Gert Stam kritisch over verwarring bij verordening avondwinkels

imagesdinsdag 12 februari 2013 22:19

In de raadscommissie vergadering van 7 februari 2013 heeft Gert Stam om uitleg gevraagd over de verordening voor avondwinkels. Avondwinkels zijn winkels die op zondag vanaf 16.00 uur open mogen zijn zodat mensen daar levensmiddelen kunnen inkopen. Op dit moment heeft alleen de Lidl in Meppel een vergunning om als avondwinkel een deel van de zondag open te zijn.

Dit is gebaseerd op de oude verordening die aangeeft dat er één avondwinkel mag zijn. Dit aantal kan ten hoogste één winkel per 15 000 inwoners van de gemeente zijn. Het inwonertal van Meppel is ruim 32.000 inwoners waardoor voor maximaal twee winkels ontheffing kan worden verleend. Het college kiest ervoor om die uitbreiding mogelijk te maken omdat er nu een tweede winkel is die ontheffing heeft aangevraagd.

Wat de ChristenUnie betreft is het niet vanzelfsprekend dat er zoveel winkels op zondag open gaan als wettelijk mogelijk is en de ChristenUnie is dan ook niet overtuigd door de argumenten van het college, dat niet verder komt dan de opmerking dat “de belangstelling om op zondag te winkelen toeneemt en dat een toenemend aantal plaatselijke supermarkten wenst in te spelen op deze behoefte”. Ondanks het feit dat de gemeente verplicht is om bij openstelling van winkels op zondag ook naar het belang van de werknemers te kijken, zegt de verordening hierover niets.

Waar het college het in de verordening tot verbazing van Gert Stam wel over heeft is dat “openstelling van meer avondwinkels op zondag past binnen de plannen van de regering, die van plan is om de wettelijke winkelsluiting op zondag op te heffen en dat het voorstel past binnen deze plannen”. Gert Stam heeft de wethouder er op gewezen dat dit onzin is omdat de verordening voor avondwinkels iets anders is dan de wetgeving over het aantal koopzondagen. In reactie op de vragen van Gert Stam geeft wethouder De Vos toe dat de tekst in dit opzicht niet klopt. De wethouder geeft verder aan dat het college nog geen mening heeft over de vraag of in Meppel de winkels op alle zondagen open gaan als de regering dat mogelijk maakt. Het college past de tekst aan om de verwijzing naar de winkelsluitingswet en het feit dat deze verordening “past binnen de plannen van de regering” uit de verordening te schrappen.

« Terug

Reacties op 'Gert Stam kritisch over verwarring bij verordening avondwinkels'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.