Gert Stam: “Regie voeren is niet je eigen zin doordrijven”

maandag 10 december 2012 20:46

Landelijk is er een wet gekomen, die regelt dat het peuterspeelzaalwerk en de kinderopvang meer moet gaan samenwerken. Met name bij werkende ouders is de tendens om de kinderen meer naar de opvang te brengen. Omdat het peuterspeelzaalwerk een functie vervult om kinderen voor te bereiden op de school en vroegtijdig aandachtspunten te realiseren, is een samenwerking tussen beide instanties voor de hand liggend. Dat wordt 'harmonisatie' genoemd.

In de gemeente Meppel is men al zes jaar bezig om deze harmonisatie vorm te geven. Omdat SPMN  (Stichting Peuterspeelzalen Meppel Nijeveen) het eerder genomen besluit om zich zelf op te heffen heeft ingetrokken, nu er nieuwe bestuurders zijn, is een voor Allio en Speelwerk gemakkelijke uitschakeling van een mogelijke concurrent van de baan. “Wethouder Jansen hoeft er niet op te rekenen dat het landelijk afgesproken sociaal plan niet van toepassing is omdat dit geen fusie zou zijn”, aldus de heer Hollebeek-Brouwer, die namens SPMN inspreker was in deze raadsvergadering. Het besluit om zichzelf op te heffen van het vorige bestuur van SPMN was onder zware druk genomen omdat wethouder Jansen aankondigde dat de subsidie op korte termijn beëindigd zou worden.

Tijdens het debat over de ‘harmonisatie’ van kinderopvang en peuterspeelzalen heeft Gert Stam duidelijk gemaakt dat volgens de ChristenUnie alle bestrokken partijen op basis van gelijkwaardigheid met elkaar moeten overleggen. De ChristenUnie wil dat de wethouder hiervoor de regie op zich neemt van het overleg over de harmonisatie van kinderopvang en peuterspeelzalen. Maar Gert Stam waarschuwde de wethouder duidelijk: “Regie voeren is niet je eigen zin doordrijven, maar zorgen dat het overleg slaagt.” Tot nu toe bestaat de indruk dat de wethouder vooral Speelwerk en Allio steunt in hun streven om te profiteren van de uitschakeling van SPMN. Ook wat betreft Gert Stam is het mooi als er door samengaan (harmonisatie) van kinderopvang en peuterspeelzalen een bezuiniging mogelijk is en moet de gemeente hiernaar blijven streven, maar de opdracht van de gemeenteraad was overleg over harmonisatie bevorderen en niet om een van de betrokken parijen uit te schakelen. Omdat hij geen duidelijk antwoord op zijn vraag krijgt, heeft Gert Stam in zijn tweede termijn zon zorg uitgesproken over de ‘cryptische’ (onduidelijke) antwoorden van de wethouder en aangedrongen op een duidelijk antwoord. Na het aandringen van Gert Stam liet de wethouder merken dat zij van plan was om ‘als college eerst zelf met een plan te komen’, waarna de woordvoerders van meerdere fracties naar de interruptiemicrofonen snelden, omdat dit werd uitgelegd als een plan om toch haar eigen zin door te drijven. Uiteindelijk heeft de gemeenteraad na enige moeite de toezegging gekregen dat de SPMN meepraat over de harmonisatie. De fractie van de ChristenUnie zal er gelet op het debat nauwlettend op toezien dat dit gaat gebeuren.



« Terug

Reacties op 'Gert Stam: “Regie voeren is niet je eigen zin doordrijven”'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.