Houdt Meppel(ers) in het oog!

Icoontjes CU Meppel-08.pngvrijdag 18 november 2022 18:32

Donderdag 10 november jl. heeft de gemeenteraad de begroting vastgesteld. Iedere fractie heeft aangegeven wat voor hen belangrijk is voor het komend jaar. Dat werd verwoord in de Algemene Beschouwingen, die door iedere fractievoorzitter wordt uitgesproken.

De fracties proberen de begroting te beïnvloeden door het doen van wijzigingsvoorstellen (amendementen) en oproepen (moties). Ook onze fractie heeft dat gedaan en wel met betrekking tot de onderwerpen duurzaamheid, Scala, het Steunfonds, Huiskamers in de wijk en de veiligheid voor LHBTIQ+ers. Degenen die onze Algemene Beschouwingen willen meelezen kunnen hier terecht. 

Duurzaamheid
Wij dienden samen met GroenLinks en de PvdA een amendement in om duurzaamheidsleningen ter beschikking te stellen voor mensen in huurwoningen. Huurders moeten doorgaans wachten op de plannen van de woningbouwcorporatie wanneer hun woning aan de beurt is voor duurzaamheidsmaatregelen, zoals zonnepanelen. Terwijl dat de huurders veel bespaart op de energierekening. We zijn nu nog te veel bezig om de gevolgen van de verhoging van de energierekening aan te pakken in plaats van de bron. De wethouder verwachtte veel van de afspraken met de corporaties, maar vertelde tegelijk dat de corporatie komend jaar 135 woningen gaat verduurzamen. Dat lijkt veel, maar er zijn in totaal meer dan 4000 huurwoningen van Woonconcept. En die hebben niet allemaal een goed energielabel.
Bijna werd het voorstel aangenomen. Sterk Meppel beloofde ons steun, maar na een lange, geheimzinnige schorsing trokken ze de steun weer in.
Wat ons betreft blijven we in gesprek om meer geld en energie te steken om grote stappen te maken om de woningen duurzamer te maken.

Scala
Er staat een bedrag van € 450.000 in de begroting voor het komend jaar om twee lokalen extra te bouwen voor KBS De Plataan. Het lijkt onze fractie beter om eerst eens te kijken wat de toekomst van die school wordt en welke gebruikers er op lange termijn in De Plataan zitten. Daarvoor hebben wij een wijzigingsvoorstel ingediend. Wij hoorden van onrust in De Plataan over het vertrek van Scala en vroegen wethouder Bos daarnaar. Die gaf aan van niets te weten. Terwijl er een paar dagen later in de krant staat dat Scala er wellicht uit gaat. Maar de meerderheid van de raad stemde niet met ons voorstel in, waardoor het is verworpen.

Steunfonds
Er zijn verenigingen en stichtingen in Meppel die een moeilijke financiele positie hebben vanwege stijgende energielasten van hun gebouw(en). Ook de Grote of Mariakerk heeft de deuren om die reden moeten sluiten. Met een aantal fracties dienden wij een motie in om daarvoor een steunfonds in het leven te roepen. Dat is unaniem aangenomen.

Huiskamers in de wijk
Onze fractie vindt dat er meer gedaan moet worden in wijken en buurten. Ook het college heeft daarvoor geld uitgetrokken. Dat vinden we positief. We hebben daarnaast een voorstel gedaan om onderzoek te doen om in iedere wijk een ‘huiskamer’ te maken, waardoor er een voorziening ontstaat voor ontmoeting en ondersteuning. In de Koedijkslanden is De Koeberg daarvan een goed voorbeeld. Het college wilde eerst de gesprekken in de wijken afwachten. Een meerderheid van de gemeenteraad ging daarin mee en dus werd ons voorstel niet aangenomen.

Veiligheid voor LHBTIQ+´ers
GroenLinks diende een motie in om niet alleen zelfverklaarde regenbooggemeente te zijn, maar ook de formele status aan te vragen bij het ministerie van OCW.
De ChristenUnie heeft de overweging gemaakt dat dit geen meerwaarde heeft, omdat het meer om de inhoud gaat – wat doe je voor LHBTIQ+’ers – dan wat je formele status is als gemeente. In het contact dat we als fractie met LHBTIQ+’ers hebben, wordt dat standpunt door hen onderschreven. En dus stemde onze fractie tegen die motie.
In de beeldvorming (o.a. in de Meppeler Courant van vrijdag 11 november) wordt samengevat dat de motie ging over veiligheid van lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, transgender- en intersekse personen en dat de ChristenUnie daar niet mee instemde. Dat is een onjuiste samenvatting!
Laten we duidelijk zijn: als dát in de motie had gestaan, dan hadden we vóór gestemd. We merken maar al te vaak hoe er een onveilige situatie is voor hen, maar ook voor andere groepen in de samenleving. Dat hebben we ook zo benoemd in de discussie van donderdag. We hebben in ieder geval in ons stemgedrag recht willen doen aan de LHBTIQ+-groep. Of we daarin zijn geslaagd is, gelet op de beeldvorming, maar de vraag. Maar laat er geen twijfel over bestaan dat het belang van veiligheid en erkenning van LHBTIQ+‘ers bij onze fractie niet ter discussie staat.

« Terug

Reacties op 'Houdt Meppel(ers) in het oog!'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.