ChristenUnie wil 1000 bloemen laten bloeien in de binnenstad.

boemen CUzaterdag 06 juni 2015 10:59

In het coalitieaccoord van VVD, PvdA, CDA en ChristenUnie in Meppel is afgesproken dat er bijzondere aandacht zou uitgaan naar onze binnenstad. Het college gaat een Actieplan Binnenstad opstellen. Dat is nodig om de aantrekkingskracht van ons centrum te vergroten en een antwoord te geven op de toenemende leegstand van winkels.

De fractie van de ChristenUnie heeft voor het Actieplan een bijdrage geleverd onder de titel: Binnenstad Meppel: laat 1000 bloemen bloeien. Lees meer.

De binnenstad van Meppel bruist, is uniek, aantrekkelijk, cultuurhistorisch sterk en compact met

kleinschalige winkels. Deze kwaliteiten staan hier en daar onder druk. Het leeglopen van panden en winkelstraten en andere ontwikkelingen doen afbreuk aan de aantrekkelijkheid en aantrekkingskracht van het centrum. De ChristenUnie roept al enige tijd dat we het tij moeten keren. Wij zijn dan ook verheugd dat de binnenstad aandacht krijgt in het collegeprogramma en de voornemens tot het opstellen van een actieplan voor dit gebied juichen wij toe. Gezien de permanente bedreigingen die het centrum raken is het zaak de vinger voortdurend aan het kloppend hart van Meppel te houden.

De ChristenUnie geeft het college ten behoeve van het Actieplan Binnenstad de volgende aandachtspunten mee.

Laat 1000 bloemen bloeien!

Behalve diverse veelkleurige “bloemen” die als idee de aantrekkingskracht van de binnenstad kunnen vergroten, kan er ook letterlijk worden gedacht aan het laten bloeien van 1000 Meppeler bloemen. Zaai braakliggende terreintjes in met veelkleurige bloemen, plaats schuttingen om lelijke plekken en nodig de Meppelers uit deze te komen beschilderen met bloemen. Of plaats schermen rond kwijnende gebiedjes, waar snelgroeiende hedera tegen aan groeit. Of plant daar de typisch Drentse beukhagen, die ook in de winter hun blad behouden.

Kortom: laat in de binnenstad 1000 bloemen bloeien!

 

 

Regie nemen en krachten bundelen.

Net zoals leegstand van winkelpanden diverse oorzaken heeft zo zullen we vergroting van de aantrekkelijkheid van de Meppeler binnenstad in breed perspectief moeten bekijken. Er is ook niet één oplossing. Wij vinden het noodzakelijk dat de gemeente nu de regie neemt en alle betrokkenen  (winkeliers, makelaars, financiers, eigenaren en deskundigen) oproept om samen te werken aan oplossingen.  Kennis en ervaring kunnen zo worden samengebracht, maak gebruik van elkaars netwerk. Zo kan het college komen met een goed onderbouwde aanpak, waar de politiek zijn oordeel over kan geven.

 

 

Inspelen op trends.

Waren we in betere tijden verzot op meerjarenperspectieven, nu gaan zaken zo snel dat we in moeten spelen op actuele trends. Laten we ons bezinnen op de vraag: wat voor binnenstad willen we zijn, welke trends zien we in Meppel en hoe spelen we hier op in. Welke functies willen we behouden of aantrekken, zie de binnenstad als totaal product. De Detailhandelsvisie en het Bestemmingsplan Centrum, die enkele jaren geleden zijn vastgesteld, zouden met de ogen van nu en morgen nog eens tegen het licht moeten worden gehouden.

Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
Laat duizend bloemen bloeien559,3 kBapplication/vnd.openxmlformats-officedocument.wordprocessingml.documentdownload

« Terug

Reacties op 'ChristenUnie wil 1000 bloemen laten bloeien in de binnenstad.'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.