SP en ChristenUnie winnaars Meppel

uitslag provinciale staten verkiezing 3909780donderdag 08 maart 2007 22:26

De SP en de ChristenUnie zijn in Meppel als winnaar bij de provinciale statenverkiezingen uit de bus gekomen. De opkomst was 48,29%, vijf procent minder dan vier jaar geleden. De SP haalde 11,99 % van de stemmen binnen. In vergelijking met de statenverkiezingen van vier jaar geleden boekte de ChristenUnie 3,5% winst en ging van 5.93% naar 9,39%.

De grootste partij bleef de PvdA met 26.08 % van de stemmen, een verlies van ruim negen procent (was 35,97%). Het CDA verloor bijna drie procent: van 23,32 naar 20,66%. Ook de VVD verloor: van 19,49% naar 18,1%. D66 zakte van 3,47% in 2003 naar 1,86%. Klik voor alle kernen op 'lees meer.'






Tijdens een geanimeerde verkiezingsinstuif in de hal van het Stadhuis begonnen de plaatselijke politieke kopstukken direct met hun analyses, nadat burgemeester Jan Westmaas de einduitslag bekend had gemaakt. Fractieleider Roel Veerman van de ChristenUnie liep trots rond. Na de winst bij de raadsverkiezingen in maart vorig jaar en bij de Tweede Kamerverkiezingen in november werd wederom winst geboekt. Veerman zag dit als een beloning voor de deelname aan het kabinet en de resultaten van de CU bij de vaststelling van het regeerakkoord.
Het verlies van de provinciale coalitie van PvdA en VVD maakt een voortzetting van het huidige college van gedeputeerde Staten vrijwel onmogelijk. Er is een derde partij nodig. Volgens Wim Zwaan, oud-wethouder van de PvdA, zou deelname van de winnende partijen SP en ChristenUnie voor de hand moeten liggen, `maar winnaars komen niet altijd in een college terecht,' zo herinnerde hij aan het voor de PvdA ongelukkige verloop van de college-onderhandelingen in Meppel. Hij was van mening dat PvdA en VVD het de afgelopen vier jaar in Drenthe goed hebben gedaan. Deze mening deelde de fractieleider van de VVD Henk Ramhorst. Klaas Neutel, fractieleider van het CDA, zag veel heil in een kopie van de Haagse coalitie: een samengaan van PvdA, CDA en ChristenUnie. Daarmee wordt de oppositie geleid door een grote partij, in dit geval de VVD. Dat was vier jaar geleden het argument om het CDA buiten het college te laten. Neutel gaf toe dat het CDA geen opvallende oppositie heeft gevoerd. Het CDA is volgens hem overduidelijk een bestuurderspartij.
Gert Esselbrugge, bestuurslid van de SP in Meppel, glimlachte van oor tot oor. De duidelijke campagne heeft zijn vruchten afgeworpen. In de hal van het Stadhuis was onder andere uit de mond van Willie Oldengarm van GroenLinks te horen dat landelijke onderwerpen de provinciale campagne hebben overschaduwd. GroenLinks heeft dat niet gedaan en heeft onder meer ingezet op Drentse milieuvraagstukken, aldus Oldengarm.
De verkiezingsinstuif, rechtstreeks uitgezonden door Omroep Meppel, werd opgeluisterd door een muzikaal duo en entertainster Ilse Horstman die de laatste kiezers naar het stembureau in de raadszaal amusant begeleidde. Onder het genot van een hapje en een drankje werden reacties aangehoord. Burgemeester Jan Westmaas voerde met de presentatie van tussenstanden de spanning op. Om kwart over tien was de uitslag bekend. `We hebben dan ook geen enkele storing gehad,' aldus de ambtelijke chef van de uitslagendienst Oene Waringa.
Ook in de hal van het Meppeler Stadhuis leefde de vraag of er in Emmen aan een herstemming moet worden gedacht als een van de partijen zich gedupeerd voelt door het urenlang uitvallen van de stemmachines.


bron: www.meppelercourant.nl

« Terug

Reacties op 'SP en ChristenUnie winnaars Meppel'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.