Opengraven Gasgracht, onverstandige revanche?
Oude tijden lijken weer te herleven, er is weer volop politieke discussie over nut en noodzaak van de grachten in Meppel. Niet iedereen is daarbij even gericht op de feiten en op de toekomst. Meerdere fracties lijken enigszins aan symboolpolitiek te doen. Vroeger zijn er grachten gedempt; nu moet er weer een gracht open gegraven worden. Wellicht om met het verleden af te rekenen? De ChristenUnie gaat niet mee met deze argumentatie en is op inhoudelijke gronden tegen het voorstel voor het uitgraven van 85 meter Gasgracht. Onze fractie vindt het plan te weinig doordacht en te duur.
Te weinig doordacht omdat geen keuzes worden gemaakt, men wil alles behouden en water toevoegen. Het voorstel is namelijk: Een gracht van 8 meter breed, 2 richtingsverkeer, fietsers, voetgangers en parkeren. Dat betekend dat alle bestaande functies geplaatst worden op bijna de helft van de ruimte. Is dat verdedigbaar?
Maar de andere fracties laten zich leiden door de elementen geld en tijd. Geld want zeggen ze, we hebben nu de kans. Lees: we krijgen nu veel subsidie. Dat doet denken aan iemand die heel verheugd uit de stad komt en die net een te krappe jas heeft gekocht omdat in de aanbieding was. Of dat op dat moment de meest verstandige aankoop is en of het bedrag wat je wel moet betalen er eigenlijk wel af kan, wordt dan vaak over het hoofd gezien. Iedere keer dat je later merkt dat de jas te krap is (of de gracht te smal en er teveel verkeer over de smallere straat moet) heb je spijt van je (impuls)aankoop.
En tijd: Want als we nu niet snel een beslissing nemen, zijn we het geld kwijt. Dat is echter maar de vraag, waarom kan de subsidie niet worden verstrekt voor de ontwikkeling van een markant kennis- en kunstplein. Dan wordt ook rechtgedaan aan de binnenstadsvisie waarin wordt aangegeven dat Meppel behoefte heeft aan pleinen met een eigen functie.
De ChristenUnie wil dit gebied een krachtige impuls geven en wil meehelpen om de binnenstad van Meppel aantrekkelijk te maken, maar vindt het effect van deze maatregel, afgezet tegen de kosten, niet verantwoord. Er zijn andere manieren om de stad aantrekkelijk te maken en de verbinding met het water te leggen.
Vanuit diverse kanten bereiken ons signalen dat er bij de bevolking minder steun is voor dit onderwerp dan de verhoudingen in de gemeenteraad doen vermoeden (2 van de 23 raadsleden zijn in het openbaar tegen dit plan). Dat is echter niet het belangrijkste, het moet allereerst over de inhoud gaan. Daarbij weet de ChristenUnie zich gesteund door een rapport van de Grontmij dat deze variant ook ontraadt. Volgens de Grontmij is dit project te fragmentarisch om de Meppeler binnenstad een daadwerkelijke impuls te geven en er zullen, door de diverse ruimteclaims, vooraf duidelijke keuzes gemaakt moeten worden.
Kortom: Het effect is klein en de uitgaven zijn groot. Zoals de begroting er op dit moment uitziet, betalen andere overheden weliswaar mee aan het totale bedrag van meer 2,6 miljoen voor de reconstructie van het gebied, maar dat betekent dat de gemeente Meppel nog steeds zelf ruim 1 miljoen moet vinden voor dit plan.
De ChristenUnie is van mening dat er best mag worden geïnvesteerd in het aantrekkelijk maken van de binnenstad. Ook wij zouden het leuk vinden als Meppel de volgende keer wél de leukste binnenstad van Nederland wordt. Maar, anders dan het college als valse noot in de discussie inbracht, is de ChristenUnie van mening dat Meppel dat ook wel kan worden als de Gasgracht niet wordt uitgegraven.
De ChristenUnie kiest daarom op basis van argumenten voor een andere besteding van de 2,6 miljoen.
Intussen horen wij graag van de inwoners van Meppel wat de mening is over het al of niet opengraven van de gracht. U kunt uw reactie mailen naar mail de fractie
Gert Stam
Roel Veerman
Fractie ChristenUnie Meppel
Reacties op 'Opengraven Gasgracht, onverstandige revanche?'
Geen berichten gevonden
Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.