Vaart maken met de energietransitie
De ChristenUnie vindt dat we het de komende generatie verschuldigd zijn dat we nu werk maken van de ambitie voor een klimaatbestendige wereld. Provinciebreed is er een voorstel om hernieuwbare energie te gaan realiseren. Ook Meppel draagt daar z’n steentje aan bij in dit voorstel. Dat is goed. Donderdag 17 juni werd dat voorstel in de gemeenteraad behandeld en aangenomen. Daar is de ChristenUnie blij mee. Maar..........
De ChristenUnie vindt dat we het de komende generatie verschuldigd zijn dat we nu werk maken van de ambitie voor een klimaatbestendige wereld. Provinciebreed is er een voorstel om hernieuwbare energie te gaan realiseren. Ook Meppel draagt daar z’n steentje aan bij in dit voorstel. Dat is goed. Donderdag 17 juni werd dat voorstel in de gemeenteraad behandeld en aangenomen. Daar is de ChristenUnie blij mee. Maar we plaatsen daar wel de volgende kanttekeningen bij:
- Onze fractie heeft zijn zorgen uitgesproken over de ecologische schade die kan ontstaan bij het opwekken van hernieuwbare energie. We noemden daarbij de milieuschade die windmolens veroorzaken; afschrijving en verwerking van zonnepanelen, schade voor biodiversiteit en neem zelfs dicht bij huis de actuele discussie rondom geluidsoverlast en uitstoot van onze biomassacentrale. Ook maakten we melding van situaties waar bij het produceren van met name zonnepanelen sprake is van oneerlijke handel en zelfs slavenarbeid. Dit is natuurlijk een onlogisch en onwenselijk neveneffect, waarvan onze fractie vindt dat dit bij alle stappen en ontwikkelingen in dit proces aandacht moet hebben. We hebben in de raadsvergadering een voorstel gedaan voor een raadsuitspraak op dit punt, waarbij we het college een handvat bieden om daar nog eens over na te denken hoe wij op onze bescheiden plek toch een rol kunnen spelen om dit aan te pakken. Tot onze spijt kreeg dit een negatief advies van wethouder Van der Haar (Sterk Meppel) en is dit niet door de gemeenteraad overgenomen.
- Samenwerking met de buurgemeenten. Westerveld en De Wolden zijn volgens wethouder van der Haar nog niet zover dat zij keuzes hebben gemaakt voor vormen van hernieuwbare energie. Dat vinden we jammer. Hoe kan er dan in Drents verband een Regionale Energie Strategie (RES) worden gemaakt en worden samengewerkt als de gemeenten niet samen op kunnen lopen en samenwerken. Ons adagium is in ieder geval om zoveel mogelijk samen te werken met onze buurgemeenten.
- Het is goed dat er initiatieven van onderop komen. Maar we hebben gemerkt bij plaatselijke energie coöperaties dat het heel ingewikkeld is om de goede stappen te zetten, ondanks de ondersteuning die er kan worden geboden. We moeten uitkijken dat energietransitie daardoor niet te veel is voor mensen die heel goed door de bomen het bos kunnen blijven zien en minder voor de gewone man die zijn steentje wil bijdragen.
4. Begin juni hadden we als raad een gesprek met de werkgroep Energiealternatief Meppel. Deze werkgroep heeft ons gewezen op de nadelen van windenergie. Dat is iets om goed naar te kijken. Op onze vraag wat daarvoor in de plaats moet komen, gaven ze aan vóór kernenergie te zijn en windenergie op zee te verkiezen. Dat betekent beide dat een deel van de Meppeler opgave weer teruggegeven wordt aan de rijksoverheid. Maar die optie leidt tot vertraging in de ambitie; en daar zijn we tegen. Zoals aangegeven zijn we het verplicht aan de komende generatie om nu flinke stappen te maken. Vertraging is nu niet aan de orde. Het zal meer tijd in beslag zal nemen dan we kunnen missen. Wel zal de fractie met open oren en ogen nieuwe ontwikkelingen blijven volgen en er zo nodig daarop inspelen. Namens de fractie van de ChristenUnie Meppel, Gert Stam, gemeenteraadslid.
Reacties op 'Vaart maken met de energietransitie'
Geen berichten gevonden
Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.