ChristenUnie steunt aangepaste motie over stikstof.

Trekkers bij gemeentehuis, foto persbureau Meter.jpgvrijdag 01 juli 2022 19:15

Een drukte van belang, gisteravond 30 juni jl., tijdens de raadsvergadering van de gemeente Meppel. Een grote groep boeren was daarbij aanwezig omdat de motie over stikstof werd besproken. Op uitnodiging van de burgemeester hebben de boeren de raadsvergadering bijgewoond in de raadszaal en stond er een grote groep in de hal mee te luisteren.

De motie zoals die in eerste instantie werd ingediend kreeg niet de steun van de ChristenUnie: “Wij kunnen als raadsfractie niet overzien of het voorstel in de motie een goede route is om de problemen aan te pakken. We moeten ook niet de verwachting wekken naar onze agrarische inwoners dat wíj op dit dossier met het juiste advies naar Gedeputeerde Staten van de provincie Drenthe, de Minister voor Natuur en Stikstof en het ministerie van Landbouw, alsmede de gehele Tweede Kamer kunnen komen. Bij deze overheden ligt de eerste verantwoordelijkheid”, aldus fractievoorzitter Gert Stam. 

Als het gaat om de steunbetuiging aan de boeren en de wens om in gesprek te blijven met de boeren in deze regio kan de ChristenUnie zich wel vinden in de motie. 

Na een korte schorsing hebben de indieners van de motie enkele passages over de landelijke wetgeving geschrapt. Hierdoor ontstond er een motie waarin zich alle partijen uit de gemeenteraad in Meppel konden vinden, zo ook de ChristenUnie. De motie werd unaniem aangenomen. Wel gaf Stam in zijn betoog aan zich zorgen te maken over de manier waarop goede bedoelingen maar ook de wetenschap in twijfel worden getrokken: “Dat is uitermate slecht, ook voor onze democratie”. Met deze aantekening gaf het de ChristenUnie uiteindelijk wel de vrijmoedigheid om de motie te steunen. 

Foto persbureau Meters, Meppeler Courant 1 juli 2022.

« Terug