Esmé Wiegman op bezoek in Meppel; ChristenUnie steunt actie voor behoud verloskunde
Op vrijdag 10 februari 2012 is Esmé Wiegman op uitnodiging van Gert Stam (gemeenteraadslid in Meppel voor ChristenUnie) ’s middags voor een werkbezoek naar Meppel gekomen. Esmé Wiegman is Tweede Kamerlid voor de ChristenUnie. Zij is woordvoerder voor landbouw, natuur, milieu, energie, jeugdzorg, welzijn, sport en volksgezondheid. Voor dat laatste is zij naar Meppel gekomen, want zij is samen met Gert Stam op werkbezoek bij het Diaconessen Ziekenhuis gegaan.
Naast Esmé Wiegman en Gert Stam, namen ook Margriet Strijkel (lid van de Provinciale Staten van Drenthe), Henk Hutten (gemeenteraadslid van de ChristenUnie in Staphorst) en Bianca Mars (initiatiefnemer voor petitie) deel aan het werkbezoek.
Aanleiding
De aanleiding voor dit werkbezoek is het plan om de afdeling verloskunde in Meppel te sluiten en om dit voortaan alleen nog in Zwolle te doen. Er is door Bianca Mars, een bezorgde moeder die zelf heeft ervaren hoe belangrijk het is dat verloskunde dichtbij is, een petitie (handtekeningenactie) gestart om de afdeling verloskunde voor Meppel te behouden, die door de ChristenUnie van harte is ondersteund. Onder anderen de gemeenteraden van Meppel en Staphorst en de Provinciale Staten van Drenthe hebben moties aangenomen waarin het belang van het behoud van de afdeling verloskunde in Meppel wordt benadrukt. Bianca Mars noemt in haar petitie de volgende nadelen van het (voorgenomen) besluit om de afdeling verloskunde in Meppel te sluiten:
- De reistijd neemt toe, grotere kans op onderweg bevallen of verslechterde uitkomst;
- Zorg komt ook voor risicozwangerschappen verder weg te liggen;
- Gezond zwanger wordt ineens een risico;
- Onbekende kettingreactie voor andere 24-uurs specialismen in het ziekenhuis;
- Als er één acute situatie is, zijn er onvoldoende specialisten voor een tweede acute situatie in huis
en daardoor worden er alsnog mensen opgeroepen.
Bezoek aan praktijk voor verloskunde
Het werkbezoek begint meet een bezoek aan de praktijk voor verloskunde aan de Reestlaan in Meppel (niet in het ziekenhuis, maar in de woonwijk Koedijkslanden). Uit gesprekken met medewerkers blijkt dat de verloskundigen met wie gesproken is, teleurgesteld zijn over het (voorgenomen) plan om de afdeling verloskunde te sluiten. De argumenten voor de sluiting kunnen de verloskundigen niet overtuigen. Natuurlijk heeft het Isala Ziekenhuis in Zwolle meer kennis voor speciale gevallen zoals een stuitgeboorte of een keizersnee, maar dit komt weinig voor en in deze gevallen is men kan men een moeder bijtijds doorverwijzen, omdat het voor de geboorte al duidelijk is dat er iets bijzonders aan de hand is. Het vermoeden bestaat dat de directie van de Zorgcombinatie Noorderboog wel erg makkelijk buigt voor onwil bij de maatschap van gynaecologen, in plaats van een beroep op hen te doen om persoonlijke belangen ondergeschikt te maken aan het algemeen belang. Ook ervaart men een onwil om naar redelijke argumenten voor het behoud van de afdeling verloskunde te luisteren.
Gesprek met directie
Het geplande gesprek met Titus Visser, directeur van de Zorgcombinatie Noorderboog, ging niet door. In plaats daarvan is er met andere bestuursleden gesproken, namelijk Huub Rommers, secretaris Raad van Bestuur, Herman Meerholz, cluster manager, en Gea Hudepohl. Het bestuur heeft uitgelegd waarom de verplaatsing van de verloskunde naar Zwolle volgens hen noodzakelijk is. Zij noemen hiervoor twee argumenten, namelijk:
1) Er zijn volgens hen te weinig gynaecologen zijn om te kunnen garanderen dat er altijd iemand is die binnen een kwartier na aankomst met de behandeling kan beginnen. De verplichting dat er altijd een gynaecoloog bereikbaarheidsdienst moet hebben, vormt voor drie gynaecologen in Meppel (de vierde gynaecoloog gaat binnenkort weg en het lukt Noorderboog niet om een vervanger te vinden) een grote belasting. Wanneer de verloskunde in Zwolle wordt geconcentreerd is dat met 17 gynaecologen geen probleem.
2) Concentratie van de gynaecologie in Zwolle is volgens de directie een manier om kosten te besparen, waarbij door Gea Hudepohl werd benadrukt dat zonder efficiënter werken door dit soort maatregelen de zorgpremie op termijn verdubbeld moet worden. Aan de andere kant geeft de directie toe dat de zorgverzekeraars dan wel moeten bijdragen in de kosten van de extra ambulanceposten die nodig zijn om te voldoen aan de verplichting dat men voor verloskundige zorg binnen 45 minuten naar het ziekenhuis in Zwolle gebracht.
Juist de kosten van de extra ambulanceposten zijn de reden dat de ChristenUnie ervan overtuigd is dat het sluiten van de afdeling Verloskunde juist meer geld gaat kosten. Een ambulancepost kost meer dan een gynaecoloog. Verder kan het argument van de beschikbaarheid van gynaecologen de leden van de ChristenUnie op werkbezoek niet overtuigen, immers als geen van de gynaecologen uit Zwolle kan helpen in Meppel nu zij samen één maatschap vormen, wat blijft er dan over van de eerder genoemde voordelen van deze samenwerking tussen de Zorgcombinatie Noorderboog en de Isala Klinieken in Zwolle?
Bezoek aan afdeling verloskunde
Daarnaast hebben Esmé Wiegman, Gert Stam, Henk Hutten, Margriet Strijkel en Bianca Mars een bezoek gebracht aan de afdeling verloskunde in het ziekenhuis. Bij de rondleiding door een enthousiaste medewerker, die dit mooie werk graag wil blijven doen in deze afdeling, krijgen de bezoekers de kamers te zien waarin de kinderen geboren worden. Duidelijk is dat de afdeling verloskunde mooie ruime kamers heeft, waarin de bevalling in aanwezigheid van de vader kan plaatsvinden. Uit gesprekken met medewerkers blijkt dat de verloskundigen met wie gesproken is, teleurgesteld zijn over het (voorgenomen) plan om de afdeling verloskunde te sluiten. De argumenten voor de sluiting kunnen de verloskundigen niet overtuigen. Hier leven de zelfde zorgen en bezwaren die ook bij het bezoek aan de praktijk verloskunde naar voren zijn gekomen.
Zorgen over afdeling kinderverpleegkunde
Uit gesprekken met medewerkers blijkt dat zij de zorg van Bianca Mars over de gevolgen voor de toekomst van de afdeling Kindergeneeskunde delen. Formeel gaat het alleen om de afdeling Verloskunde, maar de leden van de ChristenUnie op werkbezoek achten de kans op een ‘domino effect’ groot. Immers, als mensen voor de verloskunde naar Zwolle zijn gegaan, is de kans groter dat zij dit ook voor de latere behandelingen gaan doen. Juist omdat verloskunde en kindergeneeskunde dicht bij elkaar staan is de kans groot dat dit de volgende stap is in een proces van verschraling van de zorg in Meppel. Voor ouders is het juist wenselijk wanneer de reisafstand tussen hun huis en het zieke kind klein is. De kinderarts met wie tijdens de rondleiding op de afdeling verloskunde is gesproken, bevestigt dat deze zorg ook bij personeelsleden van het ziekenhuis leeft. De directieleden met wie op het werkbezoek gesproken is hebben deze zorg niet kunnen wegnemen, integendeel de secretaris van de Raad van Bestuur heeft in reactie op een vraag van Esmé Wiegman of er is nagedacht over de consequenties voor andere afdelingen als de afdeling verloskunde verdwijnt, geantwoord dat dit niet het geval is.
Hoe nu verder?
Bianca Mars gaat door met het inzamelen van handtekeningen voor haar petitie. Op het moment van het werkbezoek had zij al 4172 handtekeningen ingezameld. Indien u deze petitie nog niet hebt ondertekend, helpt u dan mee via de onderstaande link? Op 7 maart wil zij de petitie aan de minister aanbieden. http://petities.nl/petitie/afdeling-acute-verloskunde-meppel-moet-blijven
Esmé Wiegman gaat in de Tweede Kamer vragen stellen aan de minister van volksgezondheid, Edith Schippers. Deze vragen gaan niet alleen over de voorgenomen sluiting van de afdeling verloskunde in Meppel. Het sluiten van afdelingen of hele ziekenhuizen om de zorg in enkele ziekenhuizen te concentreren speelt in meer gemeenten. De ChristenUnie maakt zich zorgen over deze landelijke trend. Ziekenhuizen zijn gebonden aan de norm dat een patiënt binnen drie kwartier na alarmering naar een ziekenhuis gebracht kan worden, en de norm dat men binnen twintig minuten vanaf huis naar in het ziekenhuis kan worden gebracht. Dit geldt natuurlijk ook indien er bij een thuisbevalling opeens complicaties ontstaan waardoor de moeder naar een ziekenhuis gebracht moet worden voor de bevalling. Wanneer regionale ziekenhuizen blijven bestaan met de capaciteit voor verloskunde valt dit goed te garanderen. Als men dit tekort wil opvangen door extra ambulanceposten in de regio Meppel, valt het volgens Esmé Wiegman niet in te zien hoe er na deze extra investering iets overblijft van het geld dat met de sluiting van de afdeling verloskunde is bezuinigd. Hoewel noch de minister, noch de Tweede Kamer over de eigen bedrijfsvoering van een ziekenhuis gaan, heeft een minister wel de plicht om er op toe te zien dat ziekenhuizen zich aan de algemene richtlijnen houden. De voorgenomen sluiting van de afdeling verloskunde lijkt duidelijk te botsen met de norm van 45 minuten aanrijtijd. Esmé Wiegman gaat de minister hierop wijzen. Verder wil Esmé Wiegman in een groot debat over het ‘zorglandschap’ bereiken dat de regering een duidelijke visie op de taak van regionale ziekenhuizen ontwikkelt. Ab Klink heeft als minister in een debat over het ziekenhuis in Lelystad de visie neergelegd van grote ziekenhuizen voor specialistische behandelingen waarvoor de kennis en ervaring niet in regionale ziekenhuizen aanwezig hoeft te zijn, en de regionale ziekenhuizen voor de basiszorg die in alle ziekenhuizen aanwezig moet zijn. Esmé Wiegman vindt deze visie van Ab Klink een goede basis voor de inrichting van het zorglandschap, waarbij de verloskunde wat haar betreft duidelijk onder de basiszorg valt.
Archief > 2012 > februari
- 22-02-2012 22-02-2012 21:39 - ChristenUnie stelt vragen over uitblijven huisvestingsplan voortgezet onderwijs
- 14-02-2012 14-02-2012 14:08 - Esmé Wiegman op bezoek in Meppel; ChristenUnie steunt actie voor behoud verloskunde
- 08-02-2012 08-02-2012 23:38 - Tweede kamerlid, Esmé Wiegman vrijdag in Meppel
- 02-02-2012 02-02-2012 00:20 - ChristenUnie stelt schriftelijke vragen over verkeerssituatie binnenring
Reacties op 'Esmé Wiegman op bezoek in Meppel; ChristenUnie steunt actie voor behoud verloskunde'
Geen berichten gevonden
Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.