Ogterop: wat nieuwe ontwikkelingen in een taaie materie

Ogteropdonderdag 12 april 2007 21:20

In de raadsvergadering van 4 april is uitvoerig gesproken over de nieuwe ontwikkelingen rondom Ogterop. Dit was de zoveelste aflevering van een soapserie zoals we deze kwestie rondom Ogterop langzamerhand wel kunnen noemen.

Achtergrond
Al sinds november 2005 wacht de raad op concrete besluiten voor verbetering van de financiële resultaten van Ogterop. Onze fractie heeft vervolgens in november 2006, samen met het CDA, een motie ingediend om binnen een half jaar echte besluiten te nemen. Het college heeft deze motie toen overgenomen. Vervolgens bleef het stil, totdat op 7 maart de raad middels een persbericht hoorde dat er een nieuwe algemeen directeur was benoemd. Bij navraag kregen we ook het plan van aanpak te lezen.

Plan van aanpak
Het ambtelijke advies bij het plan van aanpak opent met de volgende zin: “Aandachtspunt daarbij is feit, dat u een motie, die is ingediend tijdens de begrotingsvergadering 2006, met het vaststellen van dit plan van aanpak niet uitvoert.”.
Dit was voor ons aanleiding om op 9 maart samen met de PvdA en GroenLinks enkele vragen te stellen aan het college.

Raadsdiscussie
Op ons initiatief, gesteund door de PvdA en GroenLinks, is het plan van aanpak op de agenda gekomen van de raadsvergadering van 4 april. In die bespreking waren bijna alle fracties het eens met onze conclusie dat de wethouder eerst de gemeenteraad had moeten informeren over dit plan. Wethouder van Dijk gaf na kritiek van vijf van de zes fracties toe dat het achteraf verstandiger was geweest eerst naar de raad toe te gaan. In de pers stond vervolgens al de volgende kop vermeld: “Wethouder maakt knieval in Ogterop-kwestie”.

STEM
Opvallend in deze discussie was de rol van Sterk Meppel. Deze partij had geen kritiek op de gang van zaken. Verder liet STEM een sterk staaltje van inlegkunde zien door de gekunstelde redenering dat een door het college overgenomen motie niet zo belangrijk zou zijn. Gelukkig bleek er in de raad geen enkele steun voor deze merkwaardige conclusie. Verder vond STEM dat onze fractie ook vragen had moeten stellen over de benoeming van een andere topambtenaar. Daarbij ging deze fractie voorbij aan het grote verschil t.o.v. Ogterop: Voor Ogterop wacht een raadsbesluit uit 2005 en een raadsmotie uit 2006 op uitvoering door het college. Dat is een hele andere situatie dan de benoeming van een nieuwe afdelingshoofd REO.

De handelswijze van het college bevat nog wel een merkwaardige paradox: in het plan van aanpak staat dat het voorlopig niet mogelijk is om een beslissing te nemen over de toekomstige organisatievorm van Ogterop (ambtelijke afdeling, stichting of een bv). Eerst wil men onderzoeken of samenwerking met bijv. het Cultureel Centrum of met de schouwburg uit Steenwijk nodig is. Tegelijk wordt er wel een nieuwe algemeen directeur aangesteld, zonder een interim-functie of een tijdelijke aanstelling. De wethouder kon geen duidelijke verklaring geven waarom de personele invulling nu al wel moest gebeuren terwijl de organisatorische invulling nog niet zou kunnen.

De fractie van de ChristenUnie,
Roel Veerman

« Terug

Reacties op 'Ogterop: wat nieuwe ontwikkelingen in een taaie materie'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.