Eerlijk over Nieuwveense Landen

fdsfdsfsdfmaandag 12 augustus 2013 22:02

Ik ben het eens met de opmerking van de heer Dubbelboer (D66) in de Meppeler Courant van 7 augustus jl, dat het college moet samenwerken met Woonconcept om onderzoek te doen naar mogelijkheden voor sociale woningbouw in Nieuwveense Landen.
Maar dat is dan ook het enige waar ik het in het artikel mee eens ben. De heer Dubbelboer schrijft vaker in de Meppeler Courant over Nieuwveense Landen en zet er gelukkig nu bij dat hij duo-raadslid van D66 is. Met die bril kijkt hij ook naar de werkelijkheid van Nieuwveense Landen

In het artikel zet hij het college van Sterk Meppel, VVD en PvdA schaamteloos neer als dommeriken, die de burgers kaalplukken met het prestigeproject Nieuwveense Landen. Er gaan bedragen over de tafel waar je van duizelt en die maar tot één conclusie kan leiden: deze aanpak is een heilloze weg, bekeer je tot D66! Bij de afgelopen verkiezingen was ook hun slogan: Nieuwveense Landen NEE.

De heer Dubbelboer noemt de ChristenUnie niet. Dat hoeft ook niet, want we zijn geen coalitiepartij en hebben de afgelopen periode slechts 1 zetel gehad. Toch hebben we in de afgelopen periode serieus meegedacht met alle problemen die zich in de stad voordoen, waaronder Nieuwveense Landen. De ChristenUnie denkt al langer mee in de gemeenteraad en heeft dus ook mee besluiten genomen over Nieuwveense Landen, ver voordat D66 in 2010 in de gemeenteraad kwam. In de 'goede tijd' zijn er besluiten genomen voor een grote wijk, die de gemeente geld zou opleveren. Dat kun je je nu niet meer voorstellen, maar in de tijd van aankoop van grond en besluitvorming was dat overal in Nederland al jaren gebruik. En waarom dan in Meppel niet? Onze fractie is in 2006 ten tijde van wethouder Boumans wel heel kritisch geweest over het realiteitsgehalte van de plannen en we hebben constructief meegedacht, zelfs nog met een eigen onderzoek.

Feit is natuurlijk dat de 'slechte tijd' na de eerste investeringen is gekomen en dat we nu alles op alles moeten zetten om de schade zoveel mogelijk te beperken en goed naar alternatieven te kijken. D66 en CDA hebben dat onlangs met een onderzoek gedaan en ook de hele gemeenteraad is zich daarvan bewust. Op 25 april jl. hebben we daar als gemeenteraad nog uitvoerig over gesproken.

De gemeenteraad heeft op die datum zelfs een besluit genomen over de sociale woningbouw. Op initiatief van de ChristenUnie fractie, samen met GroenLinks heeft de gemeenteraad op 25 april 2013 in een motie uitgesproken dat:

  • De behoefte aan sociale woningbouw in Meppel erg hoog is en de gemiddelde wachttijd voor een huurwoning aan de (te) hoge kant;
  • De gemeente(-raad) een taak heeft om adequate huisvesting voor haar inwoners mogelijk te maken;
  • De gemeente(-raad) een (morele) taak heeft om inwoners die te weinig geld verdienen om marktconform huren te betalen of om een hypotheek af te sluiten voor een koopwoning daar waar mogelijk te ondersteunen.

Na deze duidelijke uitspraken roept de motie het college op om bij de uitwerking van een onderzoeksopdracht voor de woningbouw in Nieuwveense Landen aan de uitgangspunten ten aanzien van sociale woningbouw vast te houden.
Het is dus een open deur van de heer Dubbelboer om in de open brief het college daartoe op te roepen; dat had de hele gemeenteraad al gedaan.

Misschien denkt de heer Dubbelboer dat hij met deze retoriek bij de komende gemeenteraadsverkiezingen veel kiezers aan zijn kant krijgt. Ook wij gaan voor meer kiezers dan de vorige keer. Maar dat doen wij liever door het eerlijke verhaal te vertellen. Het verhaal dat wij u in de komende raadsperiode niet kunnen verlossen van de financiële druk van Nieuwveense Landen. Dat kan geen enkele partij. Maar we kunnen u wel beloven dat we, ondanks de lasten die Nieuwveense Landen met zich meebrengt, ons uiterste best zullen doen om daar creatief en verstandig mee om te gaan en de lasten zo weinig mogelijk op de burgers af te wentelen. 

D66 heeft met zijn boodschap nog een groot probleem. In 2018 kan D66 aan zijn kiezers uit 2014 niet uitleggen dat ook zij nog steeds te maken hadden met de investeringen uit het verleden. En dat het besturen heel wat weerbarstiger bleek te zijn dan de kort-door-de-bocht redenering in verkiezingstijd deed vermoeden…

Gert Stam
fractievoorzitter ChristenUnie.

« Terug

Reacties op 'Eerlijk over Nieuwveense Landen'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.