Themapark Puy du Fou is een flinke stap dichterbij gekomen.

puydufou_blog_logo.pngzondag 01 oktober 2023 18:42

Het themapark Puy du Fou is een flinke stap dichterbij gekomen. Donderdagavond stemde de gemeenteraad van Meppel in met een structuurvisie die dit park ten noorden van de stad mogelijk maakt.

Officieel werd er donderdagavond niet gestemd over Puy du Fou, maar toch ging het over weinig anders dan over het themapark. Gemeente en provincie omarmen de plannen die het Franse Puy du Fou in Drenthe heeft: een themapark van 60 hectare -85 voetbalvelden- op bedrijventerrein Noord IV, het gebied langs de rijksweg A32.

Volgens het college zal de vestiging van een themapark, van exploitant Puy du Fou, bijdragen aan verbreding van de toeristisch-recreatieve economie in Drenthe, biedt het kansen voor verdere ontwikkeling van (korte) vakanties in en rondom Meppel en zorgt het voor veel extra arbeidsplaatsen. Ook zou het themapark nauwelijks nadelige gevolgen hebben voor het milieu.

Slechte film

Niet alle raadsfracties zijn al zo ver. Zo is er voorkeursrecht op gronden in het gebied bij het buurtschap Nijentap gelegd. Dit houdt in dat grondeigenaren (vaak boeren) in het gebied hun land als eerste moeten verkopen aan de gemeente als ze gronden van de hand willen doen. „Dat voorkeursrecht is voor de bewoners niet zomaar iets”, zegt Klaas-Jan Dunnink van het CDA, „Het gaat om hun bedrijven, hun toekomst, hun leven.” Volgens de PvdA is er sprake van een ‘soap, een slechte film’, aldus Henk Timmer. Hij vindt dat het college veel te enthousiast voorsorteert op het Franse themapark. Hij stelt dat Puy du Fou al jaren (tot nu toe tevergeefs) een plek probeert te vinden in Nederland.

Bedrijventerrein

VVD en Sterk Meppel betogen dat de keuze voor de structuurvisie de mogelijkheid openlaat voor zowel het themapark als een bedrijventerrein. Wethouder Klaas de Vries zegt dat het college beseft dat de inwoners van het gebied het meeste gaan merken van de ontwikkelingen op deze plek in de gemeente Meppel. „De gemeente zal ze ruimhartig bijstaan in de ruimste zin van het woord: zonering, geluid, licht, financieel. De eerste toekomstgerichte gesprekken met bewoners zijn al gestart.” 

Aanvankelijk was Noord IV in beeld als bedrijventerrein. Dat is ook de reden dat de gemeenteraad in 2020 instemde met het voorkeursrecht. Pas daarna kwam het college met het Franse themapark Puy du Fou op de proppen. Een boer die grond heeft in het gebied waar het themapark zou moeten komen, legt uit wat voor (agrarisch) ondernemers en inwoners het verschil is tussen een themapark en een bedrijventerrein. „Een bedrijventerrein wordt geleidelijk ontwikkeld. Als het themapark er komt, zal het hele gebied in een keer opgekocht moeten worden.” (Bram Hulzebos, Meppeler Courant)

« Terug

Reacties op 'Themapark Puy du Fou is een flinke stap dichterbij gekomen.'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.