Zebra wint het van ooievaar

zebrapadzaterdag 07 februari 2015 15:18

De ChristenUnie zet zich al jaren in voor het terugbrengen van de zebrapaden in de binnenring van Meppel. In 2012 heeft de partij hierover twee bijeenkomsten, waarvan één samen met de SP, georganiseerd waarin burgers hun ervaringen over de verkeerssituatie in Meppel konden delen. . Het blijkt dat veel mensen, vooral ouderen zich niet veilig voelen bij het oversteken en vaak erg lang moeten wachten tot eindelijk alle auto’s voorbij gereden zijn.

Het verdwijnen van de zebrapaden houdt verband met het idee van ‘shared space’, waarbij het uitgangspunt is dat de langzame verkeersdeelnemers de snellere verkeersdeelnemers afremmen en de hele binnenstad een 30kilometerzone is. Daar tegenover staat dat het geen ‘wet van Meden en Perzen’ is dat men in een 30 kilometerzone geen zebrapad aanlegt.

 

Toezegging wethouder Dohle

Ook al kreeg Gert Stam als gemeenteraadslid in de vorige raadsperiode geen meerderheid voor het aanleggen van zebrapaden, zijn inspanningen waren niet tevergeefs. De toenmalige wethouder van verkeer, Ton Dohle (VVD), heeft in het debat in de raadscommissie in maart 2013 over de afsluiting van Hoofdstaat zuid voor autoverkeer ‘in de richting van de heer Stam’ de toezegging gedaan dat er bij het kruispunt Brouwerstraat/Hoofdstraat een zebrapad komt. Op grond van die toezegging ging de ChristenUnie er dan ook vanuit dat het zebrapad bij dat kruispunt er zou komen.

 

De komst van de ooievaar

Bij de collegevorming heeft de ChristenUnie ervoor gezorgd dat in het coalitieakkoord is opgenomen dat er een ‘veiliger oversteek’ moet komen. De nieuwe wethouder voor verkeer, Roelof Pieter Koning, is hier voortvarend mee aan de slag gegaan en kwam met het voorstel van een ‘ooievaarspad’. De gedachte hierachter was dat men op deze manier aandacht kan vragen voor overstekende voetgangers, zonder ingrijpende verandering in het concept van ‘shared space’. Maar omdat een ‘ooievaarspad’ geen wettelijke status heeft, hebben automobilisten geen enkele verplichting om voetgangers de gelegenheid te geven om over te steken. Wanneer voetgangers denken dat zij wel recht hebben op voorrang, bestaat het risico van schijnveiligheid.

 

Motie ooievaar en zebra

Omdat een zebrapad met de wettelijke status beter is dan een ‘ooievaarspad’, heeft de ChristenUnie samen met CDA, SP, Groen Links, VVD en D66 een motie ingediend om dit ‘ooievaarspad’ van tafel te krijgen. In deze motie wordt het college gevraagd:
-     op de oversteek Hoofdstraat-Hoofdstraat-Zuid geen ‘ooievaarspad’ maar een zebrapad te

      realiseren;

-     in de aanloop naar het vast te stellen nieuwe Gemeentelijk Verkeers- en Vervoers Plan (GVVP)

      de ervaringen met de hernieuwde inrichting van de binnenring (shared space) te evalueren;

-     hierbij de oversteekbaarheid van de binnenring op alle relevante plekken, evenals de circulatie/doorstroming van het verkeer, te betrekken;

-     bij de vaststelling van het GVVP definitieve besluiten te nemen over de verdere

      inrichting van de binnenring.

Jan van der Woerdt van het CDA voerde namens alle indienende fracties het woord. Hij benadrukte het belang van een veilige oversteekplaats voor ouderen en mensen die slecht ter been zijn, het gevoel van onveiligheid bij betrokkenen en het feit dat een ‘ooievaarspad’ geen wettelijke status heeft.

 

Gedicht Bert Kunnen

Nadat de inhoudelijke toelichting op de motie al door Jan van der Woerd was gegeven, heeft Bert Kunnen zijn spreektijd gebruikt voor het volgende gedicht:

 

In Meppel liepen eens drie dieren,

op de binnenring te klieren,

de ooievaar was zeer gezien,

de Woerd was gek op zijn Katrien.

 

De zebra zag het zeer wit-zwart,

hij kleurde als hij werd gesard,

De drie verkenden het shared space,

en ervoeren grote vrees.

 

De straat werd helaas niet gedeeld,

aan duigen viel het toverbeeld.

‘Laat ik het doen’ sprak d’ ooievaar.

De Woerd vond dat maar errug raar.

 

De zebra werd van stal gehaald,

die was al jarenlang verdwaald,

excuus aan ’s Konings fraaie vogel,

die krijgt van ons toch echt de kogel.

 

De Woerd die laten wij maar leven,

is politiek te zeer gedreven.

Moraal van dit gedicht is dat,

wij kiezen voor een zebrapad.

 

Het maakt de ouderen meer zeker,

en dat is de wens van deze spreker.

 

Grote meerderheid; alleen Sterk Meppel is tegen

Uiteindelijk stemt alleen Sterk Meppel tegen de motie, omdat men van mening is dat een zebra schijnveiligheid oplevert voor de voetganger. Nadat de motie voor het zebrapad is aangenomen, zegt wethouder Koning toe dat hij het zebrapad aanlegt. Een belangrijk succes voor al die met name oudere Meppelers, die de oversteek mijden en hier straks met een veel meer zeker gevoel kunnen oversteken.

« Terug

Reacties op 'Zebra wint het van ooievaar'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.