Begroting 2015: de arme kant van Meppel

Bert Kunnenmaandag 10 november 2014 20:06

Algemene beschouwingen Begroting 2015

Gemeenteraadsfractie ChristenUnie Meppel

Voorzitter, geachte toehoorders.

Om maar met de deur in huis te vallen: de Begroting 2015 is niet alleen een beleidsarme maar vooral ook een arme begroting. Met deze begroting schaart de gemeente zich bij de arme kant van Meppel. Er is nauwelijks geld om te investeren, onderhoudsbudgetten lopen terug, de portemonnee is lee, de schulden lopen op.

Het nieuwe college heeft zijn beleid voor de komende jaren nog niet kunnen formuleren. Ook al was dat wel gebeurd dan ontbreekt het hem momenteel aan de benodigde middelen om goede voornemens, zoals aangegeven in ons coalitieakkoord, uit te voeren. Ik kom daar aan het eind van mijn beschouwingen nog wat uitgebreider op terug.

Wij vinden het overigens een prima gedachte dat het college zijn voornemens samen met de samenleving vorm wil geven, zo voor verbinding zorgt en op deze wijze een coalitie met de samenleving tot stand probeert te brengen.

Hoewel er hoopvolle tekenen zijn dat ook de Meppelers inzien dat het “takes two to tango”, de genoemde coalitie zal niet vanzelf tot stand komen. Recent doemde in dit kader een nieuwe belemmering op, zoals verwoord in het rapport Gescheiden werelden, verkenning van sociaal-culturele tegenstellingen in Nederland. Kort gezegd, voorzitter, is de conclusie van dit wetenschappelijke rapport: er is een aanzienlijke scheidslijn tussen hoogopgeleide mensen dat in de afgelopen decennia sterk is toegenomen tot een derde van onze bevolking, en de laag opgeleiden. Terwijl hoogopgeleiden blaken van zelfvertrouwen en problemen zien als uitdagingen, daar is er bij laagopgeleiden amper nog beroepstrots en zij koesteren wantrouwen tegen de politiek. Deze groeiende kloof zien wij als ChristenUnie als een dreigend gevaar voor de leefbaarheid in de samenleving en een brede deelname van onze inwoners aan een coalitie tussen ons als overheid en de Meppelers.

In ieder geval vraagt het van ons als politici en bestuur de komende tijd veel om de coalitie met de samenleving tot stand te brengen.We zullen ook als het gaat om wijkgericht werken een tand bij moeten zetten om de broodnodige verbindingen te realiseren. Sociale wijkteams en een ombudsfunctionaris bieden goede mogelijkheden de nodige verbindingen tot stand te brengen. Wij roepen op tot onderlinge solidariteit!

Graag hoor ik een reactie van het college op de door mij genoemde toenemende tweedeling en hoe hij daar in de coalitievorming mee omgaat.

 

Voorzitter, een tweede rapport dat de afgelopen week onze aandacht trok was dat van het Internationale Klimaatpanel IPCC over maatregelen voor ons klimaat. Vluchten kan niet meer, we worden met de neus op de feiten gedrukt: het klimaat verslechtert als gevolg van menselijk ingrijpen. Als we niet snel verstrekkende maatregelen nemen dan verwordt de zo goed begonnen schepping tot een creperende globe, waar leven en ademhalen wordt afgeraden. Wij voelen ons als ChristenUnie tegenover onze Schepper verplicht dat wat we tot op heden niet of te weinig hebben gedaan de komende decennia versterkt en versneld gaan uitvoeren: andere en minder energie, uitstoot naar nul en betere bescherming van flora en fauna.

Meppel kent een tiental uitstekende Duurzaamheidsprincipes en we hebben een wethouder die het onderwerp in zijn portefeuille heeft. Graag vernemen we van het college wat Meppel de komende jaren gaat bijdragen aan het tegengaan van de door het IPCC gesignaleerde bedreigingen van de mensheid.

 

Terug naar het begin van mijn algemene beschouwingen, de begroting 2015 als de arme kant van Meppel. Je hoeft de begroting slechts door je oogharen heen te bekijken om tot de conclusie te kunnen komen dat we financieel in een hachelijke positie verkeren. De begroting is krap aan sluitend en bijna ieder hoofdstuk bevat wel risico’s die onderkend worden maar nog niet van een strijdplan zijn voorzien. Ik som even niet uitputtend op:

-Onze schuldenlast is hoog vergeleken met veel andere gemeenten in ons land,

-Onze opbrengsten van de parkeergelden staan onder druk,

-Opbrengsten van bouwleges vallen nog steeds  lager uit dan voorzien,

-1 miljoen ingeboekt maar nog niet gerealiseerde budgetten met onzekere uitkomsten,

-De blijvend hoge bijstandsuitkeringen,

-Onzekere uitkomsten van de drie decentralisaties in het sociale domein

-Toenemende tekorten bij Reestmond

-De onzekere opbrengsten van Grondexploitaties,

-Onze reservepositie die onder de maat is en het ontbreken van een herstelplan hiervoor,

-Beperktere budgetten voor onderhoud zetten de kwaliteit van de stad onder druk.

 

Voorzitter, het is een risicovol lijstje.

Daar komt nog bij dat er de afgelopen jaren al miljoenen zijn bezuinigd, de ambtelijke organisatie is verkleind en het laaghangend fruit inmiddels wel is geplukt. Ook willen wij onze inwoners, die het toch al moeilijk hebben, niet zwaarder belasten. Wel is er in ons coalitieakkoord enige ruimte om de OZB te verhogen om een zekere bijdrage te leveren aan onze financiële positie.

Als we de balans opmaken dan doemt het volgende beeld op: een miljoen uit de taakstellende budgetten, een fiks bedrag om onze reserves aan te vullen en een budget om wensen uit het coalitieakkoord te realiseren. Het gaat al gauw over miljoenen, voorzitter.

Wat de ChristenUnie betreft zijn we op korte termijn toe aan de meest vergaande maatregelen als het gaat om de noodzakelijke verbetering van onze financiele positie, namelijk een fundamentele discussie over ons gemeentelijk takenpakket. We hebben niet meer de tijd om eerst nog eens rond te kijken in de begroting of er nog wat te bezuinigen is, het is er niet of in onvoldoende mate. De ervaring in bestuurlijk Nederland leert dat de politiek ook niet vlak voor verkiezingen bereid is fundamentele beslissingen te nemen die maatschappelijk hard aankomen. Wetend dat een takendiscussie een kleine twee jaar in beslag zal nemen dan adviseren wij het college en de raad om nog in de eerste helft van 2015 met deze discussie te starten.

Graag horen wij een reactie van het college en de fracties op het door de ChristenUnie geschetste financiële perspectief.

 

Wij hebben als ChristenUnie een optimistische kijk op de toekomst. We willen dan ook bepaald niet pessimistisch afsluiten.

Wie in de stad, Nijeveen en het buitengebied van Meppel rondkijkt ziet goede dingen. Zolang er bouwkranen verschijnen en bewegen worden er hoopvolle dingen tot stand gebracht. Afgelopen zaterdag stonden de fietsenrekken in de binnenstad overvol en puilden de terrassen uit. We zijn in staat ondanks wat minder middelen de stad goed te onderhouden. Het gemeentelijk wagenpark kent bepaald geen Cubaanse uitstraling, er staan in Meppel geen kapotgeschoten tanks langs de weg en ebola is ver weg. Onze verbindingen zijn sterk en we hebben een college dat vertrouwenwekkend leiding geeft aan Meppel. Het afgelopen seizoen mochten we genieten van de voor Meppel zo kenmerkende festivals en feesten. Wie Meppel zegt zegt ooievaar, symbool voor de brenger van nieuw leven. Voorzitter, mooier kan ik mijn beschouwingen toch niet afsluiten?

 

Rest mij een belangrijk woord van dank uit te spreken naar de ambtelijke organisatie. Onder omstandigheden van een stevige opgave met minder mensen zien we dat er mooie dingen tot stand komen. Bij die opdracht wenst de ChristenUnie jullie sterkte maar vooral ook veel werkplezier. Wij tellen dan als raad onze zegeningen. In het bijzonder zeggen we dat tegen de griffier en zijn beide medewerkers, zonder wie wij als raad niet goed kunnen functioneren.

Ik eindig met de bede voor ons allen dat onze Schepper ons werk zal willen zegenen.

 

 

Bert Kunnen

Fractievoorzitter ChristenUnie Meppel

« Terug

Reacties op 'Begroting 2015: de arme kant van Meppel'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.