ChristenUnie wil afval niet bruin maar groen ophalen met milieuvriendelijker voertuigen

vuilins.jpgdonderdag 15 november 2018 20:58

De ChristenUnie zet zich al jaren in voor een milieuvriendelijk Meppel. Vanuit die visie heeft Ina Booij zich in de vorige raadsperiode ingezet voor meer mogelijkheden voor scheiding van afval bij de hoogbouw.

Ook pleit Ina Booij al jaren voor diftar, oftewel het betalen per hoeveelheid aangeboden restafval of per aantal keren dat men restafval stort. Helaas lukt het niet altijd om steun te krijgen voor onze voorstellen om Meppel duurzamer te maken. Ook in de afgelopen raadsvergadering over de begroting heeft de ChristenUnie de wethouder gevraagd om eindelijk te beginnen met het invoeren van diftar.

Het goed scheiden van afval is echter niet de enige manier waarop de afvalinzameling milieuvriendelijker kan. Uit een onderzoek van Natuur & Milieu blijkt dat gemeenten nog volop vervuilend vervoer inkopen. Slechts één op de zes aanbestedingen scoorde het afgelopen jaar op duurzaamheid een voldoende. Amper 6 procent voldoet aan de landelijke criteria. Huisvuilwagens scoren van de drie onderzochte categorieën (dienstauto’s, WMO-vervoer en huisvuilwagens) het slechtst. Geen enkele gemeente vraagt hier naar alternatieve brandstoffen (gas, waterstof, elektrisch) of naar voertuigtechnologie. Juist dit type wagens rijdt vrijwel de hele dag door de stad  en moet daarbij veelvuldig stoppen en optrekken, wat zorgt voor veel luchtvervuiling.

Helaas hoort Meppel als het gaat om de afvalinzameling tot de meest vervuilende gemeenten in Nederland. Dat kan en moet beter. Natuurlijk begrijpt de ChristenUnie dat het teveel gevraagd is om dit onmiddellijk te veranderen. Maar het is wel nodig om tenminste een begin te maken met de verduurzaming van de huisvuilwagens. Daarom heeft de ChristenUnie bij de begrotingsbehandeling een motie ingediend waarin het college opdracht krijgt om “een plan aan de gemeenteraad te overleggen op welke manier en binnen welke termijn het ophalen van huisvuil milieuvriendelijker wordt gemaakt en de raad hierover voor de perspectiefnota 2020-2023 te informeren”.

Wethouder Van der Haar heeft in reactie op deze motie aangegeven dat de gemeente Meppel een planning heeft om de huisvuilwagens die op diesel rijden geleidelijk te vervangen en in 2022 niet meer tot de meest vervuilende gemeenten zal behoren. Voor de meeste fracties was deze toezegging voldoende. Echter, de duurzaamheidsambitie van de ChristenUnie is groter dan alleen maar het niet meer behoren tot de meest vervuilende gemeenten van Nederland. Wij willen juist dat Meppel tot de meest duurzame gemeenten gaat behoren. Daarom heeft de ChristenUnie deze motie wel in stemming gebracht. Helaas heeft deze motie geen meerderheid gekregen en heeft alleen D66 deze motie gesteund. De overige fracties, Sterk Meppel, VVD, CDA, PVDA en SP stemden tegen.

 

« Terug

Archief > 2018 > november

Geen berichten gevonden