Wat vindt de ChristenUnie Meppel van het advies van de informateur?

J7DeY49Evrijdag 04 april 2014 20:53

De formateur begint zijn rapportage met de verkiezingsuitslag. Hij bekijkt op drie manieren de verkiezingsuitslag. Via de eerste manier, te weten het absolute aantal, kan hij op de uiteindelijke voorkeursvariant komen. En dan nog is dat pas mogelijk als deze partijen 'reflecteren op het leggen van een hernieuwde basis voor een stabiele coalitie'. Via de twee overige benaderingen van de verkiezingsuitslag, te weten ten opzichte van 2010 en vergeleken met de landelijke trend, kan hij niet tot de voorkeursvariant zijn gekomen.

Criteria voor een stabiel college zijn minimaal 13 zetels en maximaal 4 partijen en daarnaast een gewenste steun van zoveel mogelijk partijen. De subvariant van de huidige coalitie, aangevuld met bijvoorbeeld onze fractie, is voor ons geen optie, omdat we in de afgelopen periode gemerkt hebben dat het aan een verbindende instelling heeft ontbroken. Veel fracties hebben opmerkingen gemaakt over het feit dat de informateur bij zijn advies rekening moet houden met de gewenste bestuurlijke kwaliteiten van het college. Alhoewel dit door de opdrachtgevende fractie merkwaardigerwijs niet is meegenomen, voelde de informateur zich gelukkig wel vrij om er een paar woorden aan te wijden, onder het kopje 'benodigde kwaliteiten'. Met name wordt daarbij het begrip 'verbindend vermogen' essentieel geacht. Dat is inderdaad in de afgelopen periode een probleem gebleken en wij hebben tot op heden niet gemerkt dat er sprake is van een gewijzigde attitude, waarbij moet worden geconstateerd dat de voor de verkiezingen geplande persoonswissel het probleem niet wegneemt.

Er liggen nu twee varianten op tafel. Aan de variant Sterk Meppel, VVD, PvdA zitten nogal wat haken en ogen. Het zou aanbeveling verdienen om in de verkennende fase die wordt voorgesteld, beide varianten te onderzoeken op stabiliteit en met de meest stabiele variant het formatieproces in te gaan. Daarbij lijkt ons zowel een gespreksleider in de verkenningsfase als een externe formateur in de vervolgfase een zinvolle toevoeging.

« Terug

Reacties op 'Wat vindt de ChristenUnie Meppel van het advies van de informateur?'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.