Plan Kromme Elleboog: Wel een verbetering, niet goed genoeg.
De fractie van de Christen Unie heeft in de gemeenteraadsvergadering op 15 december 2011 aangegeven dat het tegenstander blijft van het plan van het college om een parkeergarage aan de Kromme Elleboog te bouwen. De Christen Unie vindt dat het bedrag van 3,3 miljoen euro die het plan voor de Kromme Elleboog kost, beter besteed kan worden, bijvoorbeeld aan een fietstunnel tussen de Koedijkslanden en Ezinge.
Het gaat de Christen Unie echter niet alleen om de kosten; de binnenstad is volgens de Christen Unie op die plaats niet berekend op de toename van het autoverkeer. Omdat het duidelijk is dat de gemeenteraad in meerderheid door wil gaan met de vernieuwing van de Kromme Elleboog, heeft de Christen Unie ervoor gekozen om niet als tegenstander aan de zijlijn te staan, maar constructief mee te praten over de inrichting van de binnenstad. Daarom had de Christen Unie drie amendementen ingediend.
1. De Christen Unie heeft samen met Groen Links een amendement ingediend om de geplande bebouwing aan de zuidkant van de Kromme Elleboog (plangebied 4) schrappen uit het plan omdat dit voor de mensen die aan de Keizersgracht wonen zou betekenen dat zij hun auto opnieuw aan de Keizersgracht gaan parkeren omdat er aan de achterkant van hun huizen geen ruimte is. Ook de financiële onderbouwing van het plan voor plangebied 4 is onduidelijk. De Christen Unie heeft de andere fracties op dit punt kunnen overtuigen en dit amendement is na een kleine aanpassing bijna unaniem door de gehele gemeenteraad aangenomen.
2. De Christen Unie heeft samen met Groen Links ook een amendement ingediend om vast te leggen dat het zogenoemde Klokkenhuis aan de Groenmarkt ‘een plaats dient te behouden in het straatbeeld’. Deze formulering laat ruimte voor meerdere mogelijkheden. Het kan gaan om het behoud van de gevel, maar ook om het opnieuw maken van eenzelfde gevel, zoals dit aan de Kruisstraat is gebeurd.
3. Verder heeft de Christen Unie een amendement ingediend om overal een maximale goothoogte van 10 meter toe te staan. Daarmee stapt de Christen Unie over de eigen weerstand tegen een parkeergarage op deze plek heen en kiest voor de Meppeler maat, niet alleen qua bouwhoogte, maar ook qua hoeveelheid auto’s in dat gebied. Met dit voorstel beperkt Christen Unie een de omvang van de parkeergarage tot wat nodig is als vervanging van de parkeerplaatsen aan de Groenmarkt en het Prinsenplein (ongeveer 175 parkeerplaatsen) omdat de Christen Unie er van overtuigd is dat meer verkeer in de binnenstad ten koste gaat van de verkeersveiligheid en de luchtkwaliteit. Eventuele extra parkeerruimte kan in de Kratonbuurt worden gerealiseerd.
Gert Stam had extra spreektijd aangevraagd, en deze spreektijd heeft hij goed gebruikt. Hij heeft wethouder Dohle tal van lastige vragen gesteld over de financiële onderbouwing, ontbrekende informatie, de monumentenstatus die voor het Klokkenhuis is aangevraagd, en de komende evaluatie van het parkeerbeleid. Op deze vragen kreeg hij ontwijkende antwoorden. Zowel de Sterk Meppel als de VVD hebben geprobeerd om de Christen Unie over te halen om in plaats van amendementen, moties van deze strekking in te dienen die zij wel zouden steunen. Gert Stam heeft duidelijk gemaakt hiertoe alleen bereid te zijn indien de besluitvorming over het Beeldkwaliteitsplan ook uitgesteld wordt totdat duidelijk is wat er met deze moties gebeurt. Een motie heeft immers geen enkele officiële status en kan door de wethouder naast zich neergelegd worden, wanneer hij de instemming van de gemeenteraadvoor het bouwplan binnen heeft. Gert Stam heeft net als de woordvoerders van Groen Links en D66 zijn uiterste best gedaan om de fractie van Sterk Meppel te overtuigen met citaten uit de stadswachter, maar helaas dit is niet gelukt. Toch is de gemeenteraad niet helemaal ongevoelig gebleken voor de argumenten van de Christen Unie voor het amendement met betrekking tot het Klokkenhuis, want de coalitiepartijen kwamen nu zelf met een motie die veel leek op het amendement van de Christen Unie, maar het grote verschil is natuurlijk dat deze motie niet meer is dan een advies, terwijl het aannemen van de amendementen de wethouder had gedwongen het Klokkenhuis aan de Groenmarkt ‘een plaats te laten behouden in het straatbeeld’.
De Christen is natuurlijk blij met het feit dat het amendement over het schrappen van de geplande bebouwing aan de zuidkant van de Kromme Elleboog (plangebied 4) is aangenomen, maar omdat de andere amendementen geen meerderheid kregen is het plan voor de Christen Unie onvoldoende aangepast om het plan voor de vernieuwing van de Kromme Elleboog te steunen. De Christen Unie heeft daarom tegen het Beeldkwaliteitsplan voor de Kromme Elleboog gestemd.
Reacties op 'Plan Kromme Elleboog: Wel een verbetering, niet goed genoeg.'
Geen berichten gevonden
Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.