Nieuwveense Landen richting 3000 woningen

donderdag 06 december 2007 17:32

De mogelijke bom die onder Nieuwveense Landen was gelegd heeft wethouder Ton Dohle donderdagavond vakkundig onschadelijk gemaakt. Het explosief onder de toekomstige woonwijk kwam in beeld nadat Woonconcept de directe samenwerking met de gemeente bij de ontwikkeling had opgezegd. Aanleiding voor de fractie van de ChristenUnie daarover het college indringende vragen te stellen.

Roel Veerman verweet het college minder ambitie te hebben dan de raad had aangegeven en ook Woonconcept en de provincie aan de dag hebben gelegd. Veerman noemde een model met 2300 woningen waarbij bij het ontbreken van wijkvoorzieningen veronderstelde.
Volgens wethouder Ton Dohle is er wel degelijk sprake van ambitie. Het college gaat uit van een eerste fase van circa 3000 woningen in een model dat kan uitgroeien tot meer dan 5000 woningen. Maar dan moet de markt dat aangeven. De provincie hanteert een bouwprognose voor Meppel van 70 woningen per jaar, het college kiest volgens Dohle heel ambitieus voor 150 woningen naast andere bouwactiviteiten in het centrum.
Dohle ontkende dat er bij de gemeente sprake is van opluchting door het afhaken van Woonconcept. De gemeente heeft nu wel de handen volledig vrij om op het kompas van de raad de wijk te ontwikkelen. Zo is dat ook gegaan in Koedijkslanden en Oosterboer. Een zogenaamde publiek-private samenwerking met Woonconcept in Nieuwveense Landen zou juist nieuw zijn geweest. Die heeft alleen kans van slagen wanneer de motivatie honderd procent is, aldus Dohle.
Met Europese regels in de rug is het niet mogelijk een van de partners in Nieuwveense Landen nadrukkelijk een voorkeursbehandeling te geven. Dat was wel gebeurd als Woonconcept even grote financiële risico‘s als de gemeente had willen nemen. De gemeente gaat op een andere manier samenwerken met Woonconcept, omdat de corporatie samen met ontwikkelaar Rotij veel grond in Nieuwveense Landen bezit. De raad krijgt volgend jaar een zogenaamde structuurvisie voorgelegd hoe de wijk wordt ingericht.
Nu de gemeente de regie weer in eigen hand heeft, kan zij slagvaardiger acteren, zo schrijven B en W in een brief aan de raad. Voor ambtelijke ondersteuning worden externe deskundigen aangetrokken.
De oproep van PvdA-fractieleider Koos de Vos om een bemiddelaar aan te trekken wees Dohle resoluut van de hand. Wel deed hij de raad een handreiking om de fractiewoordvoerders meer bij de voortgang te betrekken. Daartoe wordt een vertrouwenscommissie ingesteld.
ChristenUnie en PvdA drongen er op aan in de eerstvolgende commissievergadering nog eens over de recente ontwikkelingen te debatteren.
Dat er ruzie zou zijn tussen de gemeente en Woonconcept ontzenuwde Dohle. Hij heeft directeur Hedzer van Houten vorige week donderdag uitvoerig gesproken. ‘We hebben elkaar de hand gegeven; we hebben respect voor elkaars mening en snappen elkaar.‘

bron: www.meppelercourant.nl

« Terug

Reacties op 'Nieuwveense Landen richting 3000 woningen'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.