ChristenUnie wil af van oplaten ballonnen

baloon-1566817dinsdag 15 november 2016 13:08

Ballonnen zorgen vaak voor een feestelijke stemming en plezier voor kinderen. K3 zingt er blijmoedig over: “10duizend luchtballonnen kleuren de hemel blauw, 10duizend luchtballonnen zijn op weg naar jou, 10duizend luchtballonnen kleuren de horizon”.

En ook Duitse Nena scoorde met haar hit “Neun-und-neunzig Luftballons, auf Ihren Weg zum Horizont”. Echter, ballonnen zorgen ook voor veel vervuiling in het milieu doordat het plastic in de natuur terecht komt. Dieren krijgen het plastic van ballonnen binnen of raken in verstrikt in de restanten van de ballonnen of de bijbehorende linten. Daarom wil de ChristenUnie af van het oplaten van ballonnen.

De ChristenUnie Meppel heeft dit probleem binnen de eigen partij landelijk onder de aandacht gebracht. Inmiddels heeft de ChristenUnie ook op landelijk niveau besloten om te stoppen met het uitdelen van ballonnen. Tijdens de algemene beschouwingen op 10 november heeft Ina Booij haar bewondering uitgesproken voor Timo die bij het oplaten van ballonnen op CBS De Akker demonstratief liet weten dat ‘zijn ballon hier blijft omdat dit beter is voor mens en dier’.

Tijdens de begrotingsbehandeling in de gemeenteraad van Meppel op 11 november heeft de ChristenUnie samen met Groen Links een motie ingediend om het oplaten van ballonnen in Meppel tegen te gaan. Deze motie vraagt om:

  1. Bij evenementen die door de gemeente worden georganiseerd geen ballonnen op te laten of uit te delen;
  2. Het oplaten van ballonnen actief te ontmoedigen bij de behandeling van evenementenvergunningen;
  3. Een verbod op het oplaten van ballonnen en van brandende wensballonnen op te nemen in de eerstvolgende wijziging van de APV ter vaststelling door de gemeenteraad;
  4. Hierover actief te communiceren met bewoners en bedrijven in het kader van milieu, dierenwelzijn- en veiligheidsbeleid.

ChristenUnie en Groen Links hebben voor deze motie de steun gekregen van Sterk Meppel en de SP, maar helaas heeft deze motie geen meerderheid gekregen. Met name het verbod op het oplaten van ballonnen, werd door andere partijen ‘betutteling’ genoemd. Voor de ChristenUnie is dit echter gezien de grote schade aan het milieu en de dieren een alleszins terechte ingreep. Voor alle duidelijkheid: het gaat hier niet om een verbod op het bezit en het gebruik van ballonnen, maar alleen om een verbod om ballonnen op te laten en daarmee direct plastic in het milieu te brengen. 

« Terug

Reacties op 'ChristenUnie wil af van oplaten ballonnen'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.