ChristenUnie strijdt voor betaalbare toekomst en voorliggend veld

geld.jpgdonderdag 15 november 2018 21:01

De gemeente Meppel staat er financieel niet goed voor. De begroting is sluitend gemaakt door een bijdrage uit de reserve. Meppel heeft geen ruimte voor bezuinigen met de kaasschaafmethode door overal iets af te halen; er zijn echte keuzes nodig!

Dat betekent volgens de ChristenUnie dat de afschaffing van het precario (bedrag dat de horeca betaalt voor gebruik openbare ruimte als terras) zeer onverstandig is. Ook een verhoging van de OZB dient niet bij voorbaat te worden uitgesloten.

Natuurlijk vindt de ChristenUnie het niet fijn om belasting te verhogen. Maar als de gevolgen van bezuinigingen zeer zwaar zijn, moet Meppel dit serieus overwegen. Daarom heeft de ChristenUnie samen met D66 een motie ingediend om de bezuinigingen en de eventuele OZB verhoging tegen elkaar af te wegen en deze afwegingen voor de perspectiefnota 2020-2025 aan de Raad voor te leggen. Helaas heeft deze motie geen meerderheid gekregen. Alleen de ChristenUnie en D66 steunden deze motie. De overige partijen: Sterk Meppel, VVD, CDA, SP en PVDA stemden tegen deze motie. Jammer, want In vergelijking met andere gemeenten is het OZB tarief in Meppel laag. Er is dus ruimte om - indien nodig - de belasting iets te verhogen.

De ChristenUnie maakt zich al lange tijd sterk voor het "voorliggend veld". Het "voorliggend veld" zijn maatschappelijke organisaties zoals Welzijn MensenWerk en Mee Drenthe die, met maatschappelijke activiteiten zoals het aanbieden van cursussen en sociale activiteiten, nuttig zijn voor de samenleving. De reden waarom dit "voorliggend veld" wordt genoemd is omdat de hulp aan mensen via deze organisaties in veel gevallen kan voorkomen dat mensen zwaardere hulp vanuit de WMO nodig hebben. 

Wanneer het college bij de bezuinigingen op dit "voorliggend veld" bezuinigt kan dit uiteindelijk juist meer geld gaan kosten, omdat daardoor meer vraag naar duurdere hulp kan ontstaan.
Daarom heeft de ChristenUnie bij de begrotingsbehandeling een motie ingediend om bij het zoeken naar maatregelen om de overschrijdingen in het Sociale Domein terug te dringen het "voorliggend veld" hierbij nadrukkelijk te ontzien. Helaas is er nog geen meerderheid voor het ontzien van het "voorliggend veld". Daarom heeft de ChristenUnie deze motie aangehouden tot een volgende raadsvergadering in 2019, waarin de raad het Interventieplan Sociaal Domein bespreekt. Daarin zal de ChristenUnie opnieuw het voorstel inbrengen om het voorliggend veld te ontzien.

« Terug

Reacties op 'ChristenUnie strijdt voor betaalbare toekomst en voorliggend veld'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.