ChristenUnie wil verantwoordelijkheid nemen en doorpakken met AZC

AZC(2)woensdag 10 februari 2016 17:19

Europa wordt geconfronteerd met de grootste vluchtelingencrisis sinds de Tweede Wereldoorlog. De cultuurverschillen tussen West-Europeanen en de vluchtelingen uit diverse werelddelen zijn zodanig zijn dat dit aspect spanningen geeft. Dat ontslaat ons, wat betreft de ChristenUnie, niet van de plicht humanitaire opvang te bieden en daarmee invulling te geven aan het begrip barmhartigheid.

Omdat Nederland vanwege deze onverwacht grote aantallen vluchtelingen, gemeenten nodig heeft die meewerken aan de opvang van asielzoekers, heeft ook de gemeente Meppel hierin een verantwoordelijkheid, die wij als ChristenUnie niet willen ontlopen. Daarom steunt de ChristenUnie wethouder Stam in het besluit om mee te werken aan de vestiging van een asielzoekerscentrum in Meppel voor maximaal 600 mensen.

De gebeurtenissen in Keulen hebben geleid tot bezorgdheid onder burgers en dit is te merken in de aanwezigheid van Meppelers die zorgen uitspreken. Zoals Bert Kunnen in de commissievergadering van 21 januari heeft aangegeven, gaan barmhartigheid en recht hand in hand en moeten mensen die de wet overtreden gestraft worden. Het mag echter niet zo zijn dat vluchtelingen van goede wil die onze bescherming nodig hebben hiervan het slachtoffer worden. Ook verkeersveiligheid en goede integratie in de samenleving vereisen aandacht Daarom heeft de ChristenUnie samen met andere partijen een motie ingediend waarin een lange lijst met randvoorwaarden voor een AZC wordt genoemd. In deze motie worden veel randvoorwaarden genoemd, die betrekking hebben op verkeersveiligheid, voorlichting over Nederlandse waarden en omgangsvormen, zoveel mogelijk evenwichtige samenstelling van de bewoners, sociale veiligheid en gezondheidsbeleid. Daarnaast vraagt deze motie aandacht voor zinvolle dagbesteding en onderwijs en de verplaatsing van de bushalte. Na het ineenschuiven van een motie van de coalitiepartijen met een motie van Groen Links en mede ondertekening door de SP, heeft deze motie een bijna raadsbrede steun gekregen. Het feit dat de gemeenteraad deze motie met een grote meerderheid (alleen D66 stemde tegen) steunt, bewijst dat er grote overeenstemming is over de randvoorwaarden en dat er een sterk draagvlak is, wat de wethouder een steun geeft in de onderhandelingen met het COA.

 

Alle partijen zijn het er in principe over eens dat Meppel moet meewerken aan de opvang van asielzoekers. Waarom is er dan toch zo’n fel debat geweest over de komst van het asielzoekerscentrum? Het debat ging over de juiste locatie en over de vraag of er een andere procedure met meer inspraak gevolgd zou moeten worden. Op zich wel punten waarover je van mening kunt verschillen, maar toch niet iets voor harde woorden als “onverantwoord” en “onfatsoenlijk”. Wethouder Stam heeft de gemeenteraad vanaf het begin bij het proces betrokken. Dit heeft enige vertraging als gevolg gehad, doordat suggesties over twee kleinere asielzoekerscentra in plaats van één op verzoek van partijen in de raad zijn ingebracht in het overleg met het COA (Centraal orgaan opvang asielzoekers). Omdat opvang van een kleinere omvang om budgettaire redenen (nog) niet in het beleid van het COA past, heeft verdere discussie over de omvang geen zin meer en zou alleen maar onnodige vertraging veroorzaken. Met name SteM en D66 hebben erg harde woorden gebruik over zowel de procedure en de gekozen locatie. De ChristenUniefractie had natuurlijk liever gezien dat er meer unanimiteit was over het AZC, waar alle partijen in principe mee akkoord zijn gegaan. Maar als iedere procedurele wens wordt ingewilligd, dan blijven we in Meppel eindeloos debatteren, terwijl er dringend opvangplekken nodig zijn. Daarom moeten er een keer “knopen worden doorgehakt”. Wie barmhartigheid voor vluchtelingen echt belangrijk vindt, gaat de meewerking daaraan toch niet weigeren vanwege procedurele details.

 

Ook over de gekozen opvanglocatie is er een fel debat geweest, alsof de gekozen locatie aan de Steenwijkerstraatweg zoveel slechter is dan de andere locatie aan de Bremenbergweg. Er zijn grote overeenkomsten tussen beide locaties. Voor de ChristenUnie was de locatie aan de Bremenbergweg ook niet “onaanvaardbaar”, maar was de locatie aan de Steenwijkerstraatweg gewoon beter. Bert Kunnen heeft in het debat in de raadsvergadering van 4 februari wel gewezen op het nadeel, dat een keuze voor de locatie aan de Bremenbergweg met zich meebrengt dat er een nieuwe procedure van overleg met omwonenden nodig is, als men echt vasthoudt aan een zorgvuldige procedure. Maar het nadeel van vertraging is zeker niet de enige reden waarom de ChristenUniefractie voor de locatie aan de Steenwijkerstraatweg is. Meppel is bezig met het bouwen van een nieuwe woonwijk, Nieuwveense Landen, waar ook ruimte is voor sociale woningbouw. Omdat ervoor gekozen is om aan de westkant te beginnen met het bouwen van de Nieuwveense Landen, ligt het voor de hand dat het AZC aan de oostkant komt. Er is vijf hectare aan bouwgrond nodig voor het AZC en als die vijf hectare bij de Bremenbergweg wordt gereserveerd voor het AZC, is het nodig om de bouwplannen te veranderen en de westelijke ontsluitingsweg kan dan ook niet meer worden aangelegd zoals die door de gemeente is gepland. Er zijn dus goede redenen om voor de Steenwijkerstraatweg te kiezen en uiteindelijk heeft de gemeenteraad met uitzondering van twee partijen ook voor deze locatie gekozen.

 

 

« Terug

Reacties op 'ChristenUnie wil verantwoordelijkheid nemen en doorpakken met AZC'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.