Ina Booij vraagt naar aanpak mensenhandel

prostitutie en mensenhandelzondag 26 november 2017 13:58

Onlangs besteedde het tv-programma Nieuwsuur aandacht aan de wijze waarop regio’s en gemeenten in ons land mensenhandel bestrijden. Uit het programma bleek dat van de 35 regio’s er slechts 19 werk maakten van de bestrijding van mensenhandel.

Ook de Nationaal Rapporteur Mensenhandel meldt in haar recent verschenen Tiende Rapportage Mensenhandel dat 95 % van de gemeenten geen specifiek beleid heeft tegen mensenhandel. Dit zijn voor ons verontrustende berichten.

Dat roept de vraag op in hoeverre in onze regio (Drenthe) en specifiek in onze gemeente de bestrijding van mensenhandel vorm krijgt. Die vraag klemt des temeer nu ons is gebleken dat de functie van ketenregisseur, die als coördinator optreedt van de bestrijding van genoemde handel, al geruime tijd vacant is.

Ik wijs u er op dat wij over mensenhandel en prostitutie een passage in ons coalitieakkoord hebben opgenomen, waarin wordt aangegeven dat ‘het toezicht op dit soort praktijken nadrukkelijk wordt uitgevoerd’.

In het recent gesloten regeerakkoord is sprake van meer aandacht voor dit onderwerp en dat er meer geld komt voor de signalering en bestrijding van mensenhandel. Dat biedt kansen om onze inzet bij deze mensonterende handel te verstevigen.

Ik stel u hierover de volgende vragen.

1. Drenthe vormt één van de 35 regio’s. Kunt u beschrijven in hoeverre het onderwerp bestrijding mensenhandel in onze regio en daarmee in Meppel is en wordt uitgevoerd en welke resultaten hierin zijn bereikt?

2. Is er in Meppel voldoende zicht op wat er zich op ons grondgebied afspeelt? Is het bekend in hoeveel situaties mensenhandel wordt gesignaleerd en daadwerkelijk is bestreden en geëlimineerd?

3. Zo nee, wat is hiervan de oorzaak?

4. Er is sprake van een verschuiving van prostitutie van bordelen naar de particuliere initiatieven, waardoor de controle op deze met mensenhandel gepaard gaande ‘bedrijfstak’ moeilijker wordt. In hoeverre speelt dat ook in Meppel?

5. Ons is gebleken dat de middelen voor de genoemde ketenregisseur structureel geborgd zijn. In Drenthe is er nog steeds een vacature voor deze functie. Welke gevolgen heeft dit voor de uitvoering van het beleid? Is er zicht op wanneer deze functie weer wordt bezet?

6. Naast de ketenregisseur is er sprake van een zorgcoördinator, die als duo opereren in de bestrijding van mensenhandel. De middelen, die hiervoor beschikbaar zijn en waarin ook Meppel bijdraagt, lopen tot begin 2018. Er is sprake van een evaluatie van de wijze waarop de bestrijding van mensenhandel is vormgegeven. Bent u bereid de resultaten van deze evaluatie bij verschijnen aan de raad ter beschikking te stellen?

7. Vanuit het rijk komen de komende jaren extra middelen voor dit onderwerp beschikbaar. Waar denkt u dat deze middelen in Meppel en de regio Drenthe het beste tot zijn recht komen?

« Terug

Reacties op 'Ina Booij vraagt naar aanpak mensenhandel'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.