Terugblik op de denktankavond ‘omgevingsvisie’ van de ChristenUnie Meppel.

Meppel Buiten.jpgdinsdag 27 februari 2024 20:15

Wat vind jij belangrijk in Meppel? En waarvoor moeten we in Meppel oog hebben (en houden)?

Dat waren de vragen die centraal stonden tijdens de denktankavond van de ChristenUnie op maandag 5 februari jl. over de omgevingsvisie. Enthousiast werden door de aanwezigen verhalen en ervaringen gedeeld. ‘Wij zijn in Meppel komen wonen omdat Meppel niet groot is, maar toch alle voorzieningen heeft’ vertelde één van de aanwezigen. ‘Dat was voor ons ook de reden om hier twintig jaar geleden te komen wonen’ vulde een ander aan. ‘En dat er in de buurt waar we kwamen oog was voor elkaar en ruimte voor de kinderen om te spelen. Dat is echt iets wat we vast moeten houden in deze tijd.’

Nadat alle aanwezigen gedeeld hadden wat zij belangrijk vonden in Meppel keken we samen naar de (vooraf rondgestuurde) concept omgevingsvisie, zoals deze door het college van de gemeente Meppel opgesteld is. In twee groepen spraken we door over de vier gemeentelijke ambities waarin duurzaamheid, gezondheid, leefbaarheid en kwalitatieve groei centraal staan.

We concludeerden met elkaar dat het document best nog wat meer lef en richting kan gebruiken. Hoe willen we in Meppel verduurzamen? Durven we nu te investeren en keuzes te maken, of hebben we het gevoel dat we op dezelfde voet door kunnen leven (terwijl allerhande crises zich aandienen)? Ook werd geopperd dat Meppel niet koste wat het kost moet willen groeien. Meppel moet niet een te grote broek aantrekken en altijd in het oog houden waarom groei nodig zou zijn. Wanneer het argument is dat groei (van het inwoneraantal) in Meppel nodig is om voorzieningen op peil te houden, om welke voorzieningen gaat het dan? En hoeveel groei is er nodig? (Want meer inwoners betekent ongetwijfeld ook meer behoefte aan nieuwe voorzieningen).

Ook wensen we dat er goed gekeken wordt naar wat past binnen de gemeentegrenzen. Wordt er ingezet op duurzaamheid? Dan is groei van bedrijvigheid (en werkgelegenheid) misschien niet mogelijk. Wordt er ingezet op voorzieningen? Voor welke doelgroepen worden deze voorzieningen dan in stand gehouden? Daarbij moet ook goed uitgedacht worden wat onze rol t.a.v. omliggende gemeenten is.

Verder spraken we nog uit dat we een buurtgerichte aanpak in Meppel waardevol vinden. Waarbij buurtbewoners aangemoedigd worden elkaar te ontmoeten en zich in te zetten voor de buurt (doordat buurtinitiatieven en participatie aangemoedigd worden). En er ook gekeken wordt naar passende woonruimte voor de verschillende doelgroepen en leeftijdsgroepen in één wijk. 

Aan het einde van de avond concludeerden we dat we met elkaar nog lang niet uitgedacht waren. Daarom kiezen we ervoor later in het seizoen (wanneer de omgevingsvisie verder uitgewerkt is) nogmaals bij elkaar te komen en met elkaar de visie nader te bespreken. Ook spraken we naar elkaar uit dat we als ChristenUnie Meppel positief en met lef (met hart voor mensen en de schepping) aan de slag willen zijn.  

Vind je het leuk om hieraan bij te dragen?

Meld je dan aan voor één van de volgende denktankavonden: maandag 4 maart 2024 (welzijn), maandag 15 april 2024, maandag 6 mei 2024 of maandag 3 juni 2024.

Door een mailtje te sturen naar fractiechristenuniemeppel@gmail.com of schuif gewoon eens aan bij zo'n bijeenkomst in een zaal in het gemeentehuis te Meppel.

« Terug

Reacties op 'Terugblik op de denktankavond ‘omgevingsvisie’ van de ChristenUnie Meppel.'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.