Echt samen leven is elkaar kennen

integratie1dinsdag 19 februari 2008 19:45

Zoals u weet, heeft integratie mijn belangstelling. Ik zie en hoor om me heen dat er meerdere werelden dreigen te ontstaan, die wel over elkaar spreken, maar niet met elkaar.
De gemeenteraad wil daar iets aan doen. Daarom is er na een grondige voorbereiding een gesprek met de samenleving van Meppel.

Op donderdag 21 februari 2008 in het Stadhuis voor vertegenwoordigers van instellingen en verenigingen en op donderdag 13 maart 2008 voor ‘gewone’ burgers.
De gemeenteraad wil dan graag weten wat er leeft in Meppel over integratie, vreemdelingenbeleid, inburgering en dergelijke. Ik vind het een goed initiatief en ik hoop dat er veel mensen naar de avonden zullen komen en dat we als gemeenteraad veel te weten zullen komen..

Zelf heb ik in het weekend van 8 februari jl. een tweedaags symposium bezocht over twee theologen: een gereformeerd theoloog en een islamitisch theoloog. Ze leefden ongeveer in dezelfde tijd (actieve tijd eerste helft 20e eeuw), maar kenden elkaar hoogstwaarschijnlijk niet. De eerste theoloog, Klaas Schilder, heeft in Nederland veel gepubliceerd en leiding gegeven aan de vrijmaking, een kerkelijke afscheiding, waardoor de kerk is ontstaan, waar ik lid van ben.
De tweede theoloog, Said Nursi, leefde rond deze tijd in Turkije en heeft o.a. de komst van de staat van Ataturk meegemaakt.
Het symposium wilde een vergelijking tussen de twee theologen geven op een aantal gebieden en daarover als moslims en gereformeerden met elkaar doorspreken. Naast specifiek theologische onderwerpen als wederopstanding en eschatologie (eindtijdverwachting), was er ook een onderwerp over hun visie op politiek, staat en religie. Daaruit bleek dat beide theologen niet specifiek politiek geïnteresseerd waren, maar wel duidelijk symptomen in de politiek signaleerden, die een negatieve invloed op de samenleving hadden. Zo heeft Schilder heel scherp het Nationaal Socialisme als bedreigende stroming gezien en maakte Nursi een onderscheid tussen positief en negatief nationalisme.
Ik vond het heel leerzaam om op dit congres te zijn. Het was een uitstekend voorbeeld van integratie: twee verschillende (bevolkings)groepen spreken op een respectvolle en heldere manier over hun opvattingen en hun achtergrond en leren elkaar zo kennen. Maar zijn tegelijk samen om te eten, te wandelen en elkaar te spreken. We zaten vrijdags in het gebouw van de Islamitische Universiteit van Rotterdam en zaterdags in de gereformeerde kerk (vrijgemaakt) van Rotterdam. Het informele aspect was dus nog wel zo belangrijk. Ik sprak enkele Turkse bezoekers op het symposium, die op zaterdagmorgen speciaal vanuit Duitsland waren gekomen.
Dan denk ik gelijk: zou het mogelijk zijn om aan de hand van een thema ook in Meppel een dergelijke ontmoeting te organiseren? Het bevordert in ieder geval dat mensen met elkaar spreken, die dat anders misschien niet zo snel doen en die elkaar soms meer als bedreiging dan als medeburgers zien. De fractie van de ChristenUnie heeft ruim een jaar geleden al eens het initiatief genomen voor een gesprek over het ‘samenlevingscontract’. Maar daar was van de rest van de Meppeler politiek weinig belangstelling voor getoond. Dat lag misschien ook aan de definitieve vorm waarvoor was gekozen en ligt nu een andere vorm voor de hand.
Maar laten we nu eerst het initiatief van de gemeenteraad maar eens afwachten. Ik hoop op een positief resultaat.

Gert Stam

« Terug

Reacties op 'Echt samen leven is elkaar kennen'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.