Algemene Beschouwingen Perspectiefnota 2018-2021
Vanavond houden wij onze laatste algemene beschouwingen in deze raadsperiode. Voor mij persoonlijk zijn dit ook de laatste die ik namens de ChristenUnie uitspreek. Mevrouw Booij zal mij na de behandeling van de Perspectiefnota opvolgen als fractievoorzitter. Ik zal proberen mijn raadslidmaatschap meer in de luwte van de Meppeler politiek inhoud te geven.
Al zal het voor mij vast wel moeite kosten om uit te vinden waar zich die luwte precies bevindt… Met mevrouw Booij zetten we de puntjes weer stevig op de I-na. Ik beveel haar van harte bij de collega-fractievoorzitters aan!
Algemeen.
Voorzitter. Om maar meteen met de deur in huis te vallen: deze Perspectiefnota biedt ons geen verrassingen. Alle onderwerpen die u aan de orde stelt zijn op de één of andere wijze als eens benoemd en door de raad van een richting voorzien. Het college is aan het einde van zijn vierjarige Latijn en dan is het goed dat u aangeeft wat u denkt dat Meppel de komende jaren nog nodig heeft.
Het is een compacte nota geworden, die goed leesbaar is en de verbanden tussen diverse thema’s op de juiste wijze legt. De PPN is resoluut in het opsommen van de wijze waarop we de komende jaren meer stil willen staan bij de kwaliteit en de kwaliteiten van Meppel.
Dit college laat bepaald geen ravage achter, sterker nog, Meppel ziet er door uw toedoen en die van de Meppelers weer wat mooier uit en de financiën zijn beter op orde. Tijdig is onderkend dat de binnenstad veel aandacht behoeft, zetten we een mooie ontwikkeling van een wat desolaat gebied als de Noordpoort in gang, is de transformatie van het Sociaal Domein als proces redelijk geruisloos verlopen en hoeven we ons niet te schamen voor de hulp en ondersteuning die iedereen die dat nodig heeft, ook daadwerkelijk krijgt.
De bestuursstijl kreeg in ons coalitieakkoord veel aandacht. Wij waarderen de verbindende stijl die u hebt afgetast en gezocht.
Wijken.
Ook in diverse wijken zijn slagen gemaakt. In elke wijk en ook in het buitengebied zijn wijkplatforms actief en wordt meegedacht met het gemeentebestuur. In steeds meer wijken komen wijkplannen tot stand.
We zijn tevreden met de aandacht die de komende jaren naar de Oosterboer zal uitgaan.
Vraag: Legt u nog in deze raadsperiode de raad een Startnotitie voor om het revitaliseringproces van deze wijk te starten en te markeren?
We zien dat het Sociale Wijkteam steeds beter gaat functioneren en de wijkwethouders hun taak in de wijk verstaan. Het wordt wat ons betreft nu tijd om ook eens na te gaan op welke wijze de verantwoordelijkheid voor enkele wijkaspecten bij de wijk zelf kan komen te liggen. Bijvoorbeeld door de wijkbudgetten te verhogen en te voeden uit de gemeentelijke onderhoudsbudgetten. Zo leggen we nog wat meer verantwoordelijkheid neer in de wijken, ondersteund vanuit dit stadhuis.
GVVP
Was verkeer&vervoer in onze coalitieonderhandelingen nog een stevig punt, het nieuwe Gemeentelijk Verkeers- en Vervoersplan geeft op een evenwichtige wijze aandacht aan de Meppeler die zich voortbewegen; het GVVP werd unaniem door de raad aanvaard. Wij zijn benieuwd naar het uitvoeringsprogramma en hopen dat ook verkeer en vervoer in Meppel een bijdrage levert aan een meer duurzame omgeving. Ook de Structuurvisie werd herijkt, al moest daar wel een motie vanuit de raad aan te pas komen.
Coalitie.
De afgelopen jaren trokken wij in coalitieverband samen op. Soms lieten we elkaar los, soms was het nodig de verbinding weer wat aan te halen. Met als ‘dieptepunt’ het afstemmen van de Binnenstadsnota, maar dat zijn we gelukkig alweer vergeten;we namen onze verantwoordelijkheid als raad en de reparatie was snel verricht. We herkennen bij de coalitiefracties bestuurderspartijen met een visie op de stad en een vaste koers om die stap voor stap te realiseren. Dat pakt goed uit voor Meppel en de Meppeler.
Leefomgeving.
U bent van mij gewend dat ik in Algemene Beschouwingen van de ChristenUnie steevast aandacht geef aan duurzaamheid, vandaag noem ik dat ‘leefomgeving’ om verdere slijtage van de term ‘duurzaamheid’ te voorkomen. Nu ik vandaag mijn laatste beschouwing houd wil ik opnieuw aandacht vragen voor die leefomgeving.
Ik had vroeger een tante, die mij, toen ik een jaar of 13 was, klassieke muziek bijbracht en mij, hoe bijzonder, leerde roken en drinken. Kennelijk vond zij nog enkele hiaten in mijn opvoeding. Ook kreeg ik in 1972, op mijn 21e verjaardag van haar het Rapport van de Club van Rome, de grenzen aan de groei. Klassieke muziek is niet echt binnengekomen, met roken ben ik 40 jaar geleden gestopt, van drinken geniet ik met mate en haar kado koester ik als geen ander boek. Sindsdien is mijn aandacht voor dit onderwerp gewekt en ingeregeld. 45 jaar geleden waarschuwde dit gezelschap de mensheid voor het uitputten van grondstoffen en vervuiling van zee, bodem en lucht. De mensheid schrok zich een hoedje, maar daar bleef het dan ook bij, tot wereldwijde acties leidde het rapport niet, het was een politiek onplezierige boodschap, ook toen al was die boodschap een ‘ongemakkelijke waarheid’. Het schokeffect duurde maar kort en het gevoel voor urgentie daalde en daalt naarmate de economie weer in de lift zit.
Het signaal aan de mensheid uit 1972 is anno 2017 nog onverminderd van kracht: wees je bewust van hoe je hier op aarde leeft en hoe je omgaat met aardse rijkdommen.
Het is hoopvol dat veel particulieren, vaak verenigd in cooperaties, ook in Meppel, serieus met verduurzaming van hun leefwijze omgaan. Veel wetenschappers nemen de leiding in duurzaamheidsprocessen. Grote bedrijven in Nederland, zoals Schiphol, Gasunie, NS, ING zijn wakker geschud bij het zien van smeltend ijs op de Noordpool. ‘Ik maak me echt zorgen’, zegt een topmanager van NS en veel grote bedrijven maken er nu werk van. Ondernemers geven aan ook iets van de overheid te verwachten, anders neigen bedrijven niet naar investeren.
Wij zijn er daarom van overtuigd dat een komend college veel steviger zal moeten inzetten op de ‘Meppeler duurzaamheidsagenda’ en hiervoor ook de portemonnee zal moeten trekken. Wij gunnen onze kinderen en kleinkinderen een veilige en schone aardbol, te beginnen in Meppel, en van dat doel zijn we nog ver verwijderd.
Dit college zal nog een half jaar aan het roer staan. Vraag: Wat gaat u dit half jaar doen om duurzaamheid steviger te implementeren in het gemeentelijk beleid, zijn er al stimuleringsbijeenkomsten voor de ondernemers geweest en wat geeft u een nieuw college mee voor de komende periode?
Sociaal Domein
In de afgelopen periode is er veel aandacht geweest voor de algehele transformatie. Er zijn door dit college veel verbindingen gelegd. Voor een goede verbinding is een zender en ontvanger noodzakelijk. De afstemming daarbij is van essentieel belang. Wanneer er op verschillende golflengtes met elkaar wordt verbonden gaat het mis. Of wanneer we elkaars taal (zowel letterlijk als figuurlijk) niet spreken. Deze verbinding vraagt om continu investeren.
De transformatie in het fysieke domein is nodig om het eigenaarschap voor de woon-en leefruimte bij de inwoners terug te leggen, zo schrijft u in de PPN. Dit onderschrijven wij van harte en dienen als uitvoering hiervoor de motie in “Tegel eruit, plant erin”. Hiermee geven we een stukje straat terug aan onze inwoners en wordt Meppel een beetje groener.
Voorzitter. In deze Perspectiefnota worden spaarzame woorden gesproken over de zorg, terwijl dat beleidveld toch intensieve aandacht heeft. Had u daarover niet meer met de raad kunnen delen? In publicaties in het land wordt de Meppeler aanpak en uw ideeën positief genoemd en beschreven. Goede voorbeelden worden nog te weinig gedeeld, u had onze zegeningen toch wel wat meer in de PPN naar voren kunnen brengen? Op deze wijze had u kunnen zorgen voor warme kloppende harten van iedereen die zich in en voor de zorg inzet, met de beperkte tekst in uw nota doet u hen tekort.
Voor transformatieopgaven in het sociaal domein zijn voldoende middelen beschikbaar. Maar hoe gaat het financieel perspectief eruit zien? Er worden in uw nota veel ontwikkelingen benoemd zoals: re-integratie, veranderingen in de samenleving, voorbereiding beschermd wonen en maatschappelijke opvang, vergrijzing, meer hulp- en ondersteuningsvragen in het voorliggend veld etc.
Nieuwe taken worden door het rijk voorzien van budget. Maar hoe gaan wij om met de toename van taken in het voorliggend veld en hoe gaat u die financieren? Onze fractie wil graag de ontwikkelingen gaande houden. Het proces één gezin-één plan-één aanpak lijkt te traag te verlopen en kost kostbare tijd, energie en middelen. Wij vragen het college om meer in te zetten op dit proces. Bent u daar toe bereid?
Financieel perspectief
We staan er financieel wat beter voor dan vier jaar geleden, het college somt zijn zegeningen zonder al teveel opsmuk op. U bent van de fractie van de ChristenUnie gewend dat we de PPN voorzien van een waarschuwingscode. Het is het college gelukt om bij ons zo langzamerhand de kwalificatie ‘code groen’, aan te geven, ook al zien wij nog wel een forse oranje risicorand rond dat groen. Nieuwveense Landen zal ons nog jaren achtervolgen en de BBV maakt het er ook niet rooskleuriger op.
Ondanks die oranje rand achten we het verantwoord voorzichtige stappen te zetten in het investeren in de kwaliteit van Meppel. En, als schot voor de boeg: als Meppelers die kwaliteitsverbetering in de stad daadwerkelijk kunnen gaan zien dan is een zekere verhoging van de OZB een zeer verantwoorde ingreep, na 10 jaar op hetzelfde nivo te zijn gebleven.
Tenslotte.
Wij danken het college voor de ingezette koers en bijbehorende vele en goede voorstellen. De raadsfracties danken we voor hun inzet om op een stevige wijze mee te besturen. De ambtelijke organisatie, en in het bijzonder de griffier en zijn medewerkers, hebben we af en toe onder hoogspanning gezet. Dank voor jullie hoogwaardige en trouwe inzet. Onze dank gaat uit naar onze Schepper voor iets moois dat ons is toevertrouwd, maar waarbij we onze verplichtingen bij lange na niet nakomen. Werk zonder zegen voelt voor ons niet compleet; dat het u en ons in overvloedige mate ten deel mag vallen.
Bert Kunnen, 29 juni 2017
Reacties op 'Algemene Beschouwingen Perspectiefnota 2018-2021'
Geen berichten gevonden
Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.