Dankzij ChristenUnie meer inspanningen voor duurzaam Meppel
Meppel kent een tiental mooie Uitgangspunten om onze gemeente te verduurzamen. Die gaan over het omgaan met water, hoe we CO2-neutraal kunnen worden, zorgvuldig ruimtegebruik, duurzame werkgelegenheid en energie. Belangrijke doelstelling is om Meppel uiterlijk in 2040 energie- en CO2-neutraal te doen zijn.
We hebben mooie kansen om hierin veel te verwezenlijken: in onze wethouder Gert Stam hebben we een belangrijke ambassadeur voor duurzaamheid. Gert laat niet na om kansen te benutten en inwoners en bedrijven te stimuleren. Ons verkiezingsprogramma geeft aan duurzaamheid een hoge prioriteit en zo voelt ook Stam zich geroepen zich hierin te laten zien en horen. Zorg voor en over de Schepping zit in de genen van bestuurders en raadsleden van de Christenunie.
De afgelopen jaren zien steeds meer mensen en regeringsleiders in dat we snel moeten handelen om onze planeet te redden. Urgenda, dé duurzaamheidsorganisatie in ons land bij uitstek, wordt een jaar geleden in het gelijk gesteld in een rechtszaak tegen de staat: de regering moet zich meer inspannen om onze inwoners te beschermen tegen klimaatverandering en vervuiling. Op het laatste VNG-congres hebben de Nederlandse gemeenten afgesproken aan verduurzaming van ons energieverbruik hoge prioriteit toe te kennen. Meppel doet hierin zeker mee, maar we zijn als ChristenUnie nog niet tevreden.
We zien dat de uitvoering van de Tien Duurzaamheidsuitgangspunten nog niet breed tussen de oren zitten van beleidsmakers en –uitvoerders. We merken dat de uitgangspunten onvoldoende bekend zijn, ook bij de raad en het college. Bij de Begroting is een motie van de ChristenUnie aangenomen, waarin het college wordt gevraagd om het jaartal van CO-2 neutraal te vervroegen en de inspanningen op te voeren. De reactie van het college hier op was teleurstellend: men ziet geen mogelijkheden, omdat we vooral het bedrijfsleven niet echt meekrijgen in onze doelstellingen.
Al met al was er voldoende aanleiding om bij de behandeling van de Perspectiefnota te pleiten voor hogere ambities en meer uitvoering van de duurzame uitgangspunten. Door middel van een motie vragen we het college de tien duurzaamheidspunten te voorzien van concrete acties, deze te voorzien van een drietal scenario’s met bijbehorende noodzakelijke middelen om ze uit te voeren. En hiermee gaven we aan dat er meer ernst moet worden gemaakt van klimaatveranderingen en achteruitgang van Zijn Schepping.
De motie kreeg een ruime meerderheid, evenals een motie die het college maande om meer groene stroom in te kopen. Het is namelijk gebleken dat de stroom die Meppel inkoopt weliswaar redelijk groen is, maar dat deze energie afkomstig is van vervuilende kolencentrales, grote boosdoeners van CO-2uitstoot. Dit jaar moet Meppel opnieuw zijn stroom aanbesteden en dankzij de ChristenUnie zal groen ook echt groen zijn.
Reacties op 'Dankzij ChristenUnie meer inspanningen voor duurzaam Meppel'
Geen berichten gevonden
Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.