Provincie wil investeren als Meppel plannen heeft.

CU avond 1 april 2009 009donderdag 02 april 2009 07:30

Ernst Cramer (Tweede Kamerlid) onderschrijft belang goed OV. Woensdagavond hebben we als ChristenUnie Meppel een bijeenkomst gehad in Zaal Nijmeijer. Aanwezig waren, naast de beide raadsleden Roel Veerman en Gert Stam, ondermeer het Tweede Kamerlid Ernst Cramer, gedeputeerde Henk Baas en de voltallige Drentse Statenfractie (Arend Wendt, Margriet Stijkel en Tjerk Medemblik). Gespreksleider Rinus Scholtus slaagde er op een ontspannen manier in een levendig debat tussen zaal en forum op gang te krijgen.

Tweede Kamerlid Ernst Cramer was gevraagd om zijn mening te geven rondom het openbaar vervoer. Hij gaf aan dat zijn fractie altijd aandacht heeft gevraagd voor een goed functionerend spoorwegnet, ook buiten de Randstad. Daarbij zijn inmiddels ook goede voorbeelden aanwezig van het combineren van een snel intercitynetwerk met fijnmazige regionale openbaar vervoersvoorzieningen. Zijn oproep voor Meppel was erop gericht om, na afstemming met de omliggende stations, bijvoorbeeld in te zetten op het twee keer per uur aangesloten worden op de intercity van en naar Leeuwarden (de zgn. Friese variant).

Gert Stam bracht in zijn bijdrage naar voren dat steeds meer mantelzorgers in Meppel ervaren hoe zwaar het dagelijks verlenen van zorg is. Daarom was zijn oproep om te blijven investeren in mensen en voor mantelzorgers meer begeleiding aan te bieden. Arend Wendt, voorman van de Statenfractie, gaf aan dat de sociale alliantie tussen de provincie Drenthe en de gemeenten een goede basis biedt om dit ook daadwerkelijk met provinciegeld uit te voeren.

Gedeputeerde Henk Baas maakte melding van de economische actieplannen die de provincie heeft gemaakt. Naast de forse investering in het provinciehuis kunnen de Essentgelden die beschikbaar komen middels cofinanciering worden ingezet voor het realiseren van gemeentelijke plannen. De Drentse afvaardiging had Bleekerseiland bekeken en zag dat als een goed voorbeeld om samen met Drents geld te realiseren.

De Drentse afvaardiging gaf verder aan dat Meppel meer concrete plannen moet indienen bij de provincie. De provincie wil zeker mee investeren maar gaat alleen maar akkoord met goede plannen. Op dit moment lopen Emmen, Hoogeveen en Assen daarin voor op Meppel.
Fractieleider Roel Veerman herkende zich hierin en gaf aan dat hij helaas moet constateren dat er al gedurende langere tijd te weinig vaart zit in het afronden van nieuwe plannen. Het duurt maar en het duurt maar voordat er tot uitvoering kan worden overgegaan. Dat is niet goed voor het imago van het gemeentebestuur en, zeker in deze tijd van crisis, is snellere planvorming essentieel.

Hoewel er verschillend werd gedacht over een Regiotram met Zwolle (en Kampen) was men het eens over het belang van een nauwere relatie tussen Zwolle en Meppel. De gemeentelijke en provinciale vertegenwoordigers zijn voorstander van het opstellen van een Regiovisie Zwolle/Meppel. Een beter contact met Zwolle kan voor Meppel meer werkgelegenheid opleveren en kan zorgen voor een versterking van de woonfunctie van Nieuwveense Landen.

Vanuit de zaal werd nadrukkelijk aandacht gevraagd voor het imago van de politiek. Betrouwbaar over komen is essentieel en daarbij moet veel aandacht worden gegeven aan goed communiceren met de bevolking en is het nakomen van toezeggingen belangrijk.

 

« Terug

Reacties op 'Provincie wil investeren als Meppel plannen heeft.'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.