Toeristenbelasting sneuvelt al voor de invoering.

woensdag 20 december 2017 21:14

Meppel moet regelmatig de eindjes aan elkaar knopen. Onze Financiele positie is niet slecht maar wel kwetsbaar. Naast bezuinigingen hebben we ook gekeken waar nog mogelijkheden liggen om meer inkomsten te verwerven.

Meppel is de enige gemeente in Drenthe, die nog geen toeristenbelasting heeft ingevoerd, dus werd ook die mogelijkheid op verzoek van een meerderheid in de raad verkend.

Maar toen het college het voorstel om de belasting in te voeren aan de raad aanbood, ontstonden er bij diverse fracties twijfels over de opbrengsten. Ook de recreatieondernemers roerden zich en trokken diverse aspecten van het voorstel in twijfel. Tevens waren er bezwaren tegen te snelle invoering: men was er niet op voorbereid en er waren al contracten afgesloten zonder vermelding van de toeristenbelasting. De ondernemers hadden ook moeite met de heffing voor alle overnachters, waaronder ook kinderen.  

In het vervolg van het besluitvormingsproces haakten steeds meer fracties af. D66, VVD en Sterk Meppel waren vanaf het begin al tegen, de SP haakte gaandeweg ook af en daarmee zag het er al naar uit dat de belasting geen kans van slagen had.

Ondanks de twijfels over de te behalen opbrengsten was de ChristenUnie van mening dat de belasting wel een eerlijke kans moest hebben. Omdat we wel mee konden gaan met de kanttekeningen van de ondernemers, hebben we een poging gedaan het leed te verzachten. We dienden twee amendementen (wijzigingsvoorstellen) in: we stelden voor geen belasting te heffen voor kinderen onder de tien jaar, waardoor gezinnen niet onevenredig zouden worden getroffen. Het tweede voorstel behelsde een getrapte invoering over twee jaar, het eerste jaar 50 eurocent, het tweede jaar naar € 1,10 per overnachting.

De apotheose bij de raadsbehandeling was bijzonder maar niet onverwacht: het CDA stemde uiteindelijk ook tegen waardoor de PvdA en de ChristenUnie als enige voorstemmers overbleven. Laten we het er maar op houden dat beide fracties hun politieke rug nog het langst recht konden houden.

« Terug

Reacties op 'Toeristenbelasting sneuvelt al voor de invoering.'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.