"Waardeer de vrijwilliger!" “Vrijwilligerswerk doe je gewoon.”

Foto Vrijwilligersavond.JPGzaterdag 16 november 2019 10:42

Meppel - Afgelopen dinsdag hield de ChristenUnie voor de derde achtereenvolgende keer het Vrijwilligersgala. In een goed bezette foyer (er waren ongeveer 100 mensen) van Schouwburg Ogterop was het een en al vrijwilligerswerk wat de klok sloeg. Het kenmerk van de echte vrijwilliger? "Wat ik doe is niets bijzonders", zeggen alle vrijwilligers. Maar ondertussen maken ze het leven van veel mensen om hen heen een stuk aangenamer.

Individueel genomineerd
Er waren drie personen individueel genomineerd, namelijk Marian Rosier, Jannie Zanen en Jan Jansen. Voor deze mensen zit het iets voor een ander doen ‘in het bloed’. Marian is vrijwilliger in Hospice Eesinge, maar heeft ook veel gedaan voor o.a. de Voedselbank, Open Doors en de week van het gebed. Zij vertelt enthousiast over het Hospice Eesinge waar mensen in hun laatste dagen liefdevol worden verzorgd en geholpen om hun leven af te ronden door afscheid te nemen en dingen in orde te maken. Jannie Zanen is al jaren vrijwilligster in het Irenehuis, waar ze onder andere bingo en bloemschikken organiseert. Tot voor kort ging ze mee met de bootreisjes van de Zonnebloem.
Jan Jansen organiseert met een aantal anderen al jaren voor Dakajam (dat in 2020 zijn 70jarig bestaan viert) activiteiten voor kinderen in de bossen van Havelte. Daarnaast is Jan Jansen ook lid van het wijkplatform Haveltermade.

Verder zijn veel stichtingen en clubs genomineerd en deze organisaties kunnen niet zonder de drijvende kracht van een aantal vrijwilligers, die zich bijzonder hebben ingezet voor het werk van deze stichtingen en clubs.

FC Meo
Ab Wever en Jan Snijders zijn vrijwilligers voor FC Meo, een voetbalvereniging voor mensen met een beperking. FC Meo bestaat al 40 jaar. FC Meo doet mee aan competities en organiseer veel activiteiten voor de leden. Het sporten is niet alleen een activiteit waaraan mensen plezier beleven, maar helpt ook bij het gedragsproblemen aan te pakken.

Stichting Kinderhulp Wit Rusland
Fenneke Knol en Gea Dekker van Stichting Kinderhulp Wit Rusland vertelden over het vrijwilligerswerk van ruim 30 jaar. Na de kernramp in Tsjernobyl is het initiatief genomen om kinderen uit het rampgebied in Wit Rusland over te laten komen naar Nederland en bij gastgezinnen te laten logeren. In eerste instantie was dat voor hun gezondheid, maar later ging het meer om uitwisseling en het bieden van een mooie ervaring aan deze kinderen, die vaak uit arme gezinnen komen. Nu de landelijke stichting achter dit werk stopt en het vinden van gastgezinnen lastiger wordt, komt er een eind aan dit bijzondere werk.

RTV Meppel
Ook werden twee vrijwilligers van RTV Meppel, Bob Munniksma en Kim Meekhof, geïnterviewd. Kim is de jongste van de vrijwilligers en maakt een programma voor jongeren. In totaal zijn er 128 vrijwilligers bij RTV Meppel en er is werk voor nog meer vrijwilligers. Bij RTV Meppel leidt men ook vakmensen op.

Drukkerijmuseum
Wim Spelt en Ella Assenberg vertellen enthousiast over het Drukkerijmuseum. Het is een museum met alle ‘know how’ om ambachtelijk te kunnen drukken en boekbinden. Ella vertelt hoe zij bij het museum kwam om boekbinden te leren en daarna als vrijwilliger is gebleven. Het Drukkerijmuseum heeft op dit moment de expositie ‘Bijbel in beeld’.

Groene Muggen
Gea van der Veen is vrijwilliger voor de Groene Muggen, die binnen Meppel zorgt voor gastvrijheid. Dit gebeurt door te helpen bij evenementen, het helpen van nieuwe inwoners en door oudere mensen uit verzorgingshuizen die vaak alleen zijn en nauwelijks in het Centrum komen mee te nemen naar het Centrum om te winkelen en daarna ergens wat gaan drinken. De Groene Muggen zijn op 1 januari van dit jaar begonnen en hebben op dit moment 42 vrijwilligers.

Mosterdmolen De Vlijt
De vrijwillige molenaars Kees Vanger en Arco Pierik van Mosterdmolen De Vlijt zetten zich in voor het behoud van het meest gefotografeerde monumentale gebouw van Meppel. Er moet nog het een en ander gebeuren voordat het daadwerkelijk zo ver is dat er mosterd kan worden gemalen in deze molen en daarom zijn de vrijwilligers van deze molen druk bezig om het geld dat daarvoor nodig is bij elkaar te krijgen (zij vragen om donateurs). Zij zouden hierbij enorm geholpen zijn als Mosterdmolen De Vlijt de status van gemeentelijk monument krijgt, omdat zij dan makkelijker geld kunnen krijgen uit fondsen voor monumentale gebouwen.

In korte interviewrondes, geleid door Rick Buit en Gert Stam, kreeg de zaal een goed beeld van al het vrijwilligerswerk dat werd gedaan. De vrijwilligersavond wordt afgesloten door Ina Booij, die aan de vrijwilligers een blijk van waardering geeft. De interviews werden afgewisseld met mooi pianospel door Harald Schmohl.

Na afloop was er gelegenheid voor een hapje en een drankje. Daar werd veel gebruik van gemaakt. De ChristenUnie roept mensen alvast op om voor het vrijwilligersgala van volgend jaar vrijwilligers te nomineren. Dat kan het hele jaar door. U kunt een mail sturen naar vrijwilligersgala.christenunie@gmail.com

« Terug