Biomassacentrale Meppel deel I

Biomassacentrale.jpegmaandag 07 februari 2022 06:03

Het was een goede zet van de gemeente Meppel. Nieuwveense Landen moest een duurzame wijk worden. Dat was nieuw en dus moest worden uitgeknobbeld hoe we dat zo goed mogelijk konden doen. Verschillende mogelijkheden passeerden de revue. Het werd een samenwerking tussen de gemeente, NV Rendo en een biomassacentrale. De start was veelbelovend.

Helaas is het inmiddels meer een hoofdpijndossier geworden dan een icoonproject. En geen reclame voor een duurzame wijk. Terwijl dat toch echt onze toekomst is! Dat alleen al is een reden om als gemeente alert te zijn op wat er gebeurt en hoe we onze inwoners op een goede manier kunnen ondersteunen.

Maar de inwoners zijn in een oerwoud van instanties en verantwoordelijkheden terechtgekomen. En de gemeente zakt zelf ook langzaam weg in het moeras van de onduidelijkheid in de rollen. De gemeente als aandeelhouder, de gemeente als handhaver, de RUD als uitvoerder van de handhaving, Rendo als aandeelhouder, Rendo als bestuurder en Croon Wolter Dros als verantwoordelijke voor de biomassacentrale. Er is voor de inwoners geen touw meer aan vast te knopen. Het is te ingewikkeld geworden.

Dit  had het college wakker moeten schudden en actie moeten ondernemen. Op 16 september 2021 hebben we als gezamenlijke raadsfracties het onderwerp op de agenda gezet. Wij hadden namelijk zorgen wat het college sindsdien gedaan heeft. De wethouder gaf aan in het interpellatiedebat dat het college nu de inwoners helpt in het ingewikkelde contact met hun warmte- en koudelevering. Maar daar horen we nog verschillende geluiden over.

Een andere belangrijke vraag is of mensen gedwongen kunnen worden het product (warmtevoorziening) af te moeten nemen. Er zijn inmiddels twee woningen die niet zijn aangesloten en de eigenaar van een derde woning heeft inmiddels ook het verzoek gedaan bij MeppelEnergie om ontbinding van het contract. Het blijkt dat MeppelEnergie van mening is dat inwoners gedwongen winkelnering hebben bij MeppelEnergie. De wethouder gaf aan dat de bewoners maar een procedure moeten voeren, zodat blijkt of dat een wettige reactie is. Wij vinden een dergelijke oplossing te lang duren.

De fractie van de ChristenUnie is van mening dat het college zich heeft laten leiden door de ingewikkelde situatie en dat dit ten koste is gegaan van een goede inzet voor de inwoners in de Nieuwveense Landen. Er is een grote stap te zetten door het college!

In een volgend artikel gaan we in op de toekomst van de warmte- en koudelevering in Nieuwveense Landen.

Gert Stam

Reacties: g.stam@gemeenteraadmeppel.nl

« Terug

Reacties op 'Biomassacentrale Meppel deel I'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.