Zorg voor middelbare scholen in Meppel

B82492734Z_1_20110_2104772adinsdag 22 januari 2013 21:17

Een tijdje geleden heeft het college een ‘huisvestingsplan’ voor de basisscholen naar de gemeenteraad gestuurd. Daarin stond wat de huisvestingssituatie is van alle basisscholen en wat de prognose is. Onder andere de fractie van de ChristenUnie wilde graag van het college ook een huisvestingsplan voor de middelbare scholen in Meppel. Dat zegde de wethouder toe, maar na een paar keer vragen, bleek dat de wethouder en de middelbare scholen in Meppel niet tot overeenstemming konden komen over een toekomstplan.

Afgesproken is toen dat het naar de raad zou komen om zo mogelijk een beslissing te nemen.
Wat is de huidige situatie? Na jarenlange discussie over de huisvesting van de openbare school Stad en Esch heeft de gemeenteraad in september 2008 besloten een scholencampus mogelijk te maken op Ezinge voor o.a. Stad en Esch. Dat was een groot bedrag uit de begroting (ruim 1,5 miljoen), maar bijna de hele raad, inclusief de ChristenUnie, vond dat destijds verantwoord.
Kort geleden hebben zowel Greijdanus als Dingstede hun gebouw uitgebreid. Beide scholen groeien vanwege uitbreiding van het onderwijsaanbod. De gemeente heeft zorgplicht voor een goede accommodatie voor de middelbare scholen. Beide scholen vinden dat ze toe zijn aan vervangende nieuwbouw.

Nu heeft de gemeente te doen met een beperkte financiële situatie. Het is logisch dat de gemeente zich niet in de schulden steekt om ook Greijdanus en Dingstede in een nieuw gebouw te zetten. Zeker als er in de stad locaties leeg komen, die geschikt gemaakt zouden kunnen worden voor deze scholen. Maar het ontslaat de gemeente niet van de verplichting voor goede huisvesting te zorgen.
Het voorstel dat wethouder Jansen nu naar de gemeenteraad stuurt, gaat uit van een dislocatie voor beide scholen in een schoolgebouw dat voor anderen is afgeschreven. Het gaat om de Rechterenschool voor Greijdanus en Het Kompas voor Dingstede. Daar zijn beide scholen niet mee akkoord gegaan. Als de gemeenteraad dit nu vaststelt, hebben ze het daarmee te doen.

De ChristenUnie vindt dat er onvoldoende is gekeken naar alternatieven om enerzijds de gemeente niet onnodig in de schulden te steken en anderzijds serieus te zoeken naar volwaardige oplossingen. De ChristenUnie deed bijvoorbeeld de suggestie om samen te werken met de ontwikkelaar voor het afgeschreven schoolgebouw van AOC Terra, waar Greijdanus nu gebruik van maakt. In deze tijd van beperkte behoefte aan appartementen is een combinatie met een school misschien wel financieel aantrekkelijk voor de ontwikkelaar. Kortom, voldoende reële alternatieven. In de commissie van februari praten we er over verder.

Gert Stam

« Terug

Reacties op 'Zorg voor middelbare scholen in Meppel'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.