ChristenUnie op de bres voor openbaar vervoer in Meppel

christenunie sitedinsdag 17 juni 2014 15:05

De ChristenUnie is bezorgd over de bezuinigingen op het openbaar vervoer door de provincies Drenthe en Overijssel die Meppel onevenredig zwaar dreigen te raken. Lijn 40 die van Steenwijk via Meppel en Staphorst naar Zwolle rijdt, dreigt wegbezuinigd te worden en ook andere lijnen komen in gevaar

Ook veel andere buslijnen komen in gevaar als het OV-bureau deze bezuiniging onveranderd door voert. Voor mensen die afhankelijk zijn van openbaar vervoer komen hun mogelijkheden om mee te doen in de maatschappij in gevaar. De ChristenUnie vindt dat alle inwoners van Meppel binnen de gemeente recht hebben op fatsoenlijk en betaalbar openbaar vervoer. Hierover heeft Gert Stam op 18 maart 2014 als gemeenteraadslid een brandbrief gestuurd naar het college gestuurd met het verzoek om met het OV-bureau Overijssel in overleg te gaan over lijn 40.

Maar ook het OV-bureau Groningen-Drenthe gaat bezuinigen op het openbaar vervoer. De ChristenUnie is van mening dat deze bezuinigingen Meppel onevenredig hard treffen. Hierdoor dreigt de situatie te ontstaan dat er na 20.00 uur geen stadsdienstbusjes in Meppel meer rijden en het dorp Nijeveen niet meer door het openbaar vervoer wordt bediend.

Omdat gemeenten met de overdracht van taken door de landelijke regering ook meer invloed krijgen over de financiering van het doelgroepenvervoer, zoals bijvoorbeeld voor speciaal onderwijs en gehandicapten, geeft dit nieuwe mogelijkheden voor slim combineren. Het is daarom van groot belang dat er nu niet met de botte bijl wordt bezuinigd, maar dat er slim gecombineerd wordt. Het is dus niet zo dat de ChristenUnie lege bussen wil laten rondrijden of dat iedere bezuiniging wordt afgewezen, maar de combinatie met doelgroepenverkeer dat naar de gemeenten gaat, opent nieuwe mogelijkheden die de ChristenUnie wil benutten.

In de gemeenteraadsvergadering van 12 juni heeft de ChristenUnie samen met Groen Links, Sterk Meppel, CDA, SP en PVDA een motie ingediend om wethouder Koning te vragen Provinciale Staten van Drenthe en het OV-bureau Groningen-Drenthe op te roepen af te zien van de voorgenomen bezuinigingen op de stadsdienst in Meppel en de resultaten van het onderzoek doelgroepenvervoer af te wachten en met Meppel in gesprek te gaan over de wijze waarop het openbaar vervoer en het doelgroepenvervoer op een slimme wijze te verknopen zijn. Deze motie is aangenomen.

« Terug

Reacties op 'ChristenUnie op de bres voor openbaar vervoer in Meppel'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.