Op bezoek bij de Marokkaanse gemeenschap

donderdag 26 januari 2006 21:41

Op een glibberige woensdagmorgen 25 januari kwamen wij aan in buurt/wijkcentrum “De Poele”. Op uitnodiging van welzijnswerkster Hayat El Mahjoubi.
Het doel van deze morgen was, voorlichting geven over de plaatselijke politiek voor vrouwen van buitenlandse komaf. Uitgenodigd voor deze morgen waren de PvdA, Annie Huisman, Groen Links, Willie Oldengarm en Gehan Messari, ChristenUnie Roel Veerman, Joke Veenstra en Ina Booij.

Verslag van de bijeenkomst met de Marokkaanse vrouwen
 
Voorlichting
Op een glibberige woensdagmorgen 25 januari kwamen wij aan in buurt/wijkcentrum “De Poele”. Op uitnodiging van welzijnswerkster  Hayat El Mahjoubi.
Het doel van deze morgen was, voorlichting geven over de plaatselijke politiek voor vrouwen van buitenlandse komaf. Uitgenodigd voor deze morgen waren de PvdA, Annie Huisman, Groen Links, Willie Oldengarm en Gehan Messari, ChristenUnie Roel Veerman, Joke Veenstra en Ina Booij.
 
Een half uurtje
Iedere partij kreeg een half uur de tijd om het verkiezingsprogramma uit te leggen. Door Hayat werd het een en ander in het arabisch vertaalt en dames onderling bespraken sommige punten in hun eigen taal. ( dan moet je denken aan parten meden elamieten en inwoners van mesopothamie die spraken allen hun eigen taal en iedereen kon elkaar verstaan. Dat laatste gold niet voor ons hoor!) Regelmatig hieven vrouwen hun duim op als het ging om waarden en normen en milieu.
Naar mijn bescheiden mening, toonde Roel (als enige man aanwezig) zich een goed leider.Was onderhoudend en hield geen emotioneel betoog maar realistisch en zakelijk. Voor een echte discussie was de ochtend te kort.
 
De ChristenUnie folder in het arabisch
Na het officiële gedeelte hebben we wel met een aantal aanwezige dames nog gesproken. Het campagnemateriaal vond gretig aftrek evenals het verkiezingsprogramma in het arabisch. (dit programma werd vertaalt door een bevriende relatie van Gert). Overigens was de ChristenUnie de enige partij met het verkiezingsprogramma in het arabisch. Uit eigen beweging deelde Hayat ze rond. Dus of ze welkom waren!
 
Goed bezocht
De morgen werd bezocht door ongeveer 40 dames uit de doelgroep. In totaal waren we met 50 dames. De dames zijn persoonlijk uitgenodigd. Hun adressen waren bekend via een huisbezoek dat Welzijn eerder dit jaar organiseerde. Na afloop werd er nog even een stemming gehouden onder de dames wie er 4 jaar terug gestemd had en wie er nu gingen stemmen. Het aantal dat nu gaat stemmen is groter dan 4 jaar terug. Op dinsdag 7 maart zal er een speciale bus rondrijden voor deze dames. S’Morgens wordt er in het stadhuis door de burgemeester uitleg gegeven over het gebruik van stemcomputer waarna de bus rijd langs alle kiesdistricten waar de dames moeten stemmen. Door Hayat is gevraagd om medewerking van de politieke partijen. Als alles doorgaat gaat Ina mee.
Terugkijkend op de morgen. Een goede morgen waar een brug geslagen is tussen politiek en allochtone gemeenschap. Het is wederzijds voor herhaling vatbaar.

« Terug

Reacties op 'Op bezoek bij de Marokkaanse gemeenschap'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.