De houtkachel aan? ChristenUnie Meppel houdt avond over houtstook II

Rokende schoorsteen.jpegdonderdag 30 juni 2022 06:29

Geen goed idee vonden de deelnemers aan de denktankavond ‘houtstook’, georganiseerd door de denktank Meppel en Energie van de ChristenUnie. Overlast door houtstook in de verschillende Meppeler wijken is groot, maar veel mensen durven geen melding te maken van overlast. Ze zijn bang dat het de relatie met de buren onder druk zet.

Dat houtrook daarnaast ook schadelijk voor je gezondheid is weet lang niet iedereen. En dat terwijl de rook tot een kilometer in de omtrek van een kachel kan blijven hangen en schadelijke deeltjes neerdalen. ‘We pleiten voor een rookvrije generatie, maar rond schoolpleinen staan huizen waar dagelijks hout gestookt wordt. Die rook is veel schadelijker dan de rook van sigaretten.’ Sprak één van de aanwezigen. Hij onderbouwde zijn verhaal met afbeeldingen van de website houtrookvrij.nl ‘Ik had vroeger ook een houtkachel, maar die heb ik verkocht toen ik ontdekte hoe schadelijk de rook voor je gezondheid is. Terwijl mijn buurman dag in dag uit stookt en de rook mijn huis in trekt’ vulde een andere aanwezige aan. Een aantal inwoners van de binnenstad gaf aan de rook van vijf houtkachels in huis binnen te krijgen. ‘We doen vaak de ramen dicht. Maar leven in een huis zonder ventilatie is natuurlijk ook niet goed. En in een oude woning met weinig buitenruimte is het lastig om luchtfiltersystemen te plaatsen.’ Ook in nieuwbouwwoningen wordt overlast van houtstook ervaren. ‘Wanneer de buren hout stoken, pelletkachel of niet, en je hebt een warmteterugwininstallatie, dan komt de rook vaak ongefilterd je huis weer binnen.’

Wel of geen hout stoken, het is een lastig dilemma, zeker nu de energietransitie doorgaat en de energieprijzen stijgen. Hopelijk dragen landelijke en lokale richtlijnen bij aan het verbeteren van de luchtcondities. Daar wil de ChristenUnie in Meppel aan bijdragen. Maar ook is het belangrijk dat bewustzijn onder inwoners groeit: ‘Het is een misverstand dat hout een duurzame brandstof is, maar als je dan toch hout wil stoken, houdt dan in ieder geval Stookwijzer.nl in de gaten’ gaf één van de aanwezigen als tip mee. ‘Bij windstil weer blijft de rook vaak lang in de woonwijken hangen, dan veroorzaak je veel overlast.’  Aan het einde van de avond werd besloten om de verhalen van overlast in de verschillende wijken van Meppel te verzamelen. Om zo een beter beeld te krijgen van de omvang en plekken waar overlast ervaren wordt. Heb je een verhaal om te delen of wil je aan de denktank laten weten waarom je wel gebruik maakt van een houtkachel?

Heb je een verhaal om te delen of wil je aan de denktank laten weten waarom je wel gebruik maakt van een houtkachel? Laat het de denktank weten door een mail te sturen naar cumeppeldenktank@gmail.com.

« Terug

Reacties op 'De houtkachel aan? ChristenUnie Meppel houdt avond over houtstook II'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.