Inburgering een goede start voor integratie

hand-in-handmaandag 14 mei 2007 20:19

Inburgering is een eerste stap voor nieuwe Nederlanders om deel uit te gaan maken van de Nederlandse samenleving. Het is belangrijk dat daarvoor goede regels worden gemaakt. De Wet Inburgering is op 1 januari 2007 in werking getreden en draagt gemeenten op een Verordening Wet Inburgering vast te stellen, waarin de gemeente een aantal taken te doen krijgt.

Een voorstel daarvoor hebben we in de gemeenteraad op 10 mei 2007 besproken. De verordening kon de instemming hebben van de fractie van de ChristenUnie. Er waren twee vragen die de fractie nog bezig hield.

Bestuurlijke boete
Dat was als eerste de verplichting om een bestuurlijke boete op te leggen aan mensen die niet willen meewerken aan de inburgeringcursussen. De fractie erkende dat dit een verplichting vanuit het rijk, maar vroeg zich af of dit nu zo’n effectief middel is om inburgering af te dwingen. Natuurlijk, als je aan iemands portemonnee komt, is dat een goed dwangmiddel, maar kun je niet beter veel energie steken in andere vormen van overtuiging en dwang op dit gebied, voordat je veel energie steekt in het opleggen van een boete en het proberen deze boete daadwerkelijk binnen te krijgen. Wij hebben de wethouder gevraagd in voorkomende gevallen eerst andere middelen aan te wenden, voordat het middel van de bestuurlijke boete wordt gebruikt. Gelukkig dacht de wethouder er net zo over.

Maatschappelijke stage
Het tweede onderwerp dat we aandroegen ging over de inhoud van het pakket dat de gemeente aanbiedt in het inburgeringtraject. Naast allerlei theoretische kennis leek het ons goed om tijdens de cursus daadwerkelijk kennis te maken met de samenleving doordat de cursisten ook een maatschappelijke stage aangeboden krijgen. Dat geldt dan met name voor mensen die niet bezig zijn werk te krijgen en dus nog niet vanzelf met de samenleving in aanraking komen. We hebben daarvoor een voorstel gemaakt om de verordening te wijzigen. De Partij van de Arbeid wilde graag mede-indiener zijn van dit voorstel en ook Sterk Meppel was bereid het amendement mede te ondertekenen.
Sterk Meppel had zelf ook een amendement ingediend. Dat gaf de gemeente de gelegenheid om minima-inburgeraars de eigen bijdrage voor de cursus van € 270,-- als bonus bij slagen terug te geven. Dat vinden wij goed minimabeleid, dus die motie hebben wij ook mede ingediend. Ook het CDA en GroenLinks hebben deze motie mee ingediend.
In de bespreking bleek dat de wethouder dit laatste voorstel van harte ondersteunde. Alleen de VVD vond dit voorstel afbreuk doen aan de eigen verantwoordelijkheid van de cursisten en stemde tegen.
Tegen ons amendement had de wethouder aanvankelijk bezwaar, omdat hij niet wist om hoeveel situaties dit ging en of dit wel te realiseren is door de gemeentelijke organisatie en de samenleving. Toen ik hem aangaf dat dit niet als een verplichting is geformuleerd, maar wel als een mogelijkheid die we als samenleving moeten proberen vorm te geven, ging de wethouder overstag.
Het amendement werd met algemene stemmen in de gemeenteraad aangenomen.

Daarna werd ook de hele verordening aangenomen en kan het college aan de slag om ook voor de nieuwe Nederlanders een succesvolle start van hun participatie aan de samenleving aan te bieden.

Gert Stam.

« Terug

Reacties op 'Inburgering een goede start voor integratie'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.