Februari: wat kwam er zoal op mijn pad

zaterdag 28 februari 2009 21:16

De maand februari is omgevlogen. Binnen de ChristenUnie zijn we volop bezig met organiseren van activiteiten voor dit jaar. Een van de concrete dingen is het bezoek van de Drentse Statenfractie van de ChristenUnie aan onze gemeente, we hopen hen begin april hier op werkbezoek te ontvangen. Verder zijn we druk bezig met de voorbereidingen voor de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2010.

Als Manager Verkoop van een Hoogeveens ICT-bedrijf heb ik veel gesprekken met ondernemers. Ik ervaar net als deze ondernemers (hoewel ik onderneem in de tijd van mijn baas) dagelijks dat we in een spannende economische periode leven. Banken zijn erg voorzichtig geworden, zelfs MKB ondernemers die op dit moment nog weinig effect merken van de financiële crisis houden de hand op de knip: "Als het zo slecht gaat in sommige sectoren, dan zal het mijn bedrijf ook nog wel gaan raken". Hoe begrijpelijk ook, het is geen gewenste reactie.
Ook de arbeidsmarkt bevindt zich in een lastige periode. Aan de ene kant worden er veel mensen ontslagen, aan de andere kant merk ik dat we specifieke vacatures niet vervuld krijgen. Zou dat komen omdat goede mensen nu even niet willen overstappen? Wellicht behoort men liever niet meer tot medewerkers die het laatst bij een bedrijf in dienst zijn gekomen? Zou dit ook geen reden kunnen zijn om het aloude principe wat geldt bij reorganisaties: "het laatste erin, het eerste eruit" te herzien?

Als een raadslid in de gemeente Meppel merk ik bij Meppelse ondernemers regelmatig dat men vindt dat de relatie tussen bestuur, politiek en bedrijfsleven moet verbeteren. Een veel gehoorde klacht is dat het bestuur en de ambtenaren zich vaak teveel verschuilen achter de regeltjes en te weinig proactief mee zoeken naar goede oplossingen. Ik besef heel goed dat hier ook een behoorlijk spanningsveld ligt, het is niet de bedoeling om op basis van individuele aanvragen van bedrijven direct over te gaan tot het aanpassingen van beleidsregels. Aan de andere kant, vaak is juist in het stadhuis een bredere kennis over wet- en regelgeving aanwezig dan bij de ondernemers zelf. Dan moet een goede samenwerking toch ook tot mooie resultaten kunnen leiden?
Met enkele andere raadsleden ben ik nu bezig om te kijken of we als gemeenteraad enkele activiteiten kunnen organiseren om de ondernemers en het bestuur in Meppel dichter bij elkaar te brengen. Dat willen we combineren met het zoeken naar nieuwe initiatieven ter versterking van de werkgelegenheid en het ondernemersklimaat in Meppel.

Verder ben ik deze maand druk geweest met een aantal onderwerpen die de raads- en commissieagenda's vulden. Kijkend naar wat er nog op stapel staat, lijkt ook maart meer dan voldoende boeiende onderwerpen te brengen.

Roel Veerman

(neem gerust contact op: r.veerman@meppel.nl / (0522) 252468).

 

« Terug

Reacties op 'Februari: wat kwam er zoal op mijn pad'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.