Bijdrage Ina Booij

Ina Booijdonderdag 06 november 2014 18:39

Na heel wat jaren komen verschillende veranderingen in beleidsterreinen samen. Achteraf kunnen we spreken over eigenlijk een natuurlijk proces begonnen zo.n 10 jaar terug. We spraken toen over het WMO huis de stenen en de mensen die het cement waren tussen de stenen zodat het stevig was. Nu zijn de stenen wat kleiner geworden en is het cement wat meer. Het was een proces van verandering en kanteling en dat gaat door.

De samenleving krijgt haar verantwoordelijkheid terug. Waar de overheid steeds meer de zorg uit handen nam, waardoor het onbetaalbaar is, wordt het weer neergelegd bij mij en u en de burgers van Meppel en heel Nederland. We worden er dus allemaal mee geconfronteerd en doet een beroep op ons. Dat kan met een klein gebaar immers het is niet voor niks dat we zingen: Het zijn de kleine dingen die het doen, een uitgestoken hand, een onverwacht gesprek of brief of een kinderstem…..

Maar natuurlijk is dat niet het enige en dat beseffen wij heel goed. In de beleidsstukken wordt veel gesproken over onze burgers die een steun in de rug nodig hebben. En juist over deze mensen is in de afgelopen jaren veel gesproken en zijn er informatieavonden geweest en veel persoonlijke gesprekken.

Dank aan ambtenaren voor het vele werk. De inwoners van Meppel mogen blij zijn met u!      In de gesprekken en in het voortraject hebben wij uw toewijding en warme betrokkenheid mogen ervaren.  Ook alle kaders die de raad u meegaf, wij willen immers als hele raad het beste voor onze inwoners, heeft u weer keurig verwerkt. Ook willen wij het college bedanken voor de wijze waarop dit proces samen met de Meppelers is vormgegeven.

Is alles nu duidelijk? Verwachten we dat alles nu helder is en dat we alle situaties onder controle hebben? Heel eerlijk Nee.

Toch hebben we als ChristenUnie vertrouwen in de voorliggende beleidsnota,s   als start voor de transformatie en willen het college vragen de uitvoering van dit beleid voortvarend ter hand te nemen. De beleidsnota,s  zijn in een goede raadssamenwerking tot stand gekomen. Vanavond worden er nog een aantal politieke accenten aan toegevoegd onze fractie zou graag raadsbreed de afspraak willen maken dat wij het college de ruimte geven. Daarmee bedoelen wij eigenlijk . Dat wanneer er in de uitvoering problemen ontstaan, die geen van ons had voorzien of waarin onze beleidsnota,s niet voorzien, het college als eerste aan zet is. Onze politieke ambities zijn van ondergeschikt belang dan.  Graag hoor ik van de andere fracties hoe zij dat zien en welke opstelling zij de komende tijd kiezen.

Onze fractie vraagt nog voor 3 zaken de aandacht:

Waardering voor mantelzorgers:

Als suggestie willen wij u meegeven om i.p.v. het mantelzorgcompliment een hulplijn te openen voor mantelzorgers of een cursus aan te bieden gericht op het uitoefenen van goede mantelzorg.

 

Identiteitsgebonden zorg:

In de kaders is het benoemd alsmede in de beleidsnota,s. In de verordening wordt het niet genoemd. Maar is het college het ook met ons eens dat het wel een plaats verdiend in de beleidsregels?

Overhead:

Het gemeentelijk apparaat is in de afgelopen jaren behoorlijk teruggebracht waardoor de overhead aanmerkelijk verminderd is. Hierdoor zijn er meer middelen beschikbaar voor uitvoering. Het zou volgens onze fractie goed zijn als dit voorbeeld ook door de instellingen gevolgd wordt. Om te komen tot een zo groot mogelijke opbrengst van middelen dat ten goede komt aan degenen die het nodig hebben.

 

Wat de moties en de amendementen betreft wachten wij eerst even de reactie af van het college.

« Terug

Reacties op 'Bijdrage Ina Booij'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.