Oppositie ageert tegen benoeming nieuwe directeur. ‘Raad buitenspel bij Ogterop’

zaterdag 10 maart 2007 22:34

De fracties van PvdA, GroenLinks en ChristenUnie protesteren tegen de gang van zaken rond de benoeming van Hilko Folkeringa (zie foto met Henk Beuker) tot nieuwe directeur van Ogterop. Zij hebben daar ‘met zorg en verbazing’ kennis van genomen. De kritiek richt zich op het personeelsbeleid van de gemeente. Het onderbrengen van een oud-griffier gaat boven de gebruikelijke open sollicitatie-procedure, stelt de oppositie in een verklaring.

Volgens wethouder Egbert van Dijk (Sterk Meppel) gaat de raad niet over het personeelsbeleid. Het is gebruikelijk dat voor invulling van een vacature eerst intern wordt gekeken naar een geschikte kandidaat. `Die hebben we in Hilko Folkeringa gevonden'.



De oppositie heeft zich ook gestoord aan het feit dat vier weken geleden een werkvergadering over de toekomst van Schouwburg Ogterop werd afgeblazen door wethouder Van Dijk. ‘En dat terwijl de nieuwe directeur als belangrijkste opdracht heeft meegekregen de aanbevelingen in het onderzoeksrapport ‘Hoe verder met schouwburg Ogterop’ gestalte moet geven.’ Deze nota is niet besproken in de gemeenteraad.
De drie fracties constateren dat deze discussie ‘kennelijk willens en wetens door wethouder van Dijk van de agenda is gehaald. PvdA, GroenLinks en ChristenUnie die niet in het college zijn vertegenwoordigd, vinden dat de gemeenteraad in deze zaak buitenspel is gezet. ‘De raad dient te bepalen wat en hoe de toekomst van schouwburg Ogterop eruit dient te zien. Daaruit vloeit het profiel van de directeur voort. Discussies en conclusies in de gemeenteraad vormen de democratische grondslag, waarop collegebeleid dient te zijn gebaseerd,’ aldus de verklaring van Willie Oldengarm (GroenLinks), Roel Veerman (ChristenUnie) en Wim Zwaan (PvdA).
Wethouder van Dijk ontkent dat hij `willens en wetens' een vergadering over Ogterop heeft geschrapt. `Deze vergadering ging niet over Ogterop, maar over het brede aanbod van culturele voorzieningen. Deze gaat Hilko Folkeringa in kaart brengen. Daarom is het verstandig eerst zijn onderzoek af te wachten en daarna de uitkomsten met de raad te bespreken.'
Van Dijk ontkent ook nadrukkelijk dat de nota over Ogterop niet in de raad is besproken. `In oktober 2005 stond deze op de agenda. De raad heeft toen duidelijk de richting aangegeven hoe het college verder moet. Dat hebben we gedaan en heeft geleid tot een plan van aanpak dat afgelopen dinsdag is aangenomen. Daarmee gaat de nieuwe algemeen directeur van Ogterop aan de slag onder verantwoordelijkheid van het college. De uitkomsten van zijn onderzoek komen uiteraard in de raad aan de orde'.
Volgens Van Dijk is het heel gebruikelijk dat bij een vacature eerst in eigen huis naar een geschikte kandidaat wordt gekeken. `We kloppen soms ook bij buurgemeenten aan. We hadden een geschikte persoon. Hilko Folkeringa heeft een goede cv, is daadkrachtig, commercieel, ambitieus, precies wat we nodig hebben voor de toekomst van Ogterop.'
De wethouder vindt de verklaring van PvdA, GroenLinks en ChristenUnie `overtrokken.'

bron: www.meppelercourant.nl

« Terug

Reacties op 'Oppositie ageert tegen benoeming nieuwe directeur. ‘Raad buitenspel bij Ogterop’'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.