ChristenUnie vraagt garantie bij uitgeven vijf ton voor fietstunnel Westerstouwe

westerstouwewoensdag 03 juli 2013 20:51

De ChristenUnie is een partij die de fiets een warm hart toedraagt. Dus waarom is de ChristenUnie dan niet enthousiast als het college flink wil investeren in een fietstunnel? De ChristenUnie vindt een veilige fietsverbinding tussen de Bergierslanden en de rest van Meppel belangrijk. Maar deze keer zijn de kosten voor het repareren van de fietstunnel aan de Westerstouwe erg hoog, namelijk 475duizend euro, voor een tunnel waaraan al 700duizend euro is uitgegeven.

Ina Booij heeft in de commissievergadering op 20 juni 2013 verbaasd gevraagd waarom dit nu opeens zo’n hoog bedrag is terwijl er al zoveel in deze fietstunnel is geïnvesteerd. Nadat eerst gemeld was dat de tunnel waarschijnlijk voor 50duizend euro en later voor 100duizend euro kon worden hersteld, komt er nu een bedrag uit waarvoor men eigenlijk de tunnel opnieuw aanlegt. En dit alles zonder dat de bouwer aansprakelijk is gesteld voor het leveren van een ‘wanprestatie’. De wethouder heeft uitgelegd dat het nog niet duidelijk is of de fout bij de aannemer of bij het bestek van de gemeente Meppel ligt. Ook het feit dat er met onderaannemers is gewerkt en het nog niet duidelijk is welke onderaannemer aansprakelijk gesteld dient te worden maakt het volgens wethouder De Vos lastig om de aannemer aansprakelijk te stellen. De wethouder meldt dat de goedkopere opties geen echte oplossing vormen die voorkomt dat de tunnel onder water komt te staan als gevolg van het feit dat hier een wel is waar water uit de grond naar boven komt. Ina Booij heeft gevraagd of er dit keer wel garanties worden verlangd van de leverancier, waarop de wethouder antwoordde dat dit niet het geval is, en zelfs dat dit nooit zo is bij tunnels. Ina Booij heeft er op gewezen dat er bij veel andere tunnels wel een garantie van tien jaar wordt gegeven door de aannemer. Ina Booij heeft duidelijk gemaakt dat de ChristenUnie het niet ziet zitten om 475duizend euro te betalen voor een tunnel, als de leverancier zelf er niet zoveel vertrouwen in heeft dat hij tien jaar garantie durft te geven. Ook heeft Ina Booij haar verbazing uitgesproken over het feit dat er een week nadat er geld dat voor de fietsnota bestemd was in de reserve is gestopt, omdat het geld ‘over’ was, blijkt dat er helemaal geen geld ‘over’ was van de uitvoering van de fietsnota.

In de gemeenteraadsvergadering op 27 juni blijkt dat meerdere fracties geschrokken zijn van de vage antwoorden van de wethouder op de vragen van Ina Booij en krijgt de ChristenUnie steun voor het vragen om een garantie van de aannemer. Opnieuw stelt wethouder De Vos dat er nooit uitgesloten kan worden dat er iets fout gaat. Maar dat vraagt de ChristenUnie ook niet. Het gaat er om dat de aannemer een garantie afgeeft dat hij voor de eerste jaren eventuele gebreken gaat verhelpen zonder dat de gemeente hiervoor extra moet betalen. Als de wethouder bereid was geweest om duidelijk te maken dat de gemeente de opdracht voor de reparatie van deze fietstunnel alleen geeft aan een aannemer die deze garantie geeft, had hij de steun van de ChristenUnie gekregen. Maar hoezeer Gert Stam ook aandringt, deze toezegging krijgt hij niet. Onder deze omstandigheden kan de ChristenUnie geen steun geven aan het uitgeven van 475duizend euro. De ChristenUnie dient daarom samen met Sterk Meppel en D66 een amendement in op het voorstel van het college voor de fietstunnel om verder onderzoek naar de mogelijkheden voor een garantie van de aannemer en het idee van Sterk Meppel om naar het voorbeeld van een tunnel in Brielle een dubbele vloer in de fietstunnel aan te brengen voor de afvoer van het water. Deze motie wordt aangenomen met alleen de stemmen van PVDA en VVD tegen.

« Terug

Reacties op 'ChristenUnie vraagt garantie bij uitgeven vijf ton voor fietstunnel Westerstouwe'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.