Bijdrage commissie Sociaal Domein 21 januari 2016

AZCmaandag 25 januari 2016 18:40

AZC in Meppel

1.Vluchtelingencrisis

Europa wordt geconfronteerd met een vluchtelingenstroom die sinds de Tweede Wereldoorlog nog nooit zo groot is geweest. Ons werelddeel is in shock, we zijn er niet op voorbereid.

Daar komt bij dat de cultuurverschillen tussen West-Europeanen en de vluchtelingen uit diverse werelddelen zodanig zijn dat ook dit aspect spanningen geeft. Dat ontslaat ons wat betreft de ChristenUnie niet van de plicht humanitaire opvang te bieden en daarmee invulling te geven aan het begrip barmhartigheid.

Maar barmhartigheid en recht gaan hand in hand. De gebeurtenissen in Keulen zijn voor iedereen een ongemakkelijke waarheid. Als een asielzoeker onze cultuur binnenkomt dan moeten we vanaf dag 1 duidelijk maken dat wij voor onze  democratische rechtsstaat staan, waar wangedrag tegen homo’s, vrouwen en joden of welke bevolkingsgroep dan ook niet wordt getolereerd. Verdedig je als moslim, als asielzoeker, onze rechtstaat dan ben je van harte welkom. Als je voor Nederland kiest dan zijn dit onze spelregels. Als die overtreden worden dan zal uitzetting het gevolg moeten zijn. De komst van asielzoekers zal het nodige vragen van de samenleving, maar laat duidelijk zijn dat wij onze vrijheden niet aanpassen aan de asielzoeker, maar dat zij zich voegen in onze regels. De wezenlijke waarden van onze samenleving moeten worden gerespecteerd. Maak dat vanaf dag 1 duidelijk, ook bij binnenkomst in Meppel!

 

2.AZC in Meppel

Toen wij als Meppel in augustus de vraag vanuit het COA om in hier een AZC te kunnen vestigen hebben meerdere politieke partijen hun oor te luister gelegd bij hun achterban en andere Meppelers. Daaruit is ons gebleken dat er onder de bevolking ruim draagvlak is voor de vestiging van een AZC.

Toen er in de richting van het principebesluit voor de vestiging weinig tot geen weerstanden bleken, heeft de fractie van de ChristenUnie vrijmoedig en met overtuiging ja gezegd. De raad besloot op 17 december unaniem voor de vestiging van het AZC, waarna er ruimte kwam om over te gaan tot het aanwijzen van een locatie, onder raadpleging van de aanwonenden en de andere Meppelers. Onze fractie wil haar erkentelijkheid uitspreken over de door het college gekozen route, waarbij wij als raadsleden ook midden in de discussie een plek hebben gekregen.

We staan vanavond dus niet meer de voor de keuze OF er een AZC moet komen, maar WAAR die moet komen.

 

3.Locatie

Het college heeft meerdere locaties onderzocht en komt uiteindelijk met vijf plekken en een duidelijke voorkeur voor de Steenwijkerstraatweg. Er zijn door omwonenden van deze locatie vraagtekens bij deze keus gezet, er zijn argumenten aangedragen voor een andere keuze, die zich vooral richtte op de Bremenbergweg. Enkele ondernemers hebben de bedreigingen geschetst die hen in hun beleving boven het hoofd hangen. Er is op de avond in Ogterop door college en ambtenaren uitleg gegeven over de diverse aspecten die in en om de verschillende locaties spelen. We hebben als raadfracties daarna nog de gelegenheid gehad deze aspecten uit te diepen en we kregen uitvoerig antwoord op veel vragen die nog leefden. Uiteindelijk verengde de discussie in onze fractie zich tot een keuze uit de beide door mij genoemde locaties. Daarbij speelt de overweging: aan welke argumenten en locatiekenmerken hecht je welke waarde. Beide locaties hebben voor- en nadelen ten opzichte van elkaar. We hebben geen garantie dat de vluchtelingencrisis over enkele jaren is verdwenen en het AZC er over vijf jaar niet meer is. Met een keuze voor de Bremenerbergweg loopt de ongestoorde voortgang van de woningbouw in Nieuwveense landen gevaar en dat is niet in het belang van Meppel, niet in het belang van de Meppelers.

Daar komt bij, en dat weegt ook zwaar voor ons, dat wij momenteel als Meppel qua financiën in een fase verkeren die door de fractie van de ChristenUnie als ‘code oranje’ is omschreven: het gaat weer wat beter met Meppel, maar de financiële risico’s geven ons nog geen opgelucht gevoel. Naast de voortgang van de woningbouw zijn de financieel economische risico’s van de locatie Bremenbergweg voor Meppel naar onze inschatting te groot.

Wij stemmen dus in met de keuze van het college voor de Steenwijkerstraatweg.

 

4.Uitvoering

Geven we hiermee een vrijbrief aan het college en het COA om de locactie naar eigen goeddunken in te richten? Hoewel wij een groot vertrouwen hebben in dit door onze fractie gesteunde college, zijn wij van mening dat er teveel in het voortraject is aangedragen, dat wij daaraan voorbij kunnen gaan. Er is door omwonenden veel aandacht gevraagd voor vooral de veiligheid, zowel de sociale maar ook de verkeersveiligheid en bereikbaarheid. Er is aandacht gevraagd voor voldoende begeleiding, aandacht gevraagd voor het aspect waar de Christenunie in het begin van dit betoog aandacht vroeg: vanaf dag 1 uitleg geven over onze cultuur en normen en waarden. Wij willen dat daar in de uitvoering zorgvuldig aandacht aan wordt besteed. Vandaar dat wij samen met andere partijen bezig zijn met een motie, waarmee we het college en het COA diverse aandachtspunten meegeven die in de uitvoering van ons raadsbesluit aan de orde dienen te komen. Tijdens de raadsbehandeling zullen we hiervoor aandacht vragen.

 

5.Tot slot

Voorzitter, tot slot.

Ondanks de zorgen die er bij Meppelers heersen, ondanks de vele vragen die zijn gesteld, hebben wij er vertrouwen in dat Meppel in staat zal blijken te zijn een goedlopend AZC te realiseren en vluchtelingen op waardige wijze op te vangen. De vele aanmeldingen van vrijwilligers om iets voor de asielzoekers te willen betekenen zijn ook typisch Meppel.

Blijven we verschoond van incidenten? Zullen er geen ongelukken gebeuren? Zullen we verschoond blijven van wrijving als het gaat om de cultuurverschillen? Nee, zeker niet, wat dat betreft zal een AZC de toets van vergelijking met welke willekeurige buurt in Meppel dan ook zeker kunnen doorstaan. We sluiten de ogen niet voor vervelende aspecten die ook aan het samenleven in het AZC zullen kleven. Van de politiek mag worden verwacht dat er zodanige maatregelen worden genomen dat de garanties weliswaar niet waterdicht zijn, maar wel voldoende waarborgen bieden voor een doorsnee goed functionerend AZC in Meppel.

Met de motie denken wij daaraan een voldoende bijdrage te kunnen leveren.

 

Bert Kunnen,

fractievoorzitter

« Terug

Archief > 2016 > januari

Geen berichten gevonden