Ezinge: de wijk leefbaar of de stad financieel gezond?

donderdag 05 juni 2008 23:02

ChristenUnie-achterban kritisch over collegevoorstel Ezinge.

De fractie van de ChristenUnie in Meppel heeft dinsdagavond met een aantal mensen uit de achterban gesproken over plannen voor Ezinge. Uit de discussie kwamen een aantal randvoorwaarden voor een goed totaal plan.

De belangrijkste punten zijn daarbij:
- Voldoende veilige fietsroutes
- Houd Ezinge leefbaar
- Wees zuinig op het gebied rondom de Reest

Als alternatieve ontsluiting vanuit Meppel Zuid is een fietstunnel vanaf de Leonard Springerlaan, ter hoogte van het voormalige VAM-terrein genoemd. Dan hoeft het gebied van de Reest ook niet worden doorkruist.

De ChristenUnie vindt het heel belangrijk dat er voldoende veilige fietsroutes komen voor scholieren, sporters en bezoekers van evenementen. Als dat niet gegarandeerd kan worden, zullen er andere keuzes gemaakt moeten worden. Dat zou kunnen in houden dat de evenementenhal geen plaats kan krijgen op Ezinge. In het huidige voorstel wordt de tunnel voor de stroom fietsers pas aangelegd als de school er al staat. Het is beter de tunnel tijdig aan te leggen en verder is het nodig dat de onzekerheid over mogelijke subsidies zo snel mogelijk verdwijnt.

De ChristenUnie is daarom kritisch over het standpunt dat uiteindelijk door het college is ingenomen. Hier wordt, nog voordat er ook nog maar iets gebouwd is, al een bezuiniging aan de scholen opgelegd. Krijgt de gemeenteraad daarmee na de besluitvorming niet alsnog met overschrijdingen te maken?

De financiële situatie van de gemeente Meppel is verre van rooskleurig. Er is fors afgeschreven op Nieuwveense Landen, Ezinge vraagt een grote investering en de risico's van enkele andere projecten zijn nog onduidelijk. Zo is nog niet duidelijk hoeveel de Brede School in Koedijkslanden/Berggierslanden gaat kosten en zal er ook in de binnenstad nog veel geïnvesteerd moeten worden (bijv. de Swanenborg). Je kunt als gemeente niet alles willen. We moeten duidelijke keuzes maken en verantwoorde risico's nemen.

 

« Terug

Reacties op 'Ezinge: de wijk leefbaar of de stad financieel gezond?'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.