Grote en kleine noden

missie-en-visiewoensdag 18 januari 2017 16:02

We zijn begonnen aan het jaar 2017. Er staat veel te gebeuren in 2017. Als college hebben we ingezet op het 'investeren in de bestaande stad'. Samen met anderen goed kijken op welke manier we Meppel mooier en beter kunnen maken. Daar is visie en ambitie voor nodig, maar ook een realistisch zicht op wat dat moet gaan kosten en wanneer we dat kunnen gaan uitvoeren.

Een deel van het college is naar de nieuwjaarsreceptie van de provincie Drenthe geweest. Daar kreeg provinciegenoot en nobelprijswinnaar Ben Feringa de erepenning van de provincie Drenthe uit handen van de Commissaris van de Koning, Jacques Tigelaar. Je kijkt op tegen iemand die wereldnieuws was en veel weet te bereiken.

Ambitie en groot denken is best goed. Je helpt de samenleving als je je inzet voor een groot doel.

Een dag later deed ik de opening van de brainstormsessie in het kader van Fairtrade Meppel. Dat lijkt van een heel andere orde. Bij de brainstormbijeenkomst kregen we journalisten uit Amsterdam op bezoek. Die schrijven een serie wat er zo in het land aan voorspelbare dingen gebeuren. Daar moet een speciale rubriek voor komen, want dat is normaalgesproken geen nieuws.

Een brainstormbijeenkomst over Fairtrade is ook geen nieuws. Er stond geen artikel op de voorpagina van de Meppeler Courant. Maar er was wel sprake van een zaaltje vol mensen, die mee willen denken over een betere wereld en daarin zelf kleine stapjes willen zetten.

Weer een dag later had ik het bestuur van de Kleine Noden op bezoek. Ook de activiteiten in de 40 jaren dat De Kleine Noden in Meppel aan het werk was, waren meestal geen nieuws. Het is een club van vrijwilligers, die op telefonische afroep kleine problemen oplost. Naar de dokter rijden, kleine klusjes thuis, wat mensen ook maar nodig hebben om weer verder te kunnen. Wat hebben ze veel gedaan in de afgelopen tijd. Alleen in 2016 al 600 activiteiten!

Waar zouden we zijn als samenleving als er geen mensen waren die zich bezig wilden houden met Fairtrade? Als mensen de kleine noden van anderen niet signaleren en er iets aan doen?

Er staat veel te gebeuren in 2017. Veel activiteiten om ervoor te zorgen dat mensen steeds meer oog hebben voor elkaar en voor de wereld om hen heen. Ook daar wordt de samenleving mooier en beter van!

Gert Stam, wethouder.

« Terug

Archief > 2017 > januari

Geen berichten gevonden