Wethouder door hoogleraar beticht van onbehoorlijk bestuur inzake Boompjes en Noordeinde

Boompjes.pngwoensdag 20 maart 2024 18:34

Hoogleraar bestuurskunde Michiel de Vries laat in een uitzending van Kassa geen spaan heel van de handelswijze van wethouder Robin van Ulzen ten aanzien van wanhopige eigenaren van woningen aan de Boompjes en het Noordeinde. „Onbehoorlijk bestuur.”

Hoogleraar bestuurskunde Michiel de Vries laat in een uitzending van Kassa geen spaan heel van de handelswijze van wethouder Robin van Ulzen ten aanzien van wanhopige eigenaren van woningen aan de Boompjes en het Noordeinde. „Onbehoorlijk bestuur.

De aan de Radboud Universiteit in Nijmegen verbonden hoogleraar keek op verzoek van het BNN/Vara-programma Kassa naar de manier waarop de gemeente Meppel eigenaren van woningen aan De Boompjes en Noordeinde behandelt. „Het handelen van de gemeente Meppel in deze kwestie is voor mij een voorbeeld van onbehoorlijk bestuur”, zegt De Vries zaterdagavond in de uitzending van Kassa.

Officieel rust er geen woonbestemming op de panden die eind negentiende eeuw werden gebouwd. Jarenlang tekende de gemeente bij verkoop van een woning een verklaring dat er desalniettemin gewoond mag worden. Dat weigert de gemeente nog langer te doen, tenzij bewoners aan kunnen tonen dat er sinds 1991 daadwerkelijk is gewoond. Voor veel eigenaren een schier onmogelijke taak. 

Rechtsonzekerheid

Het handelen van de gemeente voldoet aan bijna alle criteria van onbehoorlijk bestuur, stelt De Vries. „Er is sprake van: rechtsonzekerheid, niemand weet waarom dit het geval is onzorgvuldigheid en mogelijk machtsmisbruik.”

De huiseigenaren hebben slapeloze nachten omdat hun huizen ineens amper nog wat waard zijn. Bovendien stelt de gemeente Meppel hoge eisen aan de bewijslast.

Volgens verantwoordelijk wethouder Robin van Ulzen verhinderen privacyregels dat de gemeente eigen bewijsstukken (inschrijvingen, belastingaanslagen) aanwendt om de bewoners te helpen bij het leveren van bewijs dat er sinds 1991 is gewoond.

De hoogleraar maakt gehakt van die stelling. Dat wethouder Robin van Ulzen ermee schermt dat de materie zeer complex is, kan volgens hem niet door de beugel. „Als er geen motivatie zit onder dit handelen, is er sprake van onbehoorlijk bestuur. Een hele zware aantijging, ja. Deze wethouder heeft nog nooit duidelijk gemaakt wat de motivatie is. Wat voor reputatie wil je eigenlijk als wethouder? Je maakt jezelf toch onmogelijk?

Verantwoordelijk wethouder Robin van Ulzen weigerde de journalisten van Kassa te woord te staan over de kwestie. (MC, B. Hulzebos)

 

« Terug

Reacties op 'Wethouder door hoogleraar beticht van onbehoorlijk bestuur inzake Boompjes en Noordeinde'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.