Terugblik op 4 jaar wethouderschap

maandag 26 december 2005 00:00

Bijzondere omstandigheden hebben er vier jaar geleden toe geleid dat de ChristenUnie een wethouder mocht leveren. Behoorlijk bijzonder. Niet voor de ChristenUnie. Want op een paar bolwerken na, is het bijna overal bijzonder als er ChristenUnie wethouders zijn.

Terugblik op 4 jaar wethouderschap!!
 
Bijzondere omstandigheden hebben er vier jaar geleden toe geleid dat de ChristenUnie een wethouder mocht leveren. Behoorlijk bijzonder. Niet voor de ChristenUnie. Want op een paar bolwerken na, is het bijna overal bijzonder als er ChristenUnie wethouders zijn.
De portefeuille is gevuld met Onderwijs, Welzijn, Informatiebeleid (incl. IT, website en front-office) en Minderhedenbeleid. Tijdelijk is daar Financiën bij geweest, deze zomer in de “burgemeesterloze periode”. De laatste periode heb ik de coördinatie van het nieuwe subsidiebeleid en de coördinatie van de voorbereiding van de Wet op de Maatschappelijke Ontwikkeling op me genomen (respectievelijk 4 en 3 betrokken wethouders).
 
Hoe kijk je nu op zo’n periode van bijna vier jaar terug? Mijn eerste reactie is “veelzijdig”. Wat een prachtige veelzijdige functie. Wat is het maatschappelijk leven kleurrijk en gevarieerd! In het begin maak je kennis met personen en instellingen waar je weleens van heb gehoord, maar nu ga je er naar toe, je maakt kennis, je hoort van activiteiten, kansen, knelpunten en jij wordt geacht daar wat van te vinden, mee te denken, hulp te bieden, mogelijkheden aan te bieden, maar ook wel “nee” te verkopen. Steeds moet je je bedenken wat de taak van een (plaatselijke) overheid in een bepaalde situatie is. Ben je toeschouwer, regisseur, geldschieter, makelaar, scheidsrechter of handhaaf je de rechtsorde?
 
Eerlijk gezegd heb ik in de eerste tijd erg moeten wennen aan de positie van wethouder. Het lijkt erop dat je plotsklaps niet meer “meneer Scholtus” of “Rinus” bent. Je bent opeens “meneer de wethouder”. Het wordt op prijs gesteld als je je gezicht laat zien bij een opening, jubileum, voorstelling of afscheid. En wanneer je ook nog wat wilt zeggen……. Ik ga er maar vanuit, dat als ik geen wethouder meer ben, de speciale belangstelling voor me direct weer wegebt en ik weer mijn “gewone” plaats kan innemen.
 
Ja, wat is er zo deze periode gedaan? Er is gezorgd dat zaken zo geruisloos mogelijk zo goed mogelijk verlopen. Dat goed Onderwijs gegeven kan worden. Goed bestuur voor het openbaar onderwijs. Ook in de toekomst. Daarom ligt er ook een voorstel om het openbaar onderwijs op afstand te zetten. Dat wil zeggen losgemaakt van  het gemeentebestuur, ondergebracht bij een Stichting voor openbaar onderwijs. Belangrijk is de taak om zorg te dragen voor goede huisvesting. Daar maken we belangrijke stappen: uitbreidingen bij verschillende scholen waaronder actueel de Reestoeverschool, nieuwbouw voor de Mackayschool! Tja, en dan kunnen we het direct ook hebben over de huisvesting van Stad +Esch. Een uni-locatie op de hoek Werkhorst-Randweg en de kleinschaligheid organiseren of de minder aantrekkelijke variant met twee gebouwen? Zowel college als raad zijn gespleten. Voor de verkiezingen komen we met een nieuw voorstel met 3D-doorkijkjes!
Bij Welzijn hebben we gezorgd voor een voortzetting van de goede relatie tussen bevolking, instellingen en gemeente. Tevens hebben we ingezet dat het subsidiebeleid vernieuwd gaat worden. Dat wil zeggen: helder omschrijven wat je als gemeente wil, kijken wat dat mag/kan kosten en afspraken maken met de uitvoerders; maak een goede resultaatbeschrijving aan de hand waarvan geëvalueerd en definitief afgerekend zal worden. Met de Stichting Welzijn Meppel, Stichting Peuterspeelzalen Meppel en Nijeveen en het zwembad worden binnenkort contracten afgesloten. Geen vrijblijvende afspraken, maar vernieuwing door resultaatgerichte afspraken in de relatie instelling – gemeente Meppel!
Bij het Informatiebeleid zijn we vooral bezig geweest om intern, in de eigen organisatie samenhang en discipline te brengen. De burger zal dat grotendeels ontgaan, efficiënter werken komt de eigen organisatie ten goede, maar levert natuurlijk indirect de burger zeker ook voordelen op! Daarnaast hebben we hard gewerkt aan de website en front-office. Daar merkt de burger veel directer iets van: kan ik veel informatie halen van www.meppel.nl en zelfs zaken “uit mijn luie stoel” regelen, en: hoe goed is de dienstverlening aan de balie. Word ik efficiënt en vriendelijk geholpen met mijn vragen? Doet men daadwerkelijk iets met mijn klacht?
Een belangrijk punt in het minderhedenbeleid is de komst van het Asielzoekerscentrum en het vertrek ervan. In samenhang ermee was het belangrijk de verantwoording te dragen voor het onderwijs aan deze kinderen. We zijn als gemeente steeds alert geweest op de ontvangst van de asielzoekers en de opvang ervan. We hebben het als gemeente als compliment ervaren dat van officiële zijde is gezegd dat de Meppeler samenleving zeer geschikt is om minderheden op te vangen! Wat ben ik trots op al die mensen die daar een positieve bijdrage aan hebben geleverd!
 
Veel werk staat niet erg in de belangstelling. Het gebeurt gewoon. Dat geldt vooral voor veel zaken die op Drents en landelijk niveau spelen. Ik laat dat nu verder rusten.
 
Een wethouder van de ChristenUnie in het college. Maakt dat wat uit? Jazeker maakt het uit. Je staat met veel kennis in het leven. Want je kent de Schepper. Wat Hij heeft gemaakt. Wat Hij bedoelde. Wat er misging. Hoe we verder kunnen. Hoe we Hem eer kunnen geven. Waar verantwoordelijkheden liggen. Wat de taak is van de overheid. Welke verantwoordelijkheid mensen zelf hebben. Welke verantwoordelijkheden we voor elkaar hebben! Wat goed is voor mensen en wat niet. Dan kun je goed besturen.
 
Veelzijdig, dat is het werk als wethouder. Ook verantwoordelijk. Mooi, met hoogtepunten. Vervelend als het fout gaat. Altijd een kritische raad en pers aan je zijde. Maar ook verslavend! Zoveel betrokkenheid met de samenleving, zoveel geweldige organisaties, instellingen en mensen waar je mee kunt werken…. Dat loslaten??? Wat zal de wereld weer veranderen!
 
De verkiezingen komen er weer aan. Het bestuur en de leden van de ChristenUnie hebben zich beraden op wat zij in de nieuwe periode willen. Er is me gevraagd nog een periode beschikbaar te zijn als wethouder namens de ChristenUnie. Dat wil ik graag. Maar ik wil niet meer in de raad. Dat werk heb ik van 1982-1992 gedaan. Voor het raadswerk hebben we weer een paar prima kandidaten! In 2002 ben ik geroepen voor het college. Dat werk wil ik nog een periode doen. Daarom is besloten dat ik als nummer 4 op de lijst kom. Daarmee geven we ook – in tegenstelling tot de andere partijen – aan, begrepen te hebben wat dualisme in het gemeentebestuur is.
 
Rinus Scholtus

« Terug

Reacties op 'Terugblik op 4 jaar wethouderschap'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.