou zijn geregeld. Is dat nu wel bekend?

 

4. Welke stappen hebt u gezet, sinds wij als fractie eind 2014 aandacht vroegen voor deze problematiek? Zo geeft u in de beantwoording van onze vragen in september 2015 aan dat u verantwoordelijke instanties zult aanspreken en de problematiek zowel met de politie als met uw bestuurlijke netwerken wilt bespreken. Is dit inmiddels gebeurd en welke resultaten zijn er geboekt?

 

5.De commissie Hoekstra, die naar aanleiding van de trieste dood van mevrouw Els Borst is ingesteld, constateert eveneens dat er te weinig aandacht is voor verwarde personen. Hoekstra adviseerde tevens om tot een betere afstemming te komen met Sociale Wijkteams, ondermeer om afstemming tussen diverse organisaties te bewerkstelligen. In hoeverre is het Sociale Wijkteam in Meppel op dit onderdeel actief? En zo niet, ligt het niet voor de hand dat deze problematiek in het Sociale Wijkteam op korte termijn aandacht krijgt?

 

6.Enkele malen bleken wettelijke belemmeringen een hindernis te zijn op weg naar het realiseren van noodopvang. Zijn die wettelijke belemmeringen inmiddels opgeheven? Zo nee, ziet u mogelijkheden om in de geest van de wet creatieve oplossingen aan te bieden om de noodopvang op korte termijn te realiseren?

 

7. Bent u bereid om samen met uw collega’s van de andere 9 gemeenten, waaronder centrum gemeente Assen, op hun verantwoordelijkheid te wijzen en te eisen dat de noodopvang, gezien de nog steeds toenemende problematiek, op korte termijn operationeel is?

 

 

Bert Kunnen, fractievoorzitter

« Terug

Archief > 2016 > maart

Geen berichten gevonden