ChristenUnie steunt duurzame oplossing voor fietstunnel Westerstouwe
In de gemeenteraadsvergadering van 21 november 2013 heeft de ChristenUnie het collegevoorstel gesteund om € 475.000,- beschikbaar te stellen voor het oplossen van de problemen met de fietstunnel aan de Westerstouwe. Natuurlijk vindt de fractie het teleurstellend dat dit nodig is nadat er eerder al zevenhonderdduizend euro is uitgegeven aan het bouwen van deze tunnel, maar de ChristenUnie is een partij die goede fietsverbindingen belangrijk vindt.
Waarom heeft de ChristenUnie dan eerder op 27 juni een motie voor uitstel gesteund? Dat was om onderzoek naar alternatieve oplossingen mogelijk te maken. Het onderzoek naar de dubbele vloerconstructie was op dat moment niet meer dan terecht, maar het blijkt niet in de plaats te kunnen komen van de grondige opknapbeurt.
Wat voor de fractie ook erg zwaar woog was dat de wethouder in de commissievergadering van 20 juni en de raadsvergadering van 27 juni geen duidelijk antwoord gaf op vragen over een garantiebepaling in het contract met de aannemer die de duurzame aanpassing aan de tunnel uitvoert. De wethouder kwam in deze vergaderingen niet verder dan het herhalen van de mededeling “dat je nooit kunt uitluiten dat er iets fout gaat”. Daardoor heeft de beantwoording door de wethouder in de raadsvergadering voor de zomer voor onduidelijkheid en vertraging gezorgd.
Dat er blijkbaar geen garantiebepaling was in het contract met de aannemer die de tunnel heeft gebouwd, blijkt een groot nadeel, want anders had die aannemer wel zonder extra kosten voor de gemeente de reparatie aan de tunnel uitgevoerd. Nu kan er eerst na het blootleggen van de constructie worden vastgesteld of de aannemer die de tunnel heeft aangelegd inderdaad aansprakelijk gesteld kan worden. De ChristenUnie hecht er aan dat in het contract wordt vastgelegd dat de aannemer een garantie geeft. In de commissie vergadering van 24 november en de raadsvergadering van 21 november heeft wethouder De Vos wel duidelijk toegezegd dat er een dergelijke garantiebepaling in het contract komt. Hierdoor kan hij de steun van de ChristenUnie krijgen, al blijft het vervelend om twee keer voor dezelfde tunnel te betalen. De ChristenUnie hecht immers aan veilige fietsroutes. Een tunnel is nu eenmaal veiliger dan een oversteek of een rotonde en als die er toch ligt, moeten we die ook gebruiken.
De vraag is nu of we dit in de toekomst kunnen voorkomen. In ieder geval kunnen we voor het werk dat nu wordt gedaan niet alleen een garantie vragen, maar kan ook gedacht worden aan het principe 'design-build-maintain' oftewel: ontwerpen, bouwen en onderhouden. Dit wordt in de bouwwereld steeds meer toegepast. Gert Stam heeft aan het college gevraagd om te onderzoeken of dit voortaan ook in Meppel kan worden toegepast. Gert Stam heeft ook aan de wethouder gevraagd of hij achteraf op een andere manier met het dossier zou zijn omgegaan en wat het college ervan heeft geleerd, maar hierop heeft hij geen duidelijk antwoord gekregen. De fractie waarschuwt de wethouder dan ook om hierover niet te laconiek te zijn en echt lessen hieruit te trekken.
Archief > 2013 > november
- 30-11-2013 30-11-2013 21:35 - ChristenUnie steunt duurzame oplossing voor fietstunnel Westerstouwe
- 28-11-2013 28-11-2013 22:35 - ChristenUnie wenst betere fietsroutes in Oosterboer
- 12-11-2013 12-11-2013 21:36 - Het evangelie van de fiets
- 08-11-2013 08-11-2013 21:22 - ChristenUnie en de algemene beschouwingen begroting 2014
Reacties op 'ChristenUnie steunt duurzame oplossing voor fietstunnel Westerstouwe'
Geen berichten gevonden
Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.