Waarom ChristenUnie cultuurnota steunt; werken met prestatieafspraken

cultuurnotadonderdag 03 november 2016 09:32

In een tijd waarin de gemeenten meer taken krijgen die zij met minder geld moeten uitvoeren, ligt het voor de hand dat ook organisaties die gemeentelijke subsidie krijgen niet ontkomen aan bezuinigingen.

Dat geeft vaak teleurstellingen en bezorgdheid. Toch kan dit ook in goed overleg worden opgelost, zoals bij Welzijn MensenWerk, waar het wethouder Stam gelukt is om in goed overleg een bezuiniging van 150duizend euro door afspraken te maken over een andere manier van betalen. In plaats van een gemeentelijke subsidie voor de instandhouding van de organisatie, krijgt Welzijn MensenWerk nu subsidie voor taken die zij uitvoeren op basis van prestatie afspraken.

Deze overgang van subsidie voor instandhouding naar subsidie voor activiteiten met prestatie-afspraken is ook het uitgangspunt van de cultuurnota ‘Cultuur is van de samenleving’. In deze cultuurnota is voor zowel Scala als de Bibliotheek, die nu nog op basis van instandhouding worden gesubsidieerd, een bezuiniging van 60duizend euro ingeboekt. In de gemeenteraadsvergadering van 27 oktober debatteert de gemeenteraad over de cultuurnota. Zowel Scala als de Bibliotheek doen hun best om de raadsleden er van te overtuigen de bezuiniging af te wijzen, maar zijn tot nog toe niet bereid geweest om het gesprek over subsidie op basis van prestatie-afspraken aan te gaan. Zij worden hierin gesteund door de oppositiepartijen.

Ina Booij maakt duidelijk dat de ChristenUnie zeker kansen ziet voor Scala en de Bibliotheek om op basis van prestatie afspraken geld van de gemeente te krijgen voor activiteiten. Zij roept beide organisaties op om het gesprek met de wethouder aan te gaan over subsidie voor activiteiten op basis van prestatie-afspraken. Met subsidie op basis van prestatie-afspraken is het ook gelijk duidelijk wat een korting op subsidie betekent voor de activiteiten, in plaats van de onduidelijkheid die er nu is over de juistheid van de argumenten die door Scala en de Bibliotheek worden aangevoerd. De ChristenUniefractie is er van overtuigd dat beide organisaties de voorgestelde bezuiniging aankunnen en wil de weigering om te overleggen over subsidie op basis van prestatie-afspraken niet belonen met het tegenhouden van iedere bezuiniging.

« Terug

Reacties op 'Waarom ChristenUnie cultuurnota steunt; werken met prestatieafspraken'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.